PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Skannattujen valokuvien järjestely/hallinnointi kotikoneella


Jaakontytär
08.09.13, 14:57
En tiedä kyselenkö nyt oikeassa paikassa, mutta moderaattorit siirtäkööt tai poistakoot tarvittaessa tämän postin.

Kyselen siis vinkkejä siihen miten kätevimmin ja toimivimmin voisi organisoida koneelle skannaamansa vanhat valokuvat. Niitä on jo satoja tai tuhatkunta, ja useista alakansioista ym. huolimatta alan olla pulassa etsiessäni jotakin tiettyä kuvaa.

Nykyinen mallini on tämä - nämä ovat siis kansioita, joiden sisällä on kansioita... Viivojen määrä lisääntyy tässä sitä mukaa kun mennään sisempiin kansioihin:

Esim.
- "Vanhat valokuvat", sukukuvat
-- Isän suku
-- Äidin suku
--- Äiti
--- Äidinäiti
--- Äidinisä
--- Äidin siskot perheineen
--- Äidinäidin lapsuuskoti
--- Äidinisän lapsuuskoti
--- Äidin lapsuuskoti (siis mummolani) irtaimistoineen
--- Äidinäidin esivanhemmat ja sisarukset
--- Äidinisän esivanhemmat ja sisarukset
--- Tuntemattomia

... Ja tuolla "juuressa", siis esim. pääkansiossa "Äidin suku" pyörivät sitten kaikki maisemakuvat, kuvia erilaisista tapahtumista joissa on vaihteleva kokoonpano sukulaisia, kaikki yhteiskuvat joissa on esim. äiti oman isänsä kanssa tai äiti siskoineen oman mummonsa kanssa jne. En tiedä miten tätä saisi selkiytettyä - ettei enää tarvitsisi lisätä alakansioita! - ja minne laittaisin ne em. kaltaiset kuvat jotka eivät sovi mihinkään jo olevista alakansioista. (Vai pitäisiköhän sittenkin perustaa oma alakansio vielä hääkuville, hautajaiskuville...)

Miten te muut olette organisoineet suuret kuva-arkistot koneelle? :)

tkukkonen
08.09.13, 15:25
Minulla on ollut ajatuksena sijoittaa hautakuvani erityiseen hakujärjestelmään. Ne kuvat eivät ole skännättyjä, mutta kun digikameran antamat exif-tiedot eivät ole riittäviä, siihen olisi tarvetta. Haun avaimena ja lajittelijana toimisi etenkin sukunimi. En ole vielä valinnut mitään ohjelmaa.

En nyt siis kerro omista kokemuksistani skännättyjen kuvien osalta, koska en ole vielä ehtinyt siihen vaiheesee. Periaatteessa hyvin suuren kuvakannan voisi hallita Metadata editor tyyppisellä tietokoneohjelmalla.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_metadata_editors

Sen käyttö edellyttää kyllä huolellista tagien eli kuvauskenttien määritystä ja mieluiten jokaisen skännätyn samoin kuin digikuvatun kuvan tietojen lisäämisen näihin kenttiin. Sikäli kuin ohjelmassa on hyvä hakutoiminto, niin se etsii hakusanojen mukaisia kuvia ja tekee niistä luettelon. Osa ohjelmista osaa tehdä raportteja kuvien tiedoista, jolloin saa syntymään normaalista hakemistohierarkiasta vapaan luettelon. Kuulisin mielelläni käyttökokemuksista.

Marikki
08.09.13, 18:24
Minulla on myös valokuvat kansioissa. Olen lajitellut kansiot perheitten mukaan eli isovanhemmat ja heidän nimellä, heidän lasten perheet eri kansioihin jne.
Esimerkiksi isovanhemmat (kuvitelmanimiä) Kalle ja Maja Virtasen perhe ja Kallen ja Majan lasten kansiot perheineen erikseen. Heidän poika Ville perheensä kanssa eri kansiossa ja tytär Alma perheensä kanssa eri kansiossa.
Minulle se toimii hyvin sillä tavalla.
Sitten on kansio epämääräisille kuville ellei ole suora sukuyhteys.
Sukujuhlat ym. eri kansioon.