PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kultaesineiden keräystoimikunnan arkisto?


kkylakos
18.06.13, 09:18
Onko kukaan kokeillut hakea tietoa Kultaesineiden keräystoimikunnan arkistosta? Arkistolaitoksen Akti 3/2010 (http://www.arkisto.fi/uploads/Palvelut/Viestint%C3%A4/Aktit/Akti_3_2010_naytto_aukeamittain.pdf) kertoo keräyksestä ja reunan infolaatikossa kerrotaan
Kansallisarkistossa säilytetään Kultaesineiden keräystoimikunnan arkistoa (1940–1941, noin 40 hyllymetriä), johon kuuluu mm. lahjoittajista laadittu kortisto ja lahjoituksia koskevat kuitit. Kortistosta ja lahjoituskuiteista käy ilmi, mitä isoäiti tai isoisä lahjoitti: kultasormuksen, kultakellon, rintaneulan tai jotain muuta.
Keräystoimikunnan puolustusministeriölle luovuttamista asiakirjoista löytyy mm. luettelo erilaisista kivistä, joita kansalaiset luovuttivat kultakorujensa yhteydessä. Hyvätuloisimmat kansalaiset luovuttivat keräykseen mm. helmiä, smaragdeja, briljantteja, rubiineja ja topaaseja. Keräyskampanjasta ja kerätyn kullan käsittelyvaiheista löytyy tietoja myös Suomen Pankin arkistosta. Rahamuseossa voi katsella Suomi-Filmin tuottamaa lyhytelokuvaa keräyshankkeesta.

kkylakos
14.10.13, 06:15
Nyt olen itse kokeillut: http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2013/10/kultaa-luovuttaneet.html