PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tietosuoja-asetus ei edellytä rekisteröidyn suostumusta sukukirjaa varten


P. T. Kuusiluoma
24.09.13, 11:25
Suomen Sukututkimusseuran saamien tietojen mukaan Euroopan komission tulkinta sukututkimuksen asemasta EU:n yleisessä tietosuoja-asetuksessa on se, että sukututkimus on osa asetuksessa mainittua historiallista tutkimusta. Näin ollen henkilötietojen käsittely esimerkiksi sukukirjan julkaisemiseksi ei edellyttäisi rekisteröidyn nimenomaista suostumusta, jos jompikumpi kahdesta muusta perusteesta toteutuu.

Tietosuoja-asetuksen luonnoksen mukaan henkilötietojen käsittely on laillista historiallista, tilastollista ja tieteellistä tarkoitusta varten, jos henkilötietojen julkaiseminen on tarpeen tutkimustulosten esittämistä varten tai tutkimuksen helpottamiseksi taikka rekisteröity on itse saattanut tiedot julkisiksi.

Edellä esitetystä riippumatta tietosuoja-asetuksen luonnos jättää yksityisiin ja henkilökohtaisiin tarkoituksiin tehtävän sukututkimuksen sääntelyn ulkopuolelle.

Euroopan neuvoston puheenjohtajamaa Liettua valmistelee esitystään ja on pyytänyt jäsenmaita ilmoittamaan näkemyksensä henkilötietojen käsittelystä historiallista, tilastollista ja tieteellista varten. Suomen Sukututkimusseura on syyskuussa pyytänut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia ilmoittamaan Suomen kantana näkemyksen, ettei rekisteröidyn nimenomaista suostumusta tarvittaisi, jos jompikumpi kahdesta muusta em. perusteesta toteutuu. EU:n oikeus- ja sisäasiain neuvoston seuraava kokous on 7.-8.10.2013 Luxembourgissa.

EU:n tietosuoja-asetus on tällä hetkellä käsittelyssä myös Euroopan parlamentissa ja se tulee täysistuntoon vielä tämän syksyn aikana. Lopullinen sopimus tietosuoja-asetuksen sisällöstä tehdään neuvoston, parlamentin ja komission välisissä neuvotteluissa ensi keväänä.

Suomen Sukututkimusseura on kuluneen kesän aikana ollut tiiviissä yhteistyössä Irlannin Sukututkimusseuran kanssa ja rohkaissut jäsenmaissa toimivia valtakunnallisia sukututkimusjärjestöjä kertomaan tietosuoja-asetusta koskevia näkemyksiään paitsi Euroopan parlamentin jäsenilleen myös omille oikeusministeriöilleen. Seuran saamien tietojen mukaan sukututkimuksesta on kesän ja syksyn aikana keskusteltu sekä parlamentin että neuvoston työryhmissä.