PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tyrvään Kaltsilan Harsu


Amaryllis
30.06.13, 18:43
Mistä ovat kotoisin Anders Jöransson, Kaltsilan Harsun isäntä vv. 1680-89, ja vaimonsa Brita Henriksdr? SAY:n mukaan Anders tuli vävyksi, mutta Harsulla ei ole havaittavissa ketään Henrikiä, jonka tytär Brita voisi olla. Isäntänä on vuodesta 1656 vuoteen 1679 Anders Persson, jolla on ilmeisesti koko ajan yksi ja sama vaimo Maisa/Margareta Påhlsdr, joten tytärpuolikaan Brita ei liene.
Harsulla mainitaan myös poika Erik 1681-82, tytär Maria 1687-90 ja tytär Malin 1690-91.
Maria ilmeisesti avioitui 1690 Järvenpään Satimuksen Anders Jöranssonin kanssa ja hänen patronyyminään on kirkollisissa lähteissä Jöransdr.
Malin lienee Kaltsilassa ratsumies Arvid Nilssonin vaimona, vihityt 1692, ja hänen patronyyminään on Henriksdr.
Erikistä minulla ei ole varmoja havaintoja, varsinkín kun patronyymistä ei ole tietoa. Vuonna 1696 Harsun Annika Andersdotterin yhtenä kummina mainitaan eräs Erik Jöransson Kaltsilasta, mutta 1693 alkavasta ripppikirjasta ei koko kylästä tällaista henkilöä löydy.
Keiden lapsia nämä Erik, Maria ja Malin ovat?

Hela
01.07.13, 12:30
Olen tulkinnut niin että Anders Persson Harsu oli naimisissa peräkkäin kahden Margaretan kanssa. Jälkimmäisellä, Margareta Pålsdotterilla, oli ensimmäisestä avioliitostaan erään Henrikin kanssa tyttäret Brita ja Malin, jotka hän toi mukanan Harsulle. Maria Jöransdotterin on täytynyt olla vävyn Anders Jöranssonin sisar, muuta mahdollisuutta ei juuri ole, ja Erik oli luultavasti vävyn veli. Maria ja Erik olivat vanhempia kuin Malin, joten he tuskin olivat Margareta Pålsdotterin toisesta aviosta jonkun Jöranin kanssa. Tällaisissa tapauksissa lapset ovat usein henkikirjoissa merkittyinä "son" ja "dotter", vaikka olisivat todellisuudessa olleet lapsipuolia tai muita perheenjäseniä.

Anders Persson Harsun lapset kuolivat ennen aikuisikää, ja talo siirtyi tytärpuolelle Brita Henriksdotterille ja hänen miehelleen.

Henrik Impola

Amaryllis
01.07.13, 14:00
Kiitos, Henrik Impola, erinomaisesta vastauksesta. Näinhän asian täytyy olla. Harmi vain, että nämä Henrik ja Jöran taitavat jäädä täysin tuntemattomiksi henkilöiksi - ja kumpikin olisi esi-isäni!