PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Onko olemassa listaa punaisista, sellaista jotka lähtivät maasta sodan jälkeen?


Johanna Laakso
18.08.13, 17:01
Etsin henkilöä jonka tarina kertoo olleen punaisten puolella sodassa, ja sodan jälkeen lähteneen Kanadaan kun muuten olisi otettu vangiksi, hän oli siellä kuulemma parikymmentä vuotta, ja tuli sitten takaisin ja perusti perheen Kärkölässä. Onkohan tarina totta?

TimoV
19.08.13, 09:30
En tiedä onko tuollaista listaa, mutta matkustaja-/passiluetteloista löytynee jotain tietoja, jos henkilön nimi on tiedossa. On täysin mahdollista, että tuohon aikaan Kanadaankin on lähdetty, ja punaiset on otettu vastaan siellä hyvin, koska työväenliike oli tuolloin Kanadassa ja USAssa kovassa nousussa.
Oma lukunsa sitten on, jos on käytetty väärää henkilöllisyyttä tai matkustettu muuten jotenkin salaa, tai jotain kiertotietä. Kanadan suomalaisista löytyy erilaisia luetteloita, kirjoja ja tietoja myös googlettamalla, joten sieltä voi nimi putkahtaa esiin ja tarinalle löytyy vahvistusta.

JHissa
19.08.13, 10:09
Jos hän oli kutsuntaikäinen niin hän voi löytyä
Kutsunnoista esteettä poisjääneitä asevelvollisia
http://web.genealogia.fi/asp/ael_haku1.asp?lang=fi
Sitten on tietysti Esikunnan tiedusteluosaston Luettelot, jotka huomattavammin ovat ottaneet osaa kapinaan
http://www.genealogia.fi/hakem/tiedusteluas.htm
http://www.genealogia.fi/hakem/tiedustelubs.htm
http://www.genealogia.fi/hakem/tiedustelub1s.htm
http://www.genealogia.fi/hakem/tiedustelucs.htm
Näiden lisäksi kannattaa tarkistaa
Etsivän keskuspoliisin ja valtiollisen poliisin arkistot
http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Valtiollinen_poliisi
http://www.genealogia.fi/genos/68/68_146.htm

Ahti2
19.08.13, 21:41
Ja sitten on vielä Valtiorikosoikeuksien syyttäjistön arkisto (http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Valtiorikosoikeuksien_syytt%C3%A4jist%C3%B6), jonka todisteainekortistosta voi suurella todennäköisyydellä nähdä, onko kyseisen henkilön nimisiä ollut punakaartissa. Kortiston tiedot ovat melko puutteellisia (esim. muita tunnistetietoja kuin nimi ei aina ole) mutta suuntaa antavia.

Edellä mainitun Etsivän Keskuspoliisin (EK) henkilökortisto kannattaa myös katsoa läpi. EK oli melko hyvin perillä ulkomailla asuneista entisistä punakaartilaisista.

Johanna Laakso
19.08.13, 23:26
Kiitos linkeistä, pitääpä etsiä.