PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä Raudussa tapahtui 1830-luvulla?


UllaS
22.07.13, 13:33
Parikkalasta on lähdetty milloin minnekin parantamaan elämänlaatua väliaikaistöillä, mutta mikähän mahtoi olla se työ, joka parikkalalaisia houkutti Rautuun tienaamaan? Lähtijöissä on niin miehiä kuin naisia (jotkut ovat ottaneet lapsensakin mukaan), todistusten pituus yleisimmin muutama kuukausi. Lähdetty on niin kesä- kuin talviaikaan, enemmän ehkä talvella.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8560370

Joidenkin kohdalla todetaan: "...på några år begifva sig till Rautus för att der tjena." "...för att der söka arbete", "...för att arbeta som dreng". Moni on lisäksi lähtenyt sinne "omille asioilleen". Miksi juuri Rautuun?

Kyselee Ulla

Nedergard
23.07.13, 06:02
Veikkaisin, että kyseessä on tämä:
"Maatalouspitäjä Raudun teollisia elinkeinoja edustivat pienet myllyt ja muutamat sahat sekä 1800-luvulla "Sumpulan savotta", rautatehdas: masuuni, valimo ja konepaja." (lainattu sivulta http://www.luovutetunetelakarjalanpitajat.fi/Pitajat/Rautu/Perustietoa.iw3 )

Se aloitti toimintansa 1828 eli työvoimantarve 1830-luvulla lienee ollut suuri. Lisätietoa Sumpulan ruukista: http://www.geologinenseura.fi/geologi-lehti/4-2012/4Kannaksen_ruukit_G412.pdf

UllaS
23.07.13, 13:05
Hei, kiitos sinulle!

Kävin itsekin tuolla Luovutetun Etelä-Karjalan pitäjät -sivustolla, mutta miten lipsahtikin Sumpulan savotta silmien ohi... Varmaankin ruukki on työllistänyt ainakin osan työväestä. Viipuriin ja Pietariin on ollut Parikkalasta paljon rahdinajoa ja Rautu on Pietarin suhteen hyvällä sijainnilla, joten ehkäpä sinne on samalla reissulla jääty töihin. Lähtijöitä on vaan muutamassa vuodessa ollut todella paljon... Sumpulan rauta kuljetettiin rahtihevosilla Pietariin, joten muutaman kuukauden rahdinajo Raudun ja Pietarin välilläkin on ihan mahdollista, omien asioiden hoitamisen ohella.