PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Työnantajien "mustat listat" 1920- ja -30-luvuilla


eruppa
20.06.13, 18:58
Arvoisat sukututkijakolleegat!




Kansalaissodan ikävänä jälkiseurauksena kommunistien maanalainen liike pyrki 1920- ja1930-luvuilla lakoilla yms. ajamaan tavoitteitaan. Vastavetona työnantajat laativat ns. ”mustia listoja” aktiivisista kommunisteista ja sellaisiksi epäillyistä. Jos henkilö joutui tuollaiselle listalle, hänen oli käytännössä mahdotonta löytää työpaikkaa Suomesta.




1930-luvun alun lamavuosina melkoinen joukko ”mustalle listalle” joutuneita pakeni Neuvostoliittoon.Heitä ei välttämättä ajanut sinne ”aatteen palo” vaan nälkä,kun Suomesta ei voinut saada työpaikkaa. Monen siirtyneen kohtalo oli karu, kuten Lahti-Aqutinan kirjasta ”Olimme joukko vieras vaan”selviää.




Olen elämäni aikana tavannut muutamia noiden 1930-luvun alussa Neuvostoliittoon siirtyneen jälkeläisiä.Tosin heitä ei kuulu oman sukupuuni lähipiiriin. Monet noista viettivät lapsuutensa venäläisessä lastenkodeissa karussa ympäristössä, kun vanhemmat oli ensin teloitettu. Nuo lapsuudentraumat jättivät ilmiselvät jäljet noiden henkilöiden luonteeseen.




Vaikka nuo asiat ovat ikäviä, ne kuuluvat lähihistoriaan. Useimmat monistetut ”mustat listat”luultavasti poltettiin kiireellisesti syksyllä 1944 tehtaiden pannuhuoneissa tms. paikoissa. Säilyneinä ne olisivat arvokas sukututkimuslähde.Noista ajoista on jo noin 80 vuotta, joten ne tuskin enää herättäisivät poliittisia intohimoja.




Kirjoitin parikymmentä vuotta sitten professori Heikki Ylikankaalle ja ehdotin, että joku Suomen historian opiskelija voisi tarkemmin tutkia noiden mustien listojen kohtaloa. Jos yksikin löytyisi, se pitäisi ilman muuta painattaa kaikkien saataville. Ylikangas innostui asiasta ja lupasi viedä asiaa eteenpäin. Mitään ei kuitenkaan ole kuulunut jälkeenpäin.




Tietääkö joku, onko tuon asian tiimoilta tapahtunut jotakin? Onko ”onnen kaupalla” jokin kappale noista listoista säilynyt jälkipolville?




Kyseleepi Erkki Porista :confused:

Ossian
20.06.13, 21:22
Hei,

Tuolla (http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite?c=CT_ForumThread&childpagename=SKA_newssite%2FAMLayout&cid=1194945040659&p=1194598461319&packedargs=packedargs%3DAMForumThreadDetails%25253 AcurrentPage%253D1&pagename=SKAWrapper) anonyymit käyvät vapaussotaa yhä vieläkin.:)
________________
Ossian Mesterton (http://www.mesterton.net)
of that (http://www.mesterton.net/kolmensuora.htm) Ilk

Ennen vanhaan sattui ja tapahtui. Nykyään ei tapahdu,mutta jokapaikkaan sattuu kyllä

eruppa
22.06.13, 14:34
Hei!

Kysyin listoista "asiapohjalta". Ideologiset keskustelut eivät kuulu tälle listalle. Sisällissodat ovat aina kaikkein julmimpia sotia, kuten Jugoslavian hajoamissodat lähimenneisyydestä osoittavat. Tuolla Balkanillakin sodan seuraukset tuntunevat pitkälle tulevaisuuteen.

Eli tutkin vain, mitä Suomessa on tapahtunut, en kommentoi, kenen syy mikäkin tapahtuma on.

Juhannusterveisin Erkki Porista :)

kkylakos
24.06.13, 08:54
Kysäisin FB:n kautta Elkalta (http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10151540678963801&id=232994418970&comment_id=26917671&offset=0&total_comments=1&notif_t=share_comment) ja Mikkelistä vastattiin:
Kyllä sellaisia on toisinaan tullut vastaan 1920- ja 1930-lukujen aineistoja järjestettäessä. On esimerkiksi voitu kerätä listoja lakkoihin ja vappumarsseihin osallistuneista henkilöistä.

eruppa
24.06.13, 16:00
Hei!
Kiitos kommentista. Itse ajattelin,kun kirjoitin professori Ylikankaalle, että noiden listojen haeskelu olisi hyvä gradutyön aihe Suomen lähihistoriasta kiinnostuneelle opiskelijalle.

Syvennettynä tuosta saisi vaikka ainekset väitöskirjaan, kun tutkisi, oliko listoja yksi vai useampia toisistaan riippumattomia, millä perusteella listalle joutui, mitä listalla olo käytännössä vaikutti,ketkä listoja laativat, saattoiko listalta "päästä pois" ym. Koska sotasurmat 1917-22 ja talvi-ja jatkosodassa kaatuneiden luettelot ovat yleisessä käytössä, voisivat tuollaisetkin listat olla joko painettuna kirjana tai sitten netissä.

No, opinnäytetyö tuollaisesta aiheesta vaatii omakohtaista kiinnostusta aiheeseen. Muuten hommasta ei tule mitään kunnollista.

yst. kesäterv. Erkki Porista :)

PäiviKL
25.06.13, 08:39
Luetteloita ja hakemistoja (http://www.genealogia.fi/hakem/)


Mahtanetko tarkoittaa näitä listoja, joiden joukossa on myös lakkolaisten nimiluetteloita.
Aika oli toinen, jolloin näitä luetteloita tehtiin ja myöskin SSS:n sivuille laitettiin.

Terveisin PäiviKL

Risto Mäntynen
06.01.14, 19:57
Vaimoni isoäidin kokemuksia "mustista listoista"
Isoäiti osallistui aseelliseen toimintaan silloin 1918 , ja se tuli työnantajien tietoon Kotkan seudulla 1920 luvulla , seuraus oli joutuminen työnantajien mustillelistoille mihinkään tehtaaseen ei ollut toivoakaan päästä töihin , hänen miehensä ei osallistunyt 1918 tapahtumiin , sai hyvän työpaikan Kotkan peperitehtaalta , sitten 1930 luvun alussa isoäiti kyllästyi kun ei kertakaikkiaan pääse vakituiseen työhön Kotkan alueella , isoäiti ilmoitti miehelleen jos sinä et lähde niin minä lähden ja otan lapset kainalooni ja menen yksin , isoisä taipui lopulta ja koko perhe lähti 1931 syksyllä moottoriveneellä Suomenlahden toisellepuolelle . Isoisäni nukkuu ikuista untaan Karhumäen Sandarmohissa ja isoäitini kyllä pääsi vakituiseen työhän kunnes sitten vanhuuttaan kuoli . Olen tullut isäni kanssa paluumuuttajana 1995 Suomeen . Nyt näin jälkikäteen kiinnostaisi tietää mitenkä "mustat listat" syntyivät , onko se Suojeluskuntien värkkäämää vai työnantajien keksimää vai ovatko he kenties yhdessä saaneet
aikaan , mutta se on varmaa mustia listoja ei ole syntynyt ilman politiikkaa .

Timo W
06.01.14, 21:22
http://books.google.fi/books?id=qGBqfrIp-1wC&pg=PA65&lpg=PA65&dq=Ty%C3%B6nantajien+%22mustat+listat%22&source=bl&ots=ltGWa8iOaC&sig=w54arFUibPqQ4iJxWdNmEmDuduY&hl=fi&sa=X&ei=WQHLUsisIqrW4wS274HgDg&ved=0CFoQ6AEwBQ#v=onepage&q=Ty%C3%B6nantajien%20%22mustat%20listat%22&f=false

eruppa
07.01.14, 17:39
Kiitos keskusteluun osallistuneille. Olisi mukavaa, jos noista mustalle listalle joutuneista ja sen seurauksena Neuvostoliittoon loikanneista tehtäisiin kirjallinen tutkimus (Suomen historian väitöskirja tms.), joka olisi kaikkien saatavilla.

Omaan sukupuuhuni nuo mustat listat eivät ollenkaan liity, mutta niiden olemassaolo oli ainakin Vaajakoskella yleisesti tiedossa lapsuudessani. Lievestuoreen patruuna R. Haarla oli 1930-luvulla äärioikeistolaisen liikkeen vaikutusvaltainen rahallinen tukija Keski-Suomessa. Itse olen tavannut noiden 1930-luvun alussa loikanneiden hengissä selvinneitä lapsia ja kukaan heistä ei selvinnyt ilman henkisiä vaurioita, -ainakaan minun psykologisen käsityskykyni mukaan, Neuvostoliitossa vietetystä lapsuudesta.

Erkki Porista