PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Limingan asutuksen synty keskiajalta 1600-luvulle


kkylakos
26.08.13, 13:56
Hei,

huomasin juuri SSS:n entisen esimiehen Markku Kuorilehdon gradun Oulun yliopiston julkaisuarkistossa. Ilmeisesti sitä ei ole tänne linkitetty tai moinen on mennyt taannoisessa viestimenetyksessä bittiavaruuteen. Koska tekijänä on kokenut sukututkija luulisin hänen kirjoittaen asutushistoriaa tavalla, joka voisi muita sukututkijoita kiinnostaa.

Kuorilehto, Markku: Limingan asutuksen synty keskiajalta 1600-luvulle (http://jultika.oulu.fi/Record/nbnfioulu-201302221051)

Pohjois-Pohjanmaan Liminka muodosti ainutlaatuisen merenkohoamisen seurauksena syntyneen niittytasangon. Sen ympärillä sijoittuivat laajat metsä- ja suoalueet, jotka ovat niittyjen lisäksi houkutelleet eränkävijöitä ja talonpoikaisasutusta. Tässä pro gradussa tutkimuskohteena on Limingan asutuksen synty keskiajalta 1600-luvulle rajoittuen keskiajalla syntyneiden kylien Limingan, Rantakylän ja Virkkulan asutukseen.

Tutkimusmenetelminä käytetään historiallista ja nimistöhistoriallista metodia. Päätutkimuskysymyksinä tarkastellaan 1) ensimmäisiä varhaisimpia asuttajia ja liikkujia 2) pysyvän talonpoikaisasutuksen syntyä ja 3) eri asutushistoriallisten alkuperien vaikutusta, ikää ja syntyyn vaikuttaneita tekijöitä. Tärkein nimistöhistoriallinen tutkimuskohde on Liminka-nimen alkuperän selvittäminen.

Tutkimusaineisto koostuu historiallisista asiakirjoista: kartoista, vero- ja oikeuslähteistä. Toinen tärkeä lähdeaineisto on Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen nimikokoelma, johon on kerätty Limingasta paikannimikokoelma ja Suomen ja sen lähialueiden yleiskokoelma 2,2 miljoonasta paikannimestä. Lisäksi hyödynnetään uudella tavalla maanmittauslaitoksen digitaalisia maastotietoja, kuten karttoja, ilmakuvia ja nimiaineistoja, joilla voidaan tutkia tarkemmin nimikohteita Limingassa ja vertailukohteissa. Liminkalaista paikannimistöä vertaillaan levikin perusteella muualla Suomesta ja sen lähialueilta löytyviin nimiin ja pyritään löytämään liminkalaisten nimien historiallinen alkuperä ja syntykonteksti.

Limingan asutushistoriassa vanhin kerros on ohut saamelainen alkuperä. Vähäisesti tutkittu, mutta erittäin runsaslukuinen länsisuomalainen piirre on pystytty erottamaan yleissuomalaisesta nimistöstä. Länsisuomalainen nimistö osoittautui levikiltään varsin tarkkarajaiseksi, mutta nimistö syntyi pitkän ajan kuluessa. Tämä nimistö korostaa, että Liminka kuului länsisuomalaiseen asutushistoriallisen vaikutuksen alle.

Asutushistoriallisen perustan runsaslukuisalla merkittävien paikkojen nimillä loivat hämäläis-yläsatakuntalainen laaja eräelinkeinoihin keskittynyt liikkuvuus Pohjanlahdenrannalla. Samalta aikakaudelta on löydettävissä myös ensimmäiset merkit syntyvästä talonpoikaisasutuksesta.

Karjalaislähtöinen asutushistoriallinen kerrostuma syntyi puolestaan Novgorodin vallan lisääntymisestä 1200-luvulta alkaen. Itäinen vaikutus jatkui myöhemmin 1500- ja 1600-luvulla savolaisperäisenä uudisasutuksena.

Suurin asutushistoriallinen liikehdintä tapahtui 1300-luvulta ja 1500-luvun alkuun mennessä, kun varsinaissuomalais-satakuntalainen talonpoikaisasutus otti haltuunsa varsinkin Liminganjoen alaosan. Samaan vanhat keskiaikaiset kylät Rantakylä ja Virkkula säilyivät taloluvultaan pieninä ja vakiintuneina.

Limingan nimistö on nimilevikin perusteella varsin yhteneväinen Keski-Pohjanmaalta Oulujoelle sijoittuvan asutuksen kanssa, mutta sen pohjoispuolinen seutu poikkeaa alkuperältään Limingan asutushistoriasta. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan rannikonasutuksen synty tarvitsee oman erityistutkimuksensa, jossa voidaan tarkastella tätä eroavaisuutta ja tutkia myös nyt esille tulleen hämäläisen vaikutuksen laajuutta, jota on aikaisemmin pidetty tällä alueella pienempänä.

