PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Karjalaistalojen asukasmäärä


Martta Niilontytär
06.07.13, 15:55
Tässä Virolahden Muurikkalan Tohmo N:o 1:ssä asuu laskujeni mukaan 14 miestä perheineen. Miehistä 9 on pikkuserkkuja keskenään. Pohjanmaan kaksvooninkiset on kyllä tuttuja ja niiden suuri koko, mutta voiko tässä tapauksessa olettaa, että nämä noin 80 ihmistä ovat asuneet samassa talossa, vai onko kuitenkin ollut useampi talo?

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10893&pnum=140

Kyselee ja miettii
Eliina

Martta Niilontytär
06.07.13, 18:54
Taidanpas nyt itse vastata, mutta Karjalan oloja tuntevalta olisi mielenkiintoista saada tietää yleisemmin näiden karjalaisten talojen koosta ja väkimäärästä.

1866-1878 Lastenkirjassa käy ilmi, että oli pelkkä Tohmo, sitten Tohmo Niemelä ja Tohmo Hietala ja Tohmo Myllynen. Eli noin 4 taloa, jolloin asukasmäärä olisi keskiarvollisesti siellä 20 paikkeilla. Alkaa siis olla inhimillinen määrä ruokittavia samassa pöydässä :)

Elina

Veera
07.07.13, 09:45
Minulla ainakin on sellainen näkemys; Appeni Andreasta, suku otti ja huolehti perheestä miehen kuoltua ja sijoitti niinkutsuttuun perätupaan (9 henkisen perheen). Samassa pihapiirissa asui kotivävyjä, jotka rakentaneet oman tuvan tai pirtin.
Vanhan isännän kuoltua pojat jakoivat tilan lohkomatta ja rakensivat omat talonsa, näin määrätylle tilalle tuli useampi tupa.
Tämä voisi olla Sinunkin tapauksessa, koska kun selaa Virolahden rippikirjoja, Muurikkalasta löytyy useampi sivu Tohmo No 1.
Tästä alkaa:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6420270

Terv. Kari Ojamaa

Hannu Seppinen
07.07.13, 10:58
Ainakin Koivistolla rippikirjassa oli merkitty ensin verotalo ja sen numero ja sen jälkeen pieni lisänumero vasemmassa reunassa, mikä kertoi, että verotalon alla oli useita taloja. Veroista he käsittääkseni vastasivat yhdessä. 1900-luvullakin vielä mainittiin verotalon numero, vaikka sen alueella oli kymmeniä erillisiä taloja.

Martta Niilontytär
07.07.13, 17:43
Kiitos! Olin hakenut narcista rippikirjoja, mutta väärällä sanalla. Virolahti sijasta olisi pitänyt hakea Virolahden. Aina unohdan tämän taivutuksen... Mutta sieltä selasin rippikirjat ja näyttää rippikirjatalouksien perusteella, että olisi ollut 5 taloa, ja kun katsoin, keitä nämä ovat, niin tässä tutkimassani talossa kaikki olivat läheisiä sukulaisia, yhtä 3. serkkua lukuunottamatta. Ja silloin tässä talossa asui 14 aikuista ja 15 lasta. Ei mahdoton määrä ollenkaan.

Hellepäivää:):)
Eliina