PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Runonlaulajasuvun Malisten arvoitusta ratkomassa


Sari H
12.09.13, 18:27
Aloitampa tällaisen keskusteluaiheen tänne, sillä jälleen on pähkinä purtavana. Aloitan DNA testauksesta. Tällähetkellä Malisia on testattuina isälinjoiltaan (YDNA) Liperin Maliset 2 kpl , Vuonnisen Malinen (Malikin) ja Juvan Malinen sekä Kuhmon Malinen.
http://www.familytreedna.com/public/White_Sea_Karelian_families/default.aspx?section=yresults

Vuonnisen Maliseen tulevat 12 markkerin paneelissa (hänellä ei ole vielä tarkempaa testiä) osumiksi kaikki nämä muut Maliset. 12:sta markkerista ei saa tarkempaa tietoa, mutta sen että heillä on ollut yhteinen esi-isä jossain tuhansia vuosia sitten. Pyrimme saamaan Vuonnisen Maliselle tarkennusta testiin.

He kaikki ovat haploryhmää N ja tulleet siis Laatokan/Kannaksen Karjalan suunnalta.

Malisistahan on - aika moni tietääkin- monenlaista tarinaa.. ja jotain tutkittuakin ;)

LIPERIN KORPIJÄRVEN MALISET: Esi-isä Aake sn. 1645 (Åke, kerran nimi esiintyy myös muodossa Håkan. Malinen olisi tullut Leppävirralta. Tieto lienee peräisin Liperin historiasta. Tohmajärvellä nimi kirjoitettiin kastettujen luetteloon Haqvinus, rippikirjassa esiintyivät sitten samasta nimestä muodot Hakon ja Hans. Ilmeisesti Leppävirralta muutti Liperin Korpijärvelle talolliseksi Aake Malinen 1600-1700 lukujen vaihteessa

KUHMON MALISET: Malisen suku on pääsääntöisesti Pohjois-Kuhmo ja Hyrynsalmi ja Suomussalmi alueelta. Suvun perinnetietona on, että Kuhmon Maliset olisivat tulleet Vienan Karjalasta Kuhmoon. Matti Pöllä kirjoittaa Kainuun Malisista, että seudun vanhimmaksi Maliseksi on katsottava Kuhmoon vuonna 1605 ilmaantunut Lauri Malinen.

VUOKKINIEMEN MALISET: Kantaisä tullut Savosta. Heistä ei toistaiseksi ole Y DNA testiä.

VUONNISEN MALISET: Vuonna 1679 valvontakirjassa Vuonnisessa sukunimenä Malejev. Boreniuksen mukaan v. 1872 Malisia olisi Vuonnisessa ollut 13 taloa. Catrenille kerrottu suvun muuttaneen Vienaan Hailuodosta. Boreniuksen merkintä v. 1871 Malisista, on että suku olisi tullut Oulusta Hailuuosta kuusi sukupolvea sitten. Mikäli sukupolvi on 25 vuotta, niin kuusi sukupolvea on tuolloin 150 vuotta eli 1720 luvulla. Seuraavan vuonna (1872) Borenius saa erilaisen version suvun alkuperästä, sen mukaan kahdeksan sukupolvea Vuonnisessa asunut suku olisi muuttanut kylään Malaisluuon kirkkokunnasta Oulun tyköä. Vienalainen esi-isä on ollut nimeltään Nykyri-Malinen. Malejeveja tiedetään asuneen Vuonnisessa jo vuonna 1679. Maliset ovat Vuonnisen kantasuku. Malisia ei kuitenkaan ole löydetty asuneeksi Hailuodossa.

Ja tuosta Nykyristähän on sitten aika arveluttavaa tietoa, että olisi Muhokselta... ei ihan nuo DNA testit kyllä viittaa läntiseen perimään.

Onko siis JOKU OIKEASTI löytänyt näille Hailuoto/Muhos oletuksille mitään vahvaa näyttöä? Onko Hailuodossa edes ollut Malisia? Minulla on aika kattavasti 1548-1600 luvun alkuun käytyinä läpi Muhoksen / Laitasaaren isännät eikä täällä Malisia näy.

Sari H
12.09.13, 18:38
http://www.viuruniemi.fi/kylayhdistys_asiakirjat/Malisen_suvun_sukupolku.pdf

Tuolla lukee: Vienan Karjalan runonlaulaja-Malisten jäljet Hailuodosta on pystytty tunnistamaan melko selvästi lähtien hailuotolaisesta esi-isästä Nykyri Malisesta ja päätyen 5-6 sukupolven kautta Ontreihin.

Ja minä kysyn: Missä tähän on lähteet faktaksi?

Sari H
12.09.13, 18:40
http://suku.genealogia.fi/showpost.php?p=81736&postcount=1

RRajander
12.09.13, 20:12
Mukavaa Sari, että tämä Malis-asia taas nousi esille. Minulla ei tuohon aikaisempaan linkkaamaasi ole juurikaan lisättävää, mutta siinä olen käyttänyt seuraavia lähteitä:

Suorsa, Olavi (1986). Kalevalan runonlaulajien kainuulais-pohjalaisista
juurista. Teoksessa Faravid 10/1986. Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys r.y.

Suorsa Olavi (1987). Kalevalan runonlaulajien kainuulaispohjalaiset sukujuuret. Oulun yliopisto, Historian laitos, eripainossarja N:o 165.

Suorsa Olavi (1988), Malisten sukuhaarasta Vuonnisessa. Teoksessa Faravid 12/1988. Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys r.y.

Pitäisikin kaivaa nuo uudestaan esille, ja katsoa hänen alkuperäislähteensä.

t. Ritva