PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Simon Sander 1700-luvulla


Marikki
29.08.13, 21:02
Osaako joku teistä kertoa missä Simon Sander on syntynyt ja vanhemmat?
Simonin puoliso oli Ulrica Gabrielsdotter Graan s.1732, Ulrican vanhemmat Gabriel Graan s.7.8.1696 Salo k.2.8.1762 Turku ja Catharina Margaretha Paulin s.1704 Parainen, Attu k.25.4.1780.
Kiitos etukäteen avusta:)

Marikki
10.05.14, 12:21
Löysin tämän vanhan viestin ja en ole edelleenkään onnistunut löytämään mitään tietoa Simon Sanderista:(
Elän siinä toivossa että joku minua fiksumpi löytäisi Simonista jotain tietoa;)

marjatellervo
10.05.14, 13:53
Graanin sukuseuran sivulla on tietoa Simon Sanderin toiminnasta Turussa.

Ulrica Graan syntyi 13.11.1732 Halikossa, jossa hänet vihittiin vanhempiensa tapaan jouluna eli 26.12.1756 turkulaisen kirjanpitäjän Simon Sanderin kanssa. Sander toimi Turussa varakämnerinä, kaupungin rahastonhoitajana, varakaupun- ginviskaalina ja leimamestarina. Kun Ulrican täti Magdalena Graan oli kuollut Ruotsissa, juuri Sanderia Turun raas- tuvanoikeus kehotti tekemään sukuselvi- tyksen vainajan sukulaisista Suomessa. Tämä selvitys saattaa sisältää Graaneista lisätietoa ja sitä on tarkoitus etsiä Ruotsin arkistoista. Sander kuoli vain 40-vuotiaana Turussa vuonna 1773.

Koko juttu on täällä (vähän omituisessa muodossa, mutta kuitenkin) http://www.graaninsukuseura.fi/FlipBuilderGraanilainen1/files/search/bookText.xml

Hiskin mukaan Kalannissa on syntynyt kutakuinkin oikean ikäinen Simon Sander *1.10.1737 2.10.1737 Sanctio - Sold. Eric Mattzs. Sander Charin Sim.d:r Simon

Marikki
10.05.14, 14:31
Kiitos paljon avusta:)
Teksti on todellakin omituisessa muodossa, mutta kunhan siihen keskittyy niin löytyy paljon minulle puuttuvia tietoja. Ilmenee että minun Sevon suku on "sekaantunut" siihenkin:cool:

LaaksonLilja
10.05.14, 22:53
Törmäsin sattumalta Ulvila/Pori mlk Södermark Cuuri (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pori/rippikirja_1737-1751_msrk_alkup/61.htm) Michel Graan (sivun keskivälillä). Ulrica Graanin sukulainenko?

Löytyi myös Jöran Gran
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pori/rippikirja_1737-1751_msrk_alkup/64.htm

Kumenius
29.05.14, 12:23
Hei

Simon Sanderin isä oli Turkulainen porvari Anders Sander, joka oli avioliitossa Brita Johansdotterin kanssa. Simon oli virkanimitykseltään varakämneri ja 1765 hän oli myös varaviskaali ja leimamestari Turussa.

Gabriel Graanista voin mainita sen verran, että hänen syntymäpaikkansa ei ole tiedossa, hän ei ole syntynyt Salossa. Gabriel Graan oli Turun läänin jalkaväkirykmentin majurin komppanian katselmuskirjuri, myöhemmin vääpeli. Hänen isänsä oli turkulainen raatimies Johan Graan. Sukulaisuus suhteen on selvittänyt Timo Tuulivaara eri lähteistä, kuten oikeuden pöytäkirjoista.

Linkki, jonka takaa olette kopioineet tekstiä, on kytköksessä Graanin sukuseuran Graanilainen/GraanMagazine lehden näköispainokseen, josta outo yhtämittainen tekstilitania on muodostettu.

Lehteä voit lukea seuraavan linkin kautta. http://www.graaninsukuseura.fi/GRAANILAINEN-LEHTI.html Oikea teksti löytyy lehden numero 3:n sivulta 7.
Lehdistä selviää paljon niin raatimies Johan Graanista kuin hänen jälkipolvistaan.

