PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pietarissa asunut kultaseppä Schieritz


satumaa
03.11.13, 19:09
Osaako kukaan auttaa miten pääsen alkuun ja mitä lähteitä kannattaa käyttää?

Etsin Berta Schieritz 12.12.1878 Pietari vanhempia. Bertan isällä on ollut kultasepän liike Pietarin pääkadulla. Perimätiedon mukaan perheen isä on ollut tsaarin hovihankkija. Perheen kotiosoite on ollut Ulitsa Hartitura. Perheen oletetaan olleen luterilainen.

Schieritzin suku on jossakin vaiheessa siirtynyt Tartosta Pietarin. Kyseessä on alunperin saksalainen suku. Kotoisin todennäköisesti Saksan Königsbergistä.

Apua tarvitaan eli mistä löytyy Bertan vanhemmat näin vähillä tiedoilla.

satumaa
04.11.13, 23:57
http://www.petergen.com/indexe.htm

Löysin tälläiset sivut, mutta venäjän kieltä en osaa =(

Tillander
06.11.13, 12:51
Olen saanut tiedon, ettei Schieritz-nimistä kultaseppää löytynyt myöskään nk. Ivanov-matrikkelista, joka kattaa alan vuoteen 1917 ja pidemmällekin. Eräs mahdollinen lähde olisi Pietarin osoitehakemisto "Ves Peterburg" (Ves = kaikki), mutta sekin on venäjänkielinen, eikä sitä ole verkossa. Helka-haku tällä nimekkeellä tuotti muutaman tuloksen, joista yksi on seuraava:

https://helka.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?BBID=1186179
Sitä voi tutkia mikrofilmiltä Kansalliskirjaston Slavica-osastossa.

satumaa
06.11.13, 15:44
Todennäköisesti heillä oli kultaliike Pietarin pääkadulla eli ei siis kultaseppäsukua.

Retu S Aho
07.11.13, 21:12
Tämä ei varsinaisesti auta yhtään eteenpäin, mutta arvaan kotikadun nimeksi olleen Halturina, eli vallankumouksen jälkeen terroristin nimen saanut uudelleen nimetty Miljoonakatu (Millionnaja ulitsa). Miljoonakatu alkaa Eremitaashin takaa palatsiaukoilta ja kulkee Nevan suuntaisesti. Kultakauppiaalle luterilaiselle oikeaa asuinaluetta.

Isännimi auttaisi kovasti, ja tietysti kaupan osoite, sukunimen kirjoitusasu venäjäksi ei ole tuo sama, joten aika hankalaa...

Essimi
07.11.13, 22:29
Saagassa on paljon Tarton alueen kirkonkirjoja:
http://www.ra.ee/dgs/explorer.php
Rekisteröityminen käy käden käänteessä, jos tunnuksia ei ole ennestään.