PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mikkelin torpparit, Kangasniemi


eruppa
22.07.13, 11:18
Arvoisat harrastuskolleegat!

Kangasniemellä asui 1700-luvulla väestöryhmä nimeltään St. Michels torpare (Mikkelin torpparit). Mannisen Kangasniemen historiasta tätä joukkoa ei löydy. Siispä kysyn seuraavaa:

1. Oliko Mikkelin pitäjällä enklaavialueita Kangasniemellä, jossa nuo torpparit asuivat?

2. Ketkä olivat noiden torppareiden maiden haltijoita, eli mihin torpparit suorittivat päivätyönsä tai maksoivat torpanvuokransa?

Esivanhemmissani ei noita Mikkelin torppareita löydy, mutta kangasniemeläissukujeni sivuhaaroissa heitä esiintyy.

kyseleepi Erkki Porista :confused:

eeva häkkinen
22.07.13, 11:47
Ainakin täällä on asiasta keskusteltu. Jos tarkennat kysymystäsi, voisin tarkentaa vastausta.

http://www.sukuhistoria.fi/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=3087&p=11178#p11178

eruppa
22.07.13, 18:33
Kiitos kommentista. Asia on siis, niinkuin oletin, että Mikkelin alueen taloilla oli Kangasniemen puolella takamaita. Olen vain ihmetellyt, että tuo joukko on rippikirjoissa yms. yhtenä joukkona ilman kotikylämerkintää.

Miten tuo torpparit maksoivat torpanvuokrat? Taksvärkkitöihin Mikkeliin oli perin piutkä matka.

yst terv. Erkki Porista http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif

eeva häkkinen
22.07.13, 23:09
Paremmin Kangasniemellä asuneista "Mikkelin torppareista" tunnen vain mieheni esi-isän Yrjö Yrjönpoika Saksan. Hänen äitinsä oli päätilan Harjumaa 9, Porvalin, tytär ja on mahdollisesti saanut nämä kotitilansa tilan takamaat perintöosanaan. Pojat isännöivät vielä monta sukupolvea tilaa, joka isojaossa siirrettiin Kangasniemen pitäjään. Luultavasti tämä pesue ei maksanut lainkaan torpanvuokraa, Kangasniemen kirjoissa heitä käsiteltiin talollisina.

Torpanvuokra oli toki mahdollista maksaa kokonaan rahana tai esim. viljana, jos torppa sijaitsi kaukana päätilasta; ainahan ei näin ollut, vaikka pitäjänraja olisi kulkenut tilusten välissä.

Tapana oli, että kirkonkirjoissa nämä ulkopaikkakuntalaiset merkittiin kotipitäjänsä mukaan, mutta yleensä sijoitettiin asuinpitäjänsä asuinkylänsä loppuun. Jos katsot vaikka Pieksämäen rippikirjojen hakemistoa SSHYn sivuilta näkyy siellä sellaisia otsikoita kuin "Suolitaipal, St Michels torpare" tai "Tickalamäki, Jorois torpare". Tosin tämä riippui papista ja Kangasniemellä on usein kaikki ulkotilusten asukkaat sijoitettu peräkkäin rippikirjan loppuun.