PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Huittisten veriteko


sepeteus
19.11.13, 19:12
Hei!

Ensimmäisen linkin pitäisi viedä rippikirjan sivulle, jossa on neljä murhan uhria ja seuraavalla sivulla on vielä yksi. Ilmeisesti aikanaan hyvin kuohuttava tapaus. Varmaan siitä on kirjoitettua tekstiä jossakin olemassa. Tietäisikö joku linkkiä sellaiseen? Tai voiko mainita kirjan jossa tätä selostetaan? Toinen linkki vie kuolleitten luetteloon. Siellä on käytetty vielä ruotsia, mitähän kommentti on suomeksi sanottuna. Murhattu torpan emäntä on sukuuni kuuluva.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10770&pnum=255

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=18925&pnum=35

sepeteus

Amaryllis
19.11.13, 19:47
Kuolleitten luettelossa sanotaan, että nämä henkilöt olivat erään mieleltään häiriintyneen entisen torpparin murhaamia.

eeva häkkinen
19.11.13, 21:06
Kylläpä tuo juttu on ylittänyt uutiskynnyksen, kannattaa haeskella alueen sanomalehdistä, jotka löytyvät sanomalehtiarkistosta. Ihmisten ja kylän nimet toimivat varmaan hakuargumentteina.

Sinilakki
19.11.13, 21:39
Tapauksesta kirjoittaa muun muassa Uusi Suometar 11.6.1875: http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/showPage.html?conversationId=2&action=entryPage&id=427636&pageFrame_currPage=3

Siellä kerrotaan, että mielipuoli Heikki Antinpoika Kempe otti kirveellä hengen Kustaa Abrahaminpoika Wähätryytäriltä, torpparin vaimo Maija Stiina Wähätryyttäriltä, loismiehen leski Lena Abrahamintyttäreltä, piika Wilhelmina Kustavintytär Frediltä ja viimeisenä torpparinpoika Karl Matinpoika Isotryyttäriltä. Lisäksi Kempe haavoitti Wähätryyttärin renkeä Wilhelmi Heikinpoikaa.

"Hän on jo kuudetta vuotta ollut kahleilla kiinitetty", kirjoittaa lehti murhamiehestä.

hilmaemilia
21.11.13, 08:25
Hei
Itselläni on yksi murhajuttu selvityksen alla ja sanomalehdet ovat osoittautuneet hyviksi lähteiksi. Saattaa löytyä hyvinkin seikkaperäiset selvitykset ja itse löysin eri lehdistä erilaiset tulkinnat tapahtumasta .Kyseessä oli vuosi 1905. Käräjäpöytäkirjat kertovat faktat.

sepeteus
22.11.13, 18:15
Hei!

Uusi Suometar kertoi seikkaperäisesti millainen oli näky, kun kruunun miehet saapuivat paikalle. Ja otti kantaa silloiseen paikalliseen "so-te" tilanteeseenkin. Surmatyön tekijä ei siis ollut syyntakeinen.

Kiitokset linkeistä ja tulkkauksista.

- sepeteus