PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Muurolan Rautiot


Markku Pelttari
13.11.13, 20:06
Rupesin selvittämään Muurolan Raution isännän Pekka Antinpojan (k. 22.1.1726) naisasioita, kun lapsista kaksi näyttää olevan esivanhempiani. Selvempi tapaus on puoliso Karin Antintytär (k. 22.9.1729), joka kuolintietojen mukaan olisi syntynyt n. 1664. SAY:n tiedoista näkee, että Karin Antintytär ilmaantuu Pekka Antinpojan vaimoksi n. v. 1680. Ilkka Väätin Rovaniemen Muurolan talot-julkaisussa mainitaan toinenkin vaimo tuntemattomana (ennen Karinia). Pekkahan oli ilmeisesti Karinia selvästi vanhempi (syntynyt noin 1641). Pekan poika Juho, josta sittemmin tuli isäntä, on syntynyt noin 1678 ja Antti jo n. 1675. Onko näiden poikien äiti Karin vai tämä tuntematon ensimmäinen? Netissä julkaistussa elvijapaulilappalaisensukuseura.fi/kotilainenesipolvi/index.htm tiedostossa esitetään, että tämä tuntematon vaimo olisi Riitta Hannuntytär ja lähteeksi mainitaan Kemin kesäkäräjät 1698 (KA Kemin käräjät 11.7.1698; 585). SSHY:n sivuiltahan tuo dokumentti löytyy, mutta on niin sumea, että minä ainakaan en saa mitään selvää. Onko muilla tietoa näistä Pekka Antinpoika Raution varhaisemmista perheasioista?

ttulkki
14.11.13, 01:07
Tässä kerrotaan käräjäjutun sisältö tarkemmin:

"Pekka Raution poika Antti oli haastanut isänsä vuoden 1698 kesäkäräjillä vastaamaan Antin edesmenneen äidin Riitta Hannuntyttären perinnön jakamisesta. Pekka ei saapunut käsittelypäivänä oikeuden eteen, minkä vuoksi oikeus tuomitsi hänet 1 hopeataalarin sakkoon ja siirsi käsittelyn samojen käräjien myöhempään istuntopäivään. Pekka Rautio ei saapunut käräjille lainkaan. Oikeus määräsi siitä huolimatta perinnönjaon suoritettavaksi Riitta Hannuntyttären jälkeen."

http://elvijapaulilappalaisensukuseura.fi/kotilainenesipolvi/html/taulu103.html

Markku Pelttari
14.11.13, 08:53
Kiitos "ttulkki" tiedosta. Olin Elvi ja Pauli Lappalaisen sukuseuran sivuilla, mutta enpä huomannut käyttää esipolvitaulukoissa olevaa "Henkilötietoja"-linkkiä. Sieltä näkyy löytyvän muistakin oman sukupuuni henkilöistä mielenkiintoista tietoa.