PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Dataskyddsförordningen kräver inte samtycke för släktbok


P. T. Kuusiluoma
01.10.13, 11:50
Enligt vad Genealogiska Samfundet i Finland har erfarit är Europeiska kommissionens tolkning av släktforskningens ställning i EU:s allmänna dataskyddsförordning att släktforskningen hör till historisk forskning, som nämns i förordningen. Det betyder att behandling av personuppgifter exempelvis för utgivning av en släktbok inte kräver att den registrerade lämnar sitt samtycke, om något av de två andra villkoren uppfylls.

Enligt utkastet till dataskyddsförordning är behandling av personuppgifter för historiska, statistiska och vetenskapliga ändamål lagligt, om offentliggörandet av personuppgifter är nödvändigt för att lägga fram forskningsresultat eller för att underlätta forskning, eller om den registrerade har gjort uppgifterna offentliga.

Trots detta innebär utkastet till dataskyddsförordning att bestämmelserna inte gäller släktforskning för privata och personliga ändamål.

EU:s ordförandeland Litauen bereder sitt förslag och har bett medlemsländerna meddela sin ståndpunkt om behandlingen av personuppgifter för historiska, statistiska och vetenskapliga ändamål. Genealogiska Samfundet i Finland har i september bett justitieminister Anna-Maja Henriksson meddela att Finlands ståndpunkt är att den registrerades samtycke inte ska behövas om något av de två andra ovannämnda villkoren uppfylls. EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor sammanträder nästa gång 7–8.10.2013 i Luxemburg.

EU:s dataskyddsförordning behandlas för tillfället också i Europaparlamentet och tas upp i plenum senare i höst. Det slutliga beslutet om dataskyddsförordningens innehåll fattas i vår av rådet, parlamentet och kommissionen.

Genealogiska Samfundet i Finland har under den gångna sommaren samarbetat aktivt med den irländska släktforskningsorganisationen och uppmuntrat nationella släktforskningsorganisationer i medlemsländerna att framföra sina åsikter om dataskyddsförordningen både till europaparlamentarikerna och till det egna landets justitieministerium. Enligt vad Samfundet har erfarit har släktforskningen diskuterats i arbetsgrupper i både parlamentet och rådet under sommaren och hösten.


P. T. Kuusiluoma
Verksamhetsledare