PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä (taaskaan) en huomaa?


_eOw_
25.07.13, 12:56
Lueskelin We[u]rlander sukunimen historiaa. Genos 39(1968) s31.
Jaakko Jaakonpojan (taulu 4 ja teksti) "historiaa" korjaillen: Jospa Stenius olisikin ollut oikeassa ja Jaakon ensimmäinen vaimo olisi ollut Elisabeth, "Lisken" Horn, Petter Werlanderin (k n. 1726) leski Perniön Värlästä. Tekstissä Tuurala mainitsee: Jo v:n 1733 henkikirjassa on Henrik Jaakonpojan vaimo »Lisken»
Tyttärien, (Anna) Catarinaja (Maria) Elisabeth, sukunimi samoinkuin "perinnönjako" (ks Genos-teksti) osuisi kohdalleen jos isä olisikin ollut Petter W. ja tosiaankin tytöt olisivat perineet äitinsä maat ja isänsä sukunimen.
Vörlö tosin nimen lähteenä pitäisi muuttaa Värläksi ( Werrelä, Wärrilä jne). Voisipa jopa lausetta Perhetradition mukaan olisi Weurlander-suku peräisin Elsassista, mistä se olisi uskonvainojen aikaan paennut Suomeen. Stenius ei ole löytänyt asiakirjoista mitään tähän viittaavaa, ja tämä perimätieto voidaankin osoittaa paikkansapitämättömäksi tarkastella uudelleen koskapa sukunimi esiintyy esim Englannissa Saksalaisen? seurakunnan jäsenillä.
Värlä on alunperin Väärälä - olettamuksenkin voisi asettaa tarkasteluun. Siis nimi paikan vai paikka nimen mukaan? Molemmissahan löytyy :cool:
Edellä ajateltu liittäisi kaikki We[u]rlanderit toisiinsa ja selittäisi alkuperääkin...
Mitä en huomaa?