PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Justitieministern besvarade skriftliga spörsmål


P. T. Kuusiluoma
03.07.13, 15:04
Riksdagsledamöterna Marjo Matikainen-Kallström (Saml) och Antti Kaikkonen (C) har lämnat in ett skriftligt spörsmål om släktforskning till justitieministern. Vardera ledamoten hänvisar i sitt spörsmål till EU:s förslag till dataskyddsförordning.

Marjo Matikainen-Kallström frågar vad regeringen tänker göra för att garantera att släktforskning bedrivs i Finland också i fortsättningen.

Antti Kaikkonen frågar i sin tur vilka åtgärder statsrådet avser vidta för att de gällande verksamhetsbetingelserna för släktforskningen och släktföreningarnas verksamhet, som är av stor betydelse för vårt lands kulturarv, ska bibehållas också efter den uppgiftsskyddsförordning som är aktuell i EU.

I sitt svar på båda spörsmålen hänvisar justitieminister Anna-Maja Henriksson till de förhandlingar om dataskyddsförordningen som förs samtidigt i Europaparlamentet och rådet och konstaterar att en stor del av de i offentligheten framförda farhågorna kring begränsningar i släktforskningen har gällt de förhandlingar som förs i Europaparlamentet. Justitieministern meddelar att bland annat frågan om huruvida artikel 83 i förordningen ska tillämpas också på släktforskning kommer att tas upp vid de fortsatta förhandlingarna.

Det intressantaste för släktforskningens del är justitieministerns syn på förhandlingarna i Europeiska unionens råd, enligt vilka största delen av den hobbybaserade släktforskningen skulle falla utanför förordningens tillämpningsområde, dels på basis av det s.k. hushållsundantaget, dels för att förordningen inte kommer att gälla personuppgifter om avlidna. Med hushållsundantaget avses situationer där lagstiftningen, precis som gällande dataskyddsdirektiv och personuppgiftslag, inte omfattar behandling av personuppgifter för privat bruk eller bruk inom hushållet.

Genealogiska Samfundet i Finland tackar riksdagsledamöterna Marjo Matikainen-Kallström och Antti Kaikkonen för att de har tagit upp denna viktiga fråga i riksdagen. Samfundet har också med glädje tagit del av justitieminister Anna-Maja Henrikssons bedömning av förhandlingarna i Europarådet, enligt vilken slutresultatet skulle vara positivt för släktforskningens del. Samfundet hoppas att EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor vid sitt möte i Vilnius 18–19.7.2013 för dataskyddsförordningens del kommer till en slutsats som inte innebär någon stor förändring av den nuvarande situationen.

P. T. Kuusiluoma
Verksamhetsledare