Marikki
29.05.14, 13:21
Kiitos paljon Simon Sanderin selvityksestä:)
Olen ollut yhteydessä Timo Tuulivaaraan ja saanut häneltä enemmän tietoa Graanin suvusta ja on tarkoitus lähettää hänelle selvityksen millä tavalla oma sukuni liittyy Graanin sukuun.
Sanderin suku taas on ollut vaikeampi selvittää.

LaaksonLilja
29.05.14, 21:33
Löytyi Johan Sander Ulvila Vanhakylä, joka oli 16v. vuonna 1749.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=23712672

Olen jäljittämässä yhä esiäitini Chirstin Christophersdotterin alkuperää ja hain Kirstin sisarta Maria Christophersdotteria, siksi tämä tuli sivutuotteena esille.

Marikki
29.05.14, 21:43
Kiitos löytämäsi sivutuotteesta:)
Sen verran olen saanut selville Simonista että hän syntyi 1.10.1737 Kalannissa ja kuoli vuonna 1773 Turussa.
Voiskohan tämä Johan olla mahdollisesti vanhempi veli Simonille:confused:

pietheik
30.05.14, 19:00
Ulvilan Vanhassakylässä on Sanderin talo, joka 1700-luvulla oli kirkkoherran palkkatilana. Lampuotit käyttivät Sander/Zander nimeä sukunimen tapaan. Esim. Hiski

Kumenius
31.05.14, 11:34
Zander nimisiä henkilöitä on Suomessa elänyt niin rivisotilaina, kauppiaina, porvareina kuin virkamiehinä. Heitä on asunut maaseudulla ja kaupungeissa eikä heidän välillään ole välttämättä sukulaisuutta vaikka heillä olisi ollut sama sukunimi. Zander tai Sander.

Kokkolassa esimerkiksi vaikuttivat aikanaan raatimiehet Olof Aleksandersson Sander ja Lars Aleksandersson Zander sekä Mats Andersson Sander. Turussa eli 1600 luvun puolivälissä urkujen rakentaja Klas Zander, jonka Erik pojasta tuli kaupunkiin raatimies. Hän jätti jälkeensä muistiinpanoja ja niistä voi lukea tarkemmin tämä linkin takaa avautuvasta Genoksen julkaisusta Zandereista. http://www.genealogia.fi/genos/19/19_73.htm.

Tämän viestiketjun nimeä kantava Simon Sander oli myös Turkulainen, kuten edellä olen kirjoittanut. Hän ei ole sotilas Erich Zanderin poika ,vaan on turkulaisen porvari Anders Zanderin poika. Tämä asia selviää porvari Anders Zanderin kuolinpesän selvityksen asiakirjoista, kuten aiemmin olen maininnut. Mikäli asiaa tahtoo vielä tarkastella lisää, niin Turun raastuvanoikeuden pöytäkirjassa 11.12.1756 sivulla 1662 tehtaan kirjanpitäjä Simeon Sander esitti velkavaatimuksen alaikäiselle veljelleen Jacob Andersson Sanderille. Tästä voidaan johtaa se, että myös Simeon Sanderin patronyymi on Andersson.

Mikäli edellä mainittua faktaa ei olisi tiedossamme, voisi asiaa tutkia seuraavien seikkojen valossa:
Sotilas Eric Zanderin poika Simon oli vasta 19 vuoden ikäinen, kun Ulrica Graan vihitään Halikossa 26.12.1756 isänsä virkatalossa. Olisiko Simon sitten päässyt kirjanpitäjän oppiin ja olisi valmistunut tehtäviinsä noin nuorella iällä, on vaikea uskoa. Ulrica Graanin kanssa avioon vihitty Simeon Sanderhan oli tuolloin jo kirjapitäjä.

