PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Torajyviä vai vääriä diagnooseja?


VSimula
28.06.13, 20:27
1800-luvun lopulla Iissä kuolleilla (esim. vuonna 1879: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ii/kuolleet_1715-1884_ik257/301.htm) on merkillisen usein kuolinsyyksi merkitty suonenveto. Koska itselläni ei ole riittävää lääketieteen tietoutta yritin haeskella tietoja tästä tappavasta kansantaudista, ja kohtapa löysinkin Arno Forsiuksen kirjoituksia ja hänen laatimansa luettelon: http://www.saunalahti.fi/arnoldus/kuol_syy.html.

Jos ymmärsin oikein, tuo kuolinsyymerkintä viittaisi torajyvistä aiheutuneeseen myrkytykseen "dragsiuka". Mutta onko Iin pelloilla tuohon aikaan ollut noin paljon torajyviä vai onko kuolinsyyt ehkä merkitty väärin?
Veikko

aaaalto
28.06.13, 21:16
Forsiuksella on myös artikkeli torajyvämyrkytyksen historiasta (http://www.saunalahti.fi/arnoldus/ergotism.html).

Aiemminkin on aiheesta keskusteltu (http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=1108).


Arno

VSimula
30.06.13, 12:19
Kiitokset vastauksesta ja tiedoista. Sen verran vielä asiaa ihmettelen, että suonenveto oli merkitty kuolinsyyksi monille lapsille, siis aivan sylivauvoille, joille ei varmaankaan leipää vielä tarjottu. Välittyikö myrkytys äidinmaidon kautta?

Jouni Kaleva
30.06.13, 18:15
Kiitokset vastauksesta ja tiedoista. Sen verran vielä asiaa ihmettelen, että suonenveto oli merkitty kuolinsyyksi monille lapsille, siis aivan sylivauvoille, joille ei varmaankaan leipää vielä tarjottu. Välittyikö myrkytys äidinmaidon kautta?

Saattaa olla, että monenlaiset kouristukset on luettu tähän samaan kategoriaan, mahdollisuuksina tulee mieleen esim. jäykkäkouristus - tetanus ja varsinkin lapsella epileptiset kouristukset, joiden ehkä yleisin aiheuttaja voisi olla bakteeriperäinen aivokalvontulehdus. Raivotauti eli vesikauhu eli rabies on ehkä sen verran erityinen oireistoltaan, että se osattiin erottaa selvästi itsenäisenä sairautena.

Benedictus
30.06.13, 19:45
Torajyvä on siis sienitauti ja juuri sateiset kesät lisäsivät tautitapauksia eli torajyväpitoisen viljan syöntiä huonoin seurauksin.

Taudin oireet johtuivat voimakkaasti verisuonia supistavista torajyvän alkaloideista. Oireita alkoi esiintyä, jos rukiin joukossa oli torajyviä 0,1 % ja sateisina vuosina niiden määrä saattoi olla 6—10 %.

Yllä oleva lainaus artikkelista, kertookin todellisuuden eli sadevuosina torajyvää saattoi esiintyä todella runsaasti.

Itse muistan lapsena kuinka tehtäväni oli poimia torajyviä kuivattavasta rukiista, niitä tuli aika paljon pienestakin määrästä.

Voisi kuvitella, että tuontyyppinen myrkky hyvinkin imeytyi äidinmaitoon ja aiheutti oireita. Artikkelin mukaan siitä seurasi usein keskenmenoja eläimillä ja ihmisillä.

Pitää huomata eräs seikka mikä erottaa Keski-Euroopan ja Suomen torajyvä ongelmat.

Meillä vilja kuivattiin riihissä ja ainakin osittain myrkyn tehot vähenivät prosessin aikana. Muualla Euroopassa viljan kuivaus oli vähäistä ja silloin siihen saattoi tulla myös muita home-ja sienitauteja, joilla varmaankin oli myös myrkytysvaikutuksia.

Torajyvän kiinnostava vaikutus olivat harhat ja hulluuskohtaukset, joiden syytä ei osattu edes arvata. Monet selittämättömät sekoilut lienevätkin pantavissa torajyvän piikkiin.

Kimmo Kemppainen
30.06.13, 19:49
Kuten Jouni sanoi, kyseessä voi olla monia tauteja. Mutta vastaus kysymykseesi, kyllä, ergotismi voi välittyä äidinmaidon kautta.
Kimmo Kemppainen

Välittyikö myrkytys äidinmaidon kautta?

Timo W
01.07.13, 11:11
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Claviceps_purpurea_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-185.jpg/250px-Claviceps_purpurea_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-185.jpg


http://fi.wikipedia.org/wiki/Torajyv%C3%A4