PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Haapaveden rippikirja 1845-51


Villel
20.07.13, 14:39
Kaipaisin ohjeistusta kokeneemmilta Haapaveden tutkijoilta. Otsikossa mainitussa rippikirjassa rippimerkinnät ovat aukeaman vasemmanpuoleisella sivulla ja asukkaat on lueteltu oikeanpuoleisella sivulla, kuten alla oleva esimerkki osoittaa.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=6252&pnum=2
Kysymykseni kuuluu, miten nämä aukeaman sivut liittyvät toisiinsa, vai liittyvätkö, mitä vähän epäilen. Selvästi tuo rippimerkintäsivu ei kuitenkaan tuntuisi liittyvän myöskään edellisen aukeaman nimiluetteloon. Olen siis täysin ymmällä ja toivoisi apua kokeneemmilta.
Ville Lehtinen

Lukkari
21.07.13, 08:30
Kirjat on jostain syystä kuvattu siten että aukeaman oikealla puolella olevien henkilöiden tiedot jatkuvat seuraavan aukeaman vasemmalla puolella, siis "kääntöpuolella".

Villel
21.07.13, 09:51
Kiitos Lukkarille vastauksesta. Tuo tuntuisi loogiselta, mutta epäilen sitäkin, kuten jo kysymyksessänikin toin esille. Otan nyt esimerkiksi minua kiinnostavan Kääriän sivun:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=6252&pnum=28
Seuraava aukeama on tämän näköinen:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=6252&pnum=29
Niissä on mielestäni selvästi yhteensopimattomuutta:
- keihin viittaavat sivun keskivaiheilla olevat kuolinmerkintä ja rangaistusmerkintä?
- sivun alalaidassa on merkintä "3.5.1848 til Vihanti", mutta Efraim Paakki ja vaimonsa Liisa, joiden kohdalla merkintä olisi, saivat luettelon mukaan lapsia Kääriässä vielä 1850-luvullakin
- ketä koskevat viimeisellä rivillä olevat rippimerkinnät?
Eli edelleen olen ymmälläni.
Ville Lehtinen

Jari T.M.
21.07.13, 09:55
Lieneekö seurausta kirkon palosta? 1845 ja 1873 alkavat rippikirjat on kuin olisivat märkiä sekä nokisia että repaleisen näköisiä. Muissa tuota "vaivaa" ei ole. Ovat varmaan kasattu hujan hajan olleista sivuista? Mutta tosin tuo seikka, mitä "Lukkari" kertoi, on kirjan sivupari kääntöpuolella. Usein se noin on. Mutta kuinka kirja voitas kuvata noin, että henkilöt ovat oikealla aukeamalla, jos kirja ei ole ollut hajalla ja sitten väärin korjattu? On askarruttanut tuo minuakin, mutten sitä ole sen koomin ajatellut eteenpäin....
Kannattaa olla tarkkana ja verrata rivimääriä ja niihin kirjattuja tekstejä, sopivatko ne samalle riviosuudelle. Muutamissa sivuissa pitää hypätä kaksi aukeamaa, ennen kuin aukeamapari on kohillaan. Nyt kysyttykään ei taida passata pariksi hyppäämällä yli aukeaman??

- Jari -

Villel
21.07.13, 10:47
Kiitos Jarille. Noin sen varmasti täytyy olla. Eli täytyy yrittää löytää yhteensopivia sivuja, vaikka erehdyksiä siinäkin tietysti voi edelleen tulla.
Ville Lehtinen