PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Muurla-suvun juuria


Benedictus
16.06.13, 12:16
Vastaan on tullut erinäisiä Murlan suvun akuun liittyviä tietoja, joita ei liene julkaistu, paitsi aikoinaan Forumilla.

Muurlan käräjät 7.4.1625
Simon Henriksson ( i Walkjärfvi) kertoo, että Henrik Johanssonin (i Walkjärfvi) äidinisä oli Olef Hansson (i Muurla). Tämän ensimmäinen vaimo oli Lohjalta Moision kylästä ja heillä yksi tytär Anna Olofsdotter, joka on Henrik Johanssonin äiti. Tultuaan naimaikään oli Anna mennyt avioon yhden bonden kanssa Perniön Pojonkylässä nimeltään Jöns Larsson. Olef Hansson meni ensimmäisen vaimon kuoltua uuteen avioon Erich Håkanssonin sisaren Brita Håkansdotterin kanssa ja he saivat kolme tytärtä ja yhden pojan. Brita Håkansdotter peri Muurlan tilan ja edellinen vaimo panttaustodistuksia ja irtainta. Edellinen vaimo oli myös nimeltään Brita, mutta patronyymi jää ikävästi piiloon digikuvassa. Hänen perintöjään oli Walkjärven tila.
Hans Hanssson (till Muurla) ja tämän vaimo olivat perineet 5 vuotta sitten edesmenneen Olef Hanssonin isänveljen Hans Hanssonin tilan Pojonkylästä, josta Henrik (i Walkjärfvi) ja lapset haluavat nyt perintönä yhden siskonosan.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3784885 (https://mail.utu.fi/owa/redir.aspx?C=5UFM_gKqxEil2zf-owbNzpYmPtcJPtAIdL8Vo74SBRTHN-Ivat65rZiApTa-ndEj8LpmVbEBFSU.&URL=http%3a%2f%2fdigi.narc.fi%2fdigi%2fview.ka%3fk uid%3d3784885)


Simon Henriksson kapteeni, Marttilan Krouvin omistajan lesken puoliso.

Isänsä Henrik Jönsson
-myös muita sisaruksia, asuivat Valkjärvellä, tila rappiolla.

Henrik Jönssonin isä: Perniön Pojonkylän Jöns Larsson
Äiti: Anna Olofsdotter Muurla

Anna Olofsdotter Muurlan isä: Olof Hansson Muurla

Annan äiti: Brita Jönsdotter Kurjala,Valkjärven omistaja.

Annan äitipuoli: Brita Håkansdotter Slang
-3 tytärtä ja poika.

Yllä mainitaan , että Hans Hansson ja vaimonsa peri isänveljen Hans Hanssonin Pojokylästä, tarkoitetaan varmaankin isän Olofin veljen Hans Hanssonin, joka kuoli noin 1620.
Isä Hansilla ei oikein voi olla Hans nimistä veljeä?

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=888349

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=944576

http://runeberg.org/frfinl/0263.html
http://runeberg.org/frfinl/0304.html

Kuka tuo Anna Olofsdotterin puoliso Jöns Larsson mahtoi olla?
Kuka oli Anna Olofsdotterin äidin äiti?

Essimi
16.06.13, 16:21
Tällä Torsti Salosen sivulla Laakspohjan kartanon tietojen yhteydessä mainitaan noita Kurjalan henkilöitä, joihin Brita varmaan liittyy:
http://www.sci.fi/~torstis/lohja/kirjoit/tilat/laaksp.htm

Myös Slangit ovat merkittävä tekijä Lohjan historiassa.

A.K.Johansson
17.06.13, 08:26
Impola on arvellut, että Johan Larsson olisi ollut Olof Larssonin veli Perniön Pohjankylässä (Impola 2011, 318-319). Lars niminen henkilö löytyy lisäksi samasta kylästä 1500-luvun alkupuolelta. Oletan, että kyseessä ovat Jacob Olsson Spåran isä Olof ja setä Jöns. Koskissa ja myllyissä näyttäisi olleen perheen keskeinen tulolähde: Helgö, Juva ja Vierunkoski.
Anu Johansson

Pekka Hiltunen
22.06.13, 17:21
Kuka oli Anna Olofsdotterin äidin äiti?

Brita Jönsintyttären äiti oli »hustru Carin till Kurjala, Hans Viborgs efterleverska ». Carin siis avioitui Moision knaapin ja nimismiehen, Jöns Mickelssonin kuoltua Frille-suvun jäsenten hallussa olleen Viipurin kartanon haltijan kanssa. Jöns Mickelssonin 1. p:so oli tietääkseni Anna Pedersdotter Ille.

Brita Håkanintyttären 1. p:soksi olen kirjannut Olof Pedersson Galtin ja heille pojan Erik Olofsson till Pojoby (stjärna och kors). Tämän tytär Kerstin Eriksdotter avioitui Frille Påvelssonin kanssa ja näitten vävyksi tuli piispa Paavali Juustenin poika Hannu Paavalinpoika, joka toimi Hattulan voutina 1589 lähtien ja sitä ennen hovipalvelijana. Frille Påvelsson oli "Erään `Frillans eller Viborg` -nimellä tunnetun Perniön kartanon isäntä".

Pieksämäen kappalaista Nils Johansson Fredlanderia (1630-1714) on sijoiteltu Hans Hanssonin pojaksi, joka on saattanut olla mainitun Hannu