PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Väitöskirja omasta isoäidistä


kkylakos
16.09.13, 14:49
Eerika Koskinen-Koivisto väittelee Jyväskylässä 21.9.2013. Väitöskirjalla on komea otsikko ”A Greasy-Skinned Worker – Gender, Class and Work in the 20th Century Life Story of a Female Labourer”, jonka lähteenä on tiedotteen (https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2013/09/tiedote-2013-09-16-12-32-44-704897)mukaan 12 elämäkertahaastattelua tekijän isoäidistä. Tiedotteen otsikkona on "Ruumiillinen työ ja huumori rakentavat tehdastyöläisnaisen elämänkertomusta".

Koskinen-Koiviston isoäiti syntyi suureen tehdastyöläisperheeseen Ähtärin Inhan Tehtaiden kylässä ja aloitti itse tehdastyön jatkosodan aikana vain 15 vuoden iässä työvelvollisuuslain kiristyttyä. Sota-ajan poikkeusoloissa tehtaissa työskenteli aiempaa enemmän naisia ja nuoria tyttöjä. He oppivat työn nopeasti ja pääsivät sisälle työyhteisöön, jossa vanhemmat miehet ja naiset yhtäältä kiusoittelivat ja toisaalta kasvattivat ja opastivat nuoria työntekijöitä. – Nuoret tytöt joutuivat pukemaan haalarit päälleen ja tekemään raskasta työtä vaativissa olosuhteissa, Koskinen-Koivisto kertoo.
–Se oli joskus nöyryyttävää, mutta monesti myös palkitsevaa.


Väitöskirjaa ole julkaistu paperilla eikä digitaalisesti, mahdollisesti henkilösuojasyistä?