PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Metsätorpanmaan tarinoita


kkylakos
18.06.13, 09:05
Arkistolaitoksen Akti 3/2009 (http://www.arkisto.fi/uploads/Palvelut/Viestint%C3%A4/Aktit/Arkistolaitos_Akti_3_2009.pdf) mainosti sivustoa Tervetuloa tarinoiden Metsätorpanmaahan (http://www.metsatorpanmaa.net/)
Keski-Suomen Muistiarkistolla Jyväskylän yliopistossa pidettiin 19.10.2009 arkiston avajaiset. Yleisölle esiteltiin edelleen kasvava muistitietokokoelma Keski-Suomen Metsämuisti.
Kyseessä on Metsätorpanmaa ry:n vuosina 2006–2008 järjestämän perinnetietokeräyksen anti, jota FM Merja Sippula on käsitellyt arkistokelpoiseen muotoon.
Avajaisten aluksi Keski-Suomen Muistiarkiston johtaja, FT Pirjo Korkiakangas kertoi arkiston eri kokoelmista sekä arkiston tyyssijan, jugend-rakennus Villa Ranan vaiheista. Merja Sippula esitteli luomansa tietokannan, johon on tarkoitus tallentaa, luetteloida, kuvailla ja asiasanoittaa Metsätorpanmaan hallussa olevat yli tuhat skannattua valokuvaa. Toistaiseksi tietokannassa on “maistiaisina” alun toistasataa kuvaa.
Äänimateriaalia eli litteroituja ja arkistokelpoiseen muotoon tallennettuja haastatteluja ja yhteismuisteloita Metsämuisti sisältää noin 30 tuntia. Äänessä on Korpilahden, Jämsän ja Petäjäveden metsätyöntekijöitä ja asukkaita, kokemusten aikajanan ulottuessa aina 1920-luvulle saakka. Muistitiedon keruutyöstä kertoi haastattelut tehnyt yhdistyksen puheenjohtaja, toimittaja Jaakko Luoma.
Tarkoitus on, että tutkijoiden ja opiskelijoiden lisäksi aineiston pariin pääsisivät myös metsähistorian harrastajat ja muut aiheesta kiinnostuneet.