PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Turtiainen - Kerimäki?, Kesälahti


Antti Laukkanen
16.08.13, 13:43
Ongelmana on tällä kertaa vanha juttu, jonka taas kaivoin esiin. Kesälahden pitäjän Purujärven kylässä Tuomas Niilonpoika Karvisen s. 1730 vaimoksi ilmaantuu Agneta Turtiainen s. 1736. Ensimmäinen merkintä on ehtoolliselta 18.5.1759.

Pariskunta sai 7.4.1761 tyttären, jolle pantiin nimeksi Maria. Seuraavana vuonna eli 11.3.1762 Tuomas koki äkkikuoleman. Marian kohtalo ei ole minulle ikinä selvinnyt, mutta kirjoista häntä en ole tavannut eikä hän ainakaan näytä muuttaneen äitinsä mukana tuonnempana Uukuniemelle. Kummun kylän leskimies Maunu Maununpoika Suutarinen kävi näet hänen kanssa Kesälahdella vihillä 21.10.1764 ja vei mukanaan. Perheeseen syntyi vielä viisi lasta ja sitä kautta Agnetasta tuli - tosin tietämättään - yksi yhdeksännen polven esiäideistäni.

Olen yrittänyt selvittää kiivaasti, mistä Agneta oli kotoisin ja löytäisinkö jotakin linkkiä eteenpäin (tai taakse-). Nimi viittaisi Punkaharjun puoleen eli silloiselle Kerimäelle, jossa on Turtianniemikin. Sekä muita tutkimuksissa vastaan tulleita suvun edustajia. Joskin on heitä Kesälahden puolellakin ollut. Useammassa kylässäkin.

Ehkäpä Kerimäen suuntaan vetää ainut fiksu Hiski-löytö, eli

3.8.1737 21.8.1737 Joutzeniemi Thom. Turdiain Agneta Käihkö Agneta
Toisekseen toinen Suutarisen perheen pojista sai nimekseen Tuomas, joka voisi ennemmin olla Agnetan isän kuin entisen miehen mukaan nimetty.

Yritin kiivaasti keksiä missä kohtaa on Joutsenniemi, mutta en löytänyt. Samainen perhe asui aiemmin Vaahersalossa, mutta se ei oikein auta asiaa. Asianomaisen aikakauden Rippikirjasta en löydä mitään, joskaan en ehkä osaa etsiä. Joutsennimen kalastusosuuskunta tjsp. on näemmä ollut Kerimäellä vielä taannoin - ellei vieläkin, mutta paikkaa en keksi kirveelläkään.

Vaatimattoman alustuksen jälkeen kysymykseen: Onko Joutsenniemen sijainti tai Agnetan alkuperä kenellekään tuttu? Onko joitakin lähteitä, joista asiaa voisi edelleen selvittää? Ja juu, tässä seikkaillaan vähän Savon ja Karjalan rajoilla, mutta ilmeisemmin Savon puolella kuitenkin.

Lähteissä näkyy olevan Hiskin lisäksi mm. Kesälahden RK 1757-63, p. 13, Purujärvi; Uukuniemen RK 1781-95, p. 205, Kumbu By; Uukuniemen RK 1753-1765, Kumbu


-Antti-

TarjaP
16.08.13, 14:54
Joutsenniemi taitaa olla nyk. Jouhenniemi, ainakin siellä on Joutsenniemen osakaskunta.

Yst. TarjaP

Antti Laukkanen
16.08.13, 15:11
Kas kiitos. Olinpas pöhkö. Jopa tiedänkin paikan! Oishan tuosta äkkiä soutaa luikhauttanut Purujärvelle :)