Sotilaan pojan Simonin muuttaessa 1751 Wehmaalle perheensä kanssa, ei häntä ole merkitty oppipojaksi, vaikka lähes 15 vuoden iässä hänen olisi pitänyt olla jo muutaman vuoden kauppapuodissa harjoittelijana. Rivisotilaan pääsy vääpelin tyttären kanssa naimisiin on myös vaikea yhtälö noina sääty-yhteiskunnan aikoina. Näistä seikoista voi jo helposti päätellä, että ei ole kysymys yhdestä ja samasta henkilöstä. Sotilaan poika Simon Eriksson Zander ja kirjanpitäjä Simeon Sander ovat kaksi eri henkilö kuinka asiaa sitten tarkasteleekin.

Marikki
31.05.14, 12:49
Iso Kiitos avusta ja linkeistä:)
Uskottava se on että Simon syntyi Turussa ja hänen isänsä oli Anders Sander.

Kumenius
01.06.14, 09:04
Asia on tältä osaa näin.

Tämän hetkinen tietämyksemme ei riitä sitomaan Simeon Sanderia sen paremmin saksalaisiin, riikinruotsalaisiin kuin suomalaiseenkaan kantaväestöön. Tiedämme kuitenkin sen, että Anders Zanderin veli Arvid Kristersson ja sisko Lena Kristersdotter asuivat perunkirjoituksen aikoina Rantasalmella.

Ulrica Graanin isoisän raatimies Johan Graanin kautta löytyy yhteys Tukholmassa eläneeseen säämiskäntekijä Daniel Zanderiin. Tässäkään tapauksessa ei ole ollut löydettävissä yhteyttä mainitun Daniel Zanderin ja Turun Zandereiden välillä, puhumattakaan Turun Zandereiden/Sandereiden välisestä sukulaisuudesta. Mieltä kutittavaa on se, että urkujenrakentaja Claes Fransson Zanderin pojan raatimies Eric Zanderin jälkeen Turun raati valitsi edellä mainitun Johan Graanin raatimieheksi.

Eräs varhaisimmista tunnetuista Zandereista lienee Vadstenan kirkon rakentamiseen osallistunut Hollantilainen kivenhakkaaja ja rakennusmestari Franz Zander 1500-luvulla. Oliko Turussa toiminut urkujen rakentaja Claes Fransson Zander kenties tämän jälkeläinen? Ainahan asialla voi spekuloida, mutta todistetta olettamukselle ei ole käsillä. Nimien samankaltaisuus voi helposti johtaa harharetkille, joten asian voi unohtaa parempien todisteiden puuttuessa.

Yleisellä tasolla asian tekee mielenkiintoiseksi se, että Zander/Sander nimi ei ole kovin yleinen Suomessa noina aikoina. Toki kokemus osoittaa sen, että tiedämme kovin vähän ihmisistä 1600-luvulle siirryttäessä. Tuomiokirjat ovat lähteenä osoittaneet harvinaiseltakin tuntuvan nimen olevan laajemmin käytetty kuin olisi osannut odottaa.

Voiko asiaa sitten spekuloida Zander nimisanaa tutkimalla? Saksan kielessä Sander/Zander tarkoittaa kuhaa. Joidenkin Zandereiden nimi voi mahdollisesti juontaa sukulaisuuteen saksankielisille Euroopan alueille. Toisaalta nimi voi juontaa myös Aleksander etunimestä, jolloin "sihti" laajenee kattamaan koko Euroopan. Nimestä ei siis ole kovinkaan suurta hyötyä Zandereiden alkuperää pohdittaessa.

Ainoaksi tieksi Simeon Sanderin sukutaustan selvittämiseksi jäävät tuomioistuinten dokumentaatiot. Niistä saattaa löytyä kokonaisia sukuselvityksiä esimerkiksi perunkirjoitusten yhteydessä. Hyvä ystäväni Timo Tuulivaara on tehnyt hienoja löytöjä Graanien suhteen ja samalla todennut, että Graan nimen käyttäjiä on satoja ja monet niistä vailla yhteistä sukulaisuutta.

Marikki
01.06.14, 19:29
Kiitos paljon lisätiedoista Sander -suvusta:)
Jossain vaiheessa otan yhteyttä Timo Tuulivaaraan ja lähetän hänelle suvusta kootut "seokset":D: