PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Oikeusministeri vastasi kirjallisiin kysymyksiin


P. T. Kuusiluoma
27.06.13, 12:06
Kansanedustajat Marjo Matikainen-Kallström (kok) ja Antti Kaikkonen (kesk) ovat tehneet oikeusministerille kirjallisen kysymyksen koskien sukututkimusta. Kumpikin edustaja viittaa kysymyksessään EU:n tietosuoja-asetuksen ehdotukseen.

Marjo Matikainen-Kallström kysyy mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen sukututkimuksen jatkumisen Suomesssa myös tulevaisuudessa.

Antti Kaikkonen puolestaan kysyy mihin toimiin valtioneuvosto ryhtyy, jotta maamme kulttuuriperinnölle merkittäville sukututkimukselle ja sukuseurojen toiminnalle luodut toimintaedellytykset säilyvät vielä EU:ssa vireillä olevan tietosuoja-asetuksen jälkeen.

Vastauksessaan molempiin kirjallisiin kysymyksiin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson viittaa tietosuoja-asetuksesta samanaikaisesti käytäviin neuvotteluihin sekä Euroopan parlamentissa että neuvostossa ja toteaa, että suuri osa julkisuudessa esitetyistä sukututkimuksen rajoittamista koskevista huolista on koskenut Euroopan parlamentin puolella käytyä keskustelua. Oikeusministeri ilmoittaa, että Euroopan neuvoston jatkoneuvotteluissa tullaan ottamaan esille mm. asetuksen 83. artiklan soveltaminen myös sukututkimukseen.

Sukututkimuksen kannalta merkittävintä vastauksessa on oikeusministerin näkemys Euroopan neuvostossa käydyistä neuvotteluista, joiden mukaan valtaosa sukututkimusharrastuksesta jäisi tietosuoja-asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle toisaalta ns. kotitalouspoikkeuksen ansiosta, toisaalta sen vuoksi, ettei asetus tulisi koskemaan kuolleiden henkilötietoja. Kotitalouspoikkeuksella tarkoitetaan voimassa olevan tietosuojadirektiivin ja henkilötietolain mukaista tilannetta, jossa henkilökohtaisiin ja kotitalouden tarkoituksiin tapahtuva henkilötietojen käsittely jää lainsäädännön ulkopuolelle.

Suomen Sukututkimusseura kiittää kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallströmiä ja Antti Kaikkosta sukututkijoille tärkeän asian esilleottamisesta eduskunnassa. Seura on myös tyytyväisenä huomioinut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin sukututkijoiden kannalta positiivista lopputulosta ennakoivat arviot Euroopan neuvoston työskentelystä. Seura toivoo, että Vilnassa 18.-19.7.2013 pidettävässä EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa päädytään tietosuoja-asetuksen osalta näkemyksiin, jotka eivät oleellisesti muuta nykytilannetta.