PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Augmentti aputilojen raja Luumäen ja Valkealan välillä!


Kurki
09.07.13, 22:22
Hei,
kaipaisin apua paremmin 1600 ja 1700 lukujen taitteen ratsutilojen käytäntöjä tuntevilta, tässä tapauksessa Luumäen Sarkalahden kylän augmenttia/ratsuväen aputilaa, joka suoritettu ilmeisesti talon sijainnin vuoksi Luumäen sijasta Valkealan Ingaralan (Inkerilä?) rustholliin.

Voisiko joku minua paremmin vanhoihin käsialoihin perehtynyt selventää, mitä lukee Luumäen Sarkanlahden kylän kolmannen tilan kohdalla (ennen Salmen tilaa), Jöran Larsson Räsäin (ja lisäksi kenen?) tietojen lisätiedoissa: augmentti ...Eric? Mattson ...Ingavala...och Valkeala...ja mitä lisäksi?

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13771289
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10598018

Ja miksi tässä lisämerkinnässä mainitaan henkilö nimeltä eli Mattson; tarkoittaako tämä nimen maininta, että Matinpoika ratsasti itse? Useimmitenhan näissä on vain viittaus ratsuväen numeroon, joka myöhemmin 1725, jolloin esivanhempani Matti Matinpoika ilmestyy tilalle, oli tällä tilalla augmentti nro 128 Kymenkartano ja Lifcompaniet (jota tosin en ole löytänyt sotilasrullista kun tuon ajan Valkealaa ei tahdo löytyä rajojen muuttumisen vuoksi oikein mistään digitoiduista rullista!) Onkohan tällä 1725 Maakirjan Matti Matinpojalla jotain linkkiä em 1722 ja 1723 Maakirjojen lisämerkinnässä mainitulle augmentin Matinpojalle?

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12635374

Kiitos jo etukäteen mahdollisesta avusta! Merja

Rotta
10.07.13, 09:48
Alun merkintä tarkoittaa sitä, että tilaa viljeli nyt Söyrinki Tuomaanpoika. Loppuosa taas, että tila oli Erkki Matinpojan ratsutilan augmentti. Erkin tila oli Inkerola? Valkealan kirkkopitäjää.


Make

Kurki
10.07.13, 15:55
Kiitos Make nopeasta selvennyksestä!

Onko Sinulla tuntumaa tuon ajan talonpoikien elämään eli oliko näillä ratsutilojen aputiloilla muuta yhteistä arjessa kuin veronmaksu ja ratsukon kustantaminen? Muuttivatko talonpojat tilojen välillä ottaen esimerkiksi aution viljelyyn?

Luumäen Valkealan kulma on aika hankala tutkia, kun kuuluvat Luumäkeen mutta ovat luontevammin maantieteelliesti yhteyksissä Valkealaan. Ihmettelen, mihin Söyrinki Tuomaanpoika katoaa 1724 aikana, sillä jo 1725 tilaa viljelee esivanhempani Matti Matinpoika; pitäisikö minun etsiä Matti Matinpoikaa ja isäänsä Mattia Valkealasta... Vävyksi häntä ei kuitenkaan ole tsekkaamissani dokumenteissa mainittu.

Vanhassa 1700 luvun alun kartassa näkyy tuo maakirjassa mainittu Ingarala ja se ei kyllä ole lähelläkään Valkealan kirkonkylää, lähinnä nykyisen Inkerilän alueella.

kiitos kuitenkin Sinulle jo tästäkin avusta! merja

Rotta
10.07.13, 16:06
Eivät augmentit kustantaneet ratsukkoa, vaan rushtolli teki sen. Aputilat maksoivat veronsa suoraan rusthollarille (ja aiemmin ratsutilalliselle) ja sen lisäksi kuuluivat ruotusotilasta ylläpitävään ruotuun. Rustholleilla oli lisäksi vielä etuoikeuksia mm. augmentin lunastukseen jne.

Make