PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Auditör & mönsterskrivare


Janne Asplund
16.07.13, 21:59
Nyt tarvittaisiin tietoa (regements) auditöristä (sotatuomari) ja mönsterskrivaresta (katselmuskirjuri) ajanjaksolla noin. 1700-1750. Käsittääkseni kummatkin olivat armeijan palveluksessa olevia siviilivirkamiehiä.

a) Pääkatselmusrullissa auditör ja mönstersskrivare esiintyvät samoissa yhteyksissä. Olivatko rykmentin komppanioiden katselmuskirjurit jotenkin alisteisessa suhteessa sotatuomariin (sotatuomari heidän lähin esimiehensä)?

b) Kuka mahtoi nimittää katselmuskirjurit? Näkyykö nimittäminen joissakin lähteissä?

c) Kun henkilö valittiin sotatuomariksi johonkin rykmenttiin, niin toimiko hän kuitenkin myös muissa hommissa samaan aikaan? Tarkoitan tällä sitä, että oliko sotatuomari paikalla silloin kun oikeudenkäyntejä pidettiin, mutta saattoi samalla hoitaa muutoin toisena työnään esim. siviilipuolen hommia kanslistina, kihlakunnantuomarina (häradshövding) tms.

Janne Asplund
24.07.13, 19:52
Hankin aiheeseen sopivan kirjan, Kaarlo Wirilanderin Suomen armeijan sotilasvirkamiehistö 1718-1810, virkatalonhaltijanin luettelot. Tässä teoksessa on lueteltu nimenomaan rykmentin sotatuomarit (auditör), katselmuskirjurit (mönsterskrivare), rykmentinkirjurit (regementsskrivare) ja rykmentinvälskärit.

Lisäyksenä varsinaiseen kysymyksenasetteluun:

a) Kirjasta käy ilmi, että vuodesta 1704 rykmentteihin asetettiin pysyvästi sotatuomarit. Ja edelleen, että "sotatuomarin palkkaetuihin kuului 15.8.1723 lähtien kolmen katselmuskirjurin jakopalkat (aikaisemmin kuukausipalkka), joten häneltä puuttui oma virkatalo". Mitä tämä edellinen lause oikein tarkoittaa suomeksi, rautalangasta väännettynä mieluiten? :)
Wirilanderin kirjasta käy edelleen ilmi, että useassa komppaniassa ei ole ajoittain lainkaan merkattuna katselmuskirjuria, vaan että vaikkapa vuosina 1729-1736 jakopalkka oli sotatuomarilla. Viittaan tässä edelleen tuohon äskeiseen kysymykseeni.

b) --- ?

c) Oheisessa linkissä lienee esimerkki siitä, että sotatuomariksi nimitetty teki ohessa muutakin. Minulle on tullut sellainen mielikuva, että tämä ei ollut mitenkään tavatonta? Oliko sotatuomarius usein ikäänkuin "sivutyön roolissa" ja ohessa oli toinen työ:

http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=7903