PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : foster - fosterson


TimoKM
29.07.13, 08:12
esintyy Euran ja Kiukaisten rippikirjoissa poikien kohdalla. Kiertävät hyvin nuorina poikina talosta - taloon per vuosi. Perheestä näyttää isä kuolleen. Yritin löytää selvitystä --- onko kyseessä kasvatti vai huutolaispoika ? Toivottavasti joku tuntee termin hyvin.

hinders
29.07.13, 16:39
Fosterson on kyllä kasvatti mutta eikö hän sitten on samassa talossa kuin omat lapset.

eeva häkkinen
29.07.13, 18:48
Taas kerran puuttuu kysymyksestä aikakausi, josta puhutaan, mutta tavallisesti fosterson nimikettä käytettiin perheen huostaansa ottamasta lapsesta, joka ei suinkaan kulkenut talosta taloon. Pitäjä saattoi maksaa lapsen ylläpidosta tai sitten tämä saattoi olla sukulaispoika, jonka sukulaiset olivat "adoptoineet" (tämä käsite syntyi varsin myöhään, ensimmäinen laki adoptiosta on vuodelta 1925). Köyhäinruoduissa hoidettiin "turvattomia" alaikäisiä ja he todellakin saattoivat kiertää talosta taloon jopa muutamien viikkojen välein. Huutolaisten asuinpaikka saattoi vaihtua vuosittain.
Terminologia ei valitettavasti toimi täsmäaseena historiantutkimuksessa, jossa tietyn sanan merkitys saattoi vaihdella paikkakunnan, ajankohdan ja kontekstin mukaan.

Mutta jos lapset ovat asuneet useissa eri taloissa tittelillä "fosterson", on todennäköisesti pitäjänkokouksessa tehty päätös lasten toimeentulon turvaamisesta. Heille on ehkä "annettu ruotu" (yleensä tässä tapauksessa titteli oli "rotfattig") tai jollekin isännälle maksettiin heidän ylläpidostaan. Tai, jos tämä pitäjän huoltovelvollisuus oli jo ulkoistettu, olivat saaneet vuodeksi kodin "ihmisauksuunissa". Sen, mitä todella tapahtui, voi selvittää vuoteen 1865 asti pitäjänkokousten pöytäkirjoista, myöhemmin kunnan ao. toimielimestä, joka saattaa olla nimeltään vaikka "köyhäinhoitolautakunta".