PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Olof Mattson Junthar-Maja


Outika
20.11.13, 12:56
Liedakkalan kylässä Kemin maaseurakunnassa asui Majalan talossa vuosina 1709-1719 Marcus Maja ja vaimo Margareta. Talossa lisäksi tytärpuoliksi kirjatut Brigita ja Margeta sekä Herik Johansson Laiti, Erich Parviainen sekä Elias Persson ja Carl, hárus sekä Carin hara.

Mahtoiko Carl olla tilalle tulleen Olof Mattson Juntin eli Juntharin ja vaimo Annan poika. Pariskunta käytti Maja-Majala-Maiala nimeä. Tiedetäänkö kuka tuo Olof Mattson oikein oli ja mistä tuli kun tilalla asui vuoteen 1699 Simon Bertilsson Maja ja ilmeisesti hänen veljensä Thomas Bertilsson ainakin vuonna 1691 kun tilalla on hänen kohdallaan maininta "Chr: Bulous Donation". Tuli vain mieleen omistiko Bulou tilan (vrt. Bÿlow). Simon Bertilssonin vaimoksi on kirjattu Sophia Hansdotter vuonna 1675. Simon Berthelsson kuoli Hiskin mukaan venäläisten käsiin 12. helmikuuta vuonna 1716 80 vuoden iässä eli oli syntynyt noin 1636. Edelleen ajassa taaksepäin mentäessä tilaa isännöi Bertil Henriksson ja sivulla maininta että koko kylän omisti Don-Her Clas Stiernskiöldh.

Bertil asusti tilaa vuodesta 1652 ja tätä ennen tilalla asui Henrik Laiti. Ilmeisesti Bertil oli Henrik Laitin poika kuten Jöns ja Anders myös. Majala mainitaan SAY ssa ensimmäisen kerran 1654. Olikohan tuo Majan eli Majalan tila erotettu Laitin tilasta kun sitä ei aikaisemmin mainita. Lähteenä kirkonkirjat ja SAY Kemi.

Lähinnä minua kiinnostaisi jos joku tietäisi kuka oli Carl Maja sekä oliko Olof Mattson Carlin isä ja kuka hän oli. Tuliko hän taloon ja avioitui ehkä talon tyttären kanssa. Annalle on jossakin mainittu patronyymi Erikintytär ja sukunimeksi Laiti.