Eppu K
27.08.13, 14:01
Kiitokset Kaisalle mainiosta vinkistä!
Tuo pro-gradu-työ vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta ja asiapitoiselta.

Silmiini sattui painovirheeksi luokiteltava sana sivun 3 lauseesta "Alue jatkuu etäämpänä sisämaassa suolalakeutena, ...". Vaikka mikään maaperä- tai maisema-asiantuntija en olekaan, veikkaan että tuohon lienee ollut tarkoitus kirjoittaa ".... suolakeutena".

Sari H
11.09.13, 21:21
On äärettömän harmittavaa, että historiakirjojen virheet toistuvat tässä muuten niin erinomaisessa tutkielmassa. Poimin tähän itseäni lähellä olevaan Vahtolan virheeseen, joka on myös pro Gradussa, tämä asia olisi löytynyt lähteineen mm. Laitasaari sivustolta www.laitasaari.net http://www.laitasaari.net/vanhoja-kantataloja/kemilainen-kantatalo/

s. 91 Kennistä: Lähimpänä Limingan Kenniä oli Muhoksen Laitasaaren Kenni Niels kenni 1562–1565.2 Lähteenä Vahtola.

En ole löytänyt Kenniä täältä mailta en halmeilta Laitasaaresta, kyseessä on oikeasti Kemilä, ohessa v. 1562 kymmenysluettelo oik. sivu 10. ylhäältä http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2636298 ja sama vuosi maakirja jossa Nils Kemi http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2636025 ja tämä on erittäin luettavissa läpi tämän koko tutkielmassa mainitun ajanjakson että kyseessä on Kemilä myöhemmin Kemiläinen.

E Juhani Tenhunen
12.09.13, 09:35
On äärettömän harmittavaa, että historiakirjojen virheet toistuvat tässä muuten niin erinomaisessa tutkielmassa. Poimin tähän itseäni lähellä olevaan Vahtolan virheeseen, joka on myös pro Gradussa, tämä asia olisi löytynyt lähteineen mm. Laitasaari sivustolta www.laitasaari.net (http://www.laitasaari.net) http://www.laitasaari.net/vanhoja-kantataloja/kemilainen-kantatalo/

s. 91 Kennistä: Lähimpänä Limingan Kenniä oli Muhoksen Laitasaaren Kenni Niels kenni 1562–1565.2 Lähteenä Vahtola.

En ole löytänyt Kenniä täältä mailta en halmeilta Laitasaaresta, kyseessä on oikeasti Kemilä, ohessa v. 1562 kymmenysluettelo oik. sivu 10. ylhäältä http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2636298 ja sama vuosi maakirja jossa Nils Kemi http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2636025 ja tämä on erittäin luettavissa läpi tämän koko tutkielmassa mainitun ajanjakson että kyseessä on Kemilä myöhemmin Kemiläinen.

Pitäisikö siis sukunimenä käyttää Kemilä/Kemiläinen eikä Kemi? Tämä lienee sama suku, mistä on peräisin Kristiina Kemi, yksi Simelius -suvun kantaäideistä:

Taulu 2
(Taulusta 1 (http://suvut.genealogia.fi/simelius-simojoki/suku/j%20simi%20ix_files/data.html#T1))
II. Hendrich Simi. Syntynyt 1658 Raahe luultavasti. Kuollut 1710 marraskuussa. Porvari Raahessa. Sai porvarioikeudet 1687. Isä Taulu 1 (http://suvut.genealogia.fi/simelius-simojoki/suku/j%20simi%20ix_files/data.html#T1).
–Puoliso Kristina Kemi. Kuollut 1714 Ylivieskassa paon aikana Henrich-poikansa luona. Isä porvari Henrik Kemi, syntyi 1631, kuoli 2.1.1702. Haudattu Raahen kirkon "muuriin" (murgraf). Myöhemmin Kemell-suku, joka on ollut tunnettu monista laulajistaan ja lukkareistaan. Kerrotaan, että Kristiinalla itsellään oli hyvin korkea lauluääni. Kristiinan poika Henrich toi äitinsä sotaa pakoon Ylivieskaan.

E. Juhani Tenhunen

Sari H
12.09.13, 09:40
Siteerasin mitä tuossa alkuperäislähteessä lukee - eri asia mikä sitten myöhemmin on käytössä.

Sari H
12.09.13, 09:41
Niin ja en tiedä yhteyttä näihin laittamiisin Kemi nimisiin.