Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kiteen malinen
Malisen tyttö
10.11.13, 19:43
Hei,
Ukki oli syntynyt Kiteellä.... Olisko kellään tietoa Mistä Maliset Kiteelle olivat tulleet... Onko Malisten Sukua tutkittu ja jos on niin mistä saan lisätietoa? Vienalaisissa suvuissa mainitaan mutta mistä muualta tulleet.... Antakaa apuja jos mahdollista. Antti Antinpoika Malinen s. 14.9.1900 Kiteellä
Liity Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäseneksi, niin pääset heti helpommalla - kysymäsi tieto löytyy tältä sivulta;
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10534&pnum=15
www.sukuhistoria.fi
Malisen tyttö
11.11.13, 20:15
Ei huono idea. Jään kuitenkin odottamaan hetkeksi mihin kyselyni johtaa...
Liity Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäseneksi, niin pääset heti helpommalla - kysymäsi tieto löytyy tältä sivulta;
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10534&pnum=15
www.sukuhistoria.fi (http://www.sukuhistoria.fi)
Ohessa Juhan viestissä Kiteen lastenkirja ulottuu 1900-luvulle.
Pääsin Juhan linkin kautta mainitulle sivulle.
Olen tumpelo, enkä itse ole "jäsensivuilla" päässyt noin lähelle nykyaikaa.
Nyt taas kokeilin ja Kiteen lastenkirjosita viimeisin minulle näkyvä on 1880-1884.
Miten itse pääsen noille sivuille, olen jäsen ja tunnukset kunnosa ?
eeva häkkinen
12.11.13, 11:47
Menithän sivuille reittiä: Jäsensivut -> Kuvatietokanta (etkä Arkistot: Kirkonkirjat) ?j
ja huomioi että lastenkirjat ovat eri asia kuin kastettujen luettelot
Menithän sivuille reittiä: Jäsensivut -> Kuvatietokanta (etkä Arkistot: Kirkonkirjat) ?j
Kiitos !
Olin tehnyt juuri noin, miten sinne ei pääse.
Nyt pääsin ja pääsen !
yt ossi k
Kiteen Maliset ovat todennäköisesti sama suku kuin Vienan Vuonnisen Maliset. Luultavasti Maliset tulivat Vienaan juuri P-Karjalasta. Yritän nyt etsiskellä Juho Malisen s. 1829 jälkiä, vaan nuo Kiteen kirjat on niin karseaa luettavaa, että aikaa se ottaa. Juhon kasteen löysin http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7197&pnum=161
Tämän Juhon jälkeläinen on testattu YDNA 67 markkerin testillä. On läheisin osuma Vienan Maliselle jonka esi-isä on todennäköisesti Ontrei Malinen suorassa mieslinjassa.
Vuonnisten Malisten kantaisä on Lavrenteij Ivanov Malejev sn. 1650. Hän asui Vuonnisessa jo v. 1678.
Mikäli Kiteen tutkijoilla on tiedossa tai huomaavat Ivaniksi sopivaa Juhoa arkistolähteistä otan tietoja mielelläni vastaan.
Malisten lyhyt historia
Juohtuipa tässä mieleeni matriarkka Kirstin usein esittämä kysymys, että mistä ne Maliset oikein ovat peräisin? Vennäeheltäkö?
Laiskuudeltani en ole jaksanut asiaan paremmin perehtyä, mutta pintapuolisen nettisurffailun perusteella esitän seuraavaa
Ensinnäkin nimi Malinen juontuu vähintään Vanhan Testamentin aikoihin, n. 400v ennen ajanlaskumme alkua vaikuttaneeseen profeetta Malakiaan. (Malakia = Jahven lähettiläs).
Myöhemmiltä vuosilta tunnetaan ortodoksinen pyhimys Malafei ja lähempää nykyaikaa sukunimiä Malikin ja Malejev, Suomesta mm. Malkki ja ehkä jopa Mäläskä. Ilomantsissa on paikannimi Malahvi, lienee myös sukunimenä käytetty.
Suomen Malisten oletetaan tulleen (tietysti) Savoon 1500- luvun alkupuolella Laatokan Karjalasta (tuntuu kovin epämääräiseltä paikan määritykseltä, mutta tarkempaakaan ei kai ole). V. 1541 maakirjassa on Savon kihlakuntaan merkitty 3 ruokakuntaa Malisia. Siitä suku sitten sikisi ja levisi Pohjois-Savoon ja edelleen Oulujärven erämaahan. Osa porukasta suuntasi länteen Pohjois-Pohjanmaalle, mm. Oulun seudulle Muhoskylään ja Hailuotoon. (Hailuoto = Karlö l. karjalaisten saari; hai = lyhenne sanasta haili l. silakka, varsinkin Karjalan kannaksella käytetty nimitys).
Täyssinän rauhan jälkeen pääsi ruotsalaistaminen täyteen vauhtiin myös Pohjanmaalla, erityisesti verotuksen ja sotaväenoton merkeissä. Uskonnollisesta tilanteesta en tiedä, olivatko Maliset "venäjänuskoisia" vaiko luterilaisia. Joka tapauksessa heitä lähti perhekunnittain nousevan auringon suuntaan (Amerikkaanhan ei vielä ollut liikennettä) parempaa asentopaikkaa etsimään. Kainuusta on löydetty ensimmäinen kirjaus Malisesta v. 1605, mutta varsinainen massamuutto tapahtui 1620- ja 1630- luvuilla. Varmaan 30 – vuotisen sodan aiheuttamat tehostetut sotaväenotot ovat osaltaan ajaneet lempeäluontoisia Malisia kauemmas esivallan kynsistä.
Suurin osa muuttajista asettui Suomussalmen – Kuusamon korkeudelle esim. Kiannalle ja Vuokkiin, mutta osa jatkoi samalla vauhdilla Venäjän puolelle asti. Vuonnisen valvontakirjaan on merkitty ensimmäinen Malinen v. 1679 (Malajev, Malikin, Malinen nimiä on käytetty). Perimätietojen mukaan vv:lta 1871-72 olisi ensimmäinen Malinen tullut Vuonniseen 6 sukupolvea aikaisemmin "Oulun Hailuuosta") tai toisen version perusteella "Oulun Muhosluuon kirkkokunnasta" peräti 8 sukupolvea aiemmin. Tulijan nimeksi on kerrottu Nykkyri Malinen.
Olavi Suorsan tutkimus: Muhoskylässä Oulun seudulla on 1600 – luvun alussa on ollut Nykyrin talo. Joku Malinen tuli sinne vävyksi ja sai lisänimen Nykyri-Malinen. Muuttoaallon mukana hänkin vaelsi itään, lopulta aina Vuonniseen saakka ja alkuunsaattoi suurten runonlaulajien suvun. Uskoo ken tahtoo.
Osa Savon Malisista suuntasi pohjoisen sijasta itään, enimmäkseen nykyisen Liperin seudulle. Enimmillään tämä muuttovaihe oli Isonvihan aikaan, jolloin varsinkin Leppävirralta virtasi Malisia Pohjois-Karjalaan. Kaiken kaikkiaanhan suku on nykyään levinnyt lähes koko Suomeen, aivan pohjoisinta Lappia (ja Ahvenanmaata – onko Suomeakaan?) lukuun ottamatta.
Mielenkiintoinen spekulaatio löytyi sukujen Lesonen ja Malinen mahdollisesta yhteydestä. Pistojärvellä (pahoin autioitunut kylä) asuneet Lesoset ovat DNA – tutkimusten mukaan olleet sukua, jopa esi-isiä, Liperin Malisille. Toisaalta Tohmajärvellä on elellyt Lesosia jo ainakin 1580-1600 luvuilla; tuntuisi luontevimmalta olettaa yhteisen kanta-isän olevan sieltä peräisin. En ole saanut selvää, ovatko puolestaan Pistojärven ja Venehjärven Lesoset sukulaisia; perimätiedon mukaan (1800 – luvun alkupuolelta) v.m. suku olisi tullut Kuusamosta 5-6 sukupolvea aiemmin.
Kuhmon Maliset voivat olla eri haaraa kuin Pohjanmaalta Vienan puolelle siirtyneet, sukutukimusfoorumeilla kerrotaan heidän tulleen Laatokan Karjalasta (kai Savon kautta sentään?).
Eiköhän tässä ole jo löpinää riittämiin. Uskon aiheesta löytyvän niin kirja- kuin nettiviisauttakin, perimätiedosta puhumattakaan. Kommentit ovat tervetulleita, voisivat provosoida syvällisempäänkin aiheen pohdiskeluun!
P.S. Onko Johannes Malisen perheestä tietoja, jotka voisi julkaista perhesivustolla?
Lähteet:
Eritasoiset nettisivut ja sukutukimusforumit
Joutilaan miehen mieli
Kiitos nämä olikin tiedossani. Olen Lesosten sukuseuran pj ja tutkimme myös sukuamme DNA testillä. Tarkennus siihen, että vain YKSI Lesonen sukuniminen on lähellä Malisia. Meillä on eri haploryhmiä isälinjoissa. :) Originaali haplomme on I.
Kuhmon Malisista ei käsittääkseni ole testiä. On vain Liperin ja Kiteen sekä Vienan.
Olen joskus v. 2012 itselleni kirjannut seuraavaa:
LIPERIN KORPIJÄRVEN MALISET: Esi-isä Aake sn. 1645 (Åke, kerran nimi esiintyy myös muodossa Håkan. Malinen olisi tullut Leppävirralta. Tieto lienee peräisin Liperin historiasta. Tohmajärvellä nimi kirjoitettiin kastettujen luetteloon Haqvinus, rippikirjassa esiintyivät sitten samasta nimestä muodot Hakon ja Hans. Ilmeisesti Leppävirralta muutti Liperin Korpijärvelle talolliseksi Aake Malinen 1600-1700 lukujen vaihteessa. Korpijärven kylästä muodostui suvun pääpaikka, jossa se asutti 1830-luvulla taloja: Ylämalila 2, Alamalila 2, Pykälä 4, (nykyinen nimi Vilppula isäntänsä Filip Malisen, s. 1783, mukaan), Mäkimalila 5, Varumäki 5, Mäkelä 5, minkä lisäksi Malisen suvun tyttäriä oli emäntänä Mustola 7:ssä sekä Piiparila 8:ssa. Liperin Suusalmessa on Käkisalmen läänin maakirjassa v. 1631 Matti Malinen.
KUHMON MALISET: Malisen suku on pääsääntöisesti Pohjois-Kuhmo ja Hyrynsalmi ja Suomussalmi alueelta. Vanhin Malinen jonka Rauno Malinen on saanut selville arkistolähteistä oli Juho Malinen (s.1667Lentua). Suvun perinnetietona on, että Kuhmon Maliset olisivat tulleet Vienan Karjalasta Kuhmoon. Matti Pöllä kirjoittaa Kainuun Malisista, että seudun vanhimmaksi Maliseksi on katsottava Kuhmoon vuonna 1605 ilmaantunut Lauri Malinen. Sotkamossa kuolee 1743 Kristiina Laurintr Malinen 60-vuotiaana, syntynyt siis 1683. Vuonna 1625 kymmenysluetteloissa Kiannalla on mainittu Jacob Malinen ja Vuokista uudisasukkaana Henrich Malinen. Näitä ruokakuntia ei enää mainita Suomussalmen pitäjän alueen veroluetteloissa enää vuosina 1635 ja 1641.
Sukulipas tietokannan mukaan Kuhmon Korpisalmen Hiltula nro 2:ssa on ollut Malisia 1606, sen jälkeen Korpisalmi Malila 14.sta vuonna 1616 ja vuodesta 1637 alkaen Lentua Seilola 19. Lisäksi vuodesta 1645 Lentua Malila 22. Vuonna 1677 Malisia asui jo Lentua Kerälä 33. sekä Vieksi Mikkola nro 6:ssa. Todennäköisesti siis Lauri Malinen tuli Kuhmon Korpisalmeen josta suku levinnyt Lentualle ja sieltä sitten Vieksiinkin. Lisäksi voisi olla mahdollista että Kiannan ja Vuokin Maliset olisivat siirtyneet ennen vuotta 1635 Lentualle.
Sotkamon Lentuan kylässä kuolee 1696 Jöns Malinen, pso Carin Cajalatar. Myös samalla sivulla renevoiduissa rippikirjoissa on Peer Malinen, jolla vaimona Riitta Kähkönen, joka kuolee 1697.
Mutta nyt tosiaan pitäisi löytää Kiteen Malisten varhaisin esi-isä..
Kiteen ja Vienan Maliset ovat läheisemmät mätsit (1 gen ero) kuin Liperin Maliset. Heidän ja Vienan sekä Kiteen Malisilla geneettiset erot ovat 5 ja 6.
Tapani Kovalaine
24.07.17, 08:37
Jos edetään isälinjassa Johan Malisesta s. 1829 taa päin niin tullaan Kiteen vanhimmassa netissä olevassa rippikirjassa digikuvaan 197. Siellä on pariskunta Michel Malinen ja Sophia Vänttinen. Kumpikin on syntynyt 1747.
Lastenkirjasta löytyy vuodelta 1750 Kiteeltä helposti Sophia Vänttinen 1747, mutta Michel Malinen ei pikavilkaisulla osunut kohdalle.
Digi 197 rk Kitee, Riihijärvi: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kitee/rippikirja_1790-1796_tk2140/197.htm
Hiski, Kitee, kastettu: 14.3.1772 23.5.1772 Kangasj. Michel Malin Sophia Wäntin Maria
Säynejärven kylästä löytyy lupaava pariskunta Heikki Malinen, s. 1711, ja vaimo Kirsti, s. 1719. Heillä on poika Michel s. 1747. Naapuritorppari Thomas Malinen on mennyt Kangasjärven kylään ja sieltä Michel Malinen on vaimonsa löytänyt. Digikuva 113 lk Kitee, Säynejärvi: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kitee/lastenkirja_1750-1750_tk2145/113.htm
Kiitos Tapani!
Onko Kiteeltä olemassa verokirjoja ollenkaan? Tämä on minulle outoa seutua tutkia..
Tapani Kovalaine
24.07.17, 19:14
Käkisalmen läänintileistä löytyy melkoisesti Kiteen tietoja. Itte oon vain vuoden 1690 tiedoista ollut kiinnostunut. Arvioluettelo vuodlta 1690 löytyy digikuvista 1110 - 1114 Kiteen pogostan kylistä. Muun muuasa Säynejärven kylä on digi 1112.
Tässä loppusivu eli digi 1114 vuodelta 1690: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13468529
Jälleen kiitokseni Tapani. Pitää katsella nämä kun ehtii töiltään.
Katsoin eilen Saloheimon listauksen Käkisalmesta Venäjälle muuttaneet, mutta en löytänyt siitä Malisiin viittavaa. Vienan Malisten varhaisin esi-isä on Lavrenteij Ivanov Malejev joka asui Vuonnisessa jo v. 1678. Siis Lauri Juhonpoika Malinen suomennettuna. Olen arvelut hänen syntyneen noin 1650.
Lisäksi Repolan Uhtualla asui Vlas Savin Malejev sn. 1682. Näitä emme ole pystyneet yhdistämään toisiinsa. Hän on se monessakin Vienan Malisten sukupuussa esiintyvä Ulassie. http://suku.genealogia.fi/showpost.php?p=101935&postcount=10
Raija Järvenpää
25.07.17, 09:28
Mummoni äiti on Marjaana Malinen syntynyt Pielavedellä. Mennyt naimisiin Petter Karttusen kanssa syntynyt Karttulassa. Aikaisemmin Liperin Karttusia pidettiin omana haaranaan mutta nykyään Karttulan Karttuset ovat jo samaa sukuhaaraa. Jotain yhteyttä näillä saattaa sinun Malisiin olla mutta mitä? En ole kovin pitkälle päässyt vielä Malisissa kuin Karttusissakaan mutta yritän pikkuhiljaa selvitellä DNA on jo apuna, ehkä talvi tuo jotain selkeyttä kuvaan.
Itsekin noista Vienan Malisista kiinnostuneena katselin eilen noita Saloheimon luetteloita Käkisalmen läänistä Venäjälle muuttaneista. Kitee on ollut suosittu lähtöpaikka, sieltä oli kirjattu 724 lähtijää (osittain kyllä päällekkäisiä) - ja tämä oli vain miesten määrä, mutta perhettä ei kirjattu. Ongelman muodostaa se että tästä määrästä noin 440 henkilöä on taulukossa tyystin vailla sukunimeä, vain etunimellä ja patronyymillä esiintyen. Siksi Malisten tunnistaminen tästä joukosta on haastavaa.Lähdöt ovat pääsääntöisesti 1620-1660-lukujen välillä.
Säynejärveltäkin lähti Venäjälle kaksitoista miestä, joista vain kahdelle on merkitty tieto siitä minne menivät (Lovatti-nimiseen paikkaan Novgorodi alueelle). Sukunimellisiä on kolme: Kaksi Parfejevia ja yksi Molotsov. Osa lähti 1651 ja loput 1657.
Feodor Patrakejev
Filip Ivanov
Ivan Fedotov
Jakovl Artemjev
Juda Kondratjev
Mikita Kondratjev
Mikul Sofronov
Parfej Kirillov
Sofron Timofejev Molotsov
Jermoloj Kondrat Parfejev
Trofim Kondratjev Parfejev
On siis aivan mahdollista että noiden sukunimettömien joukossa on Malisiakin.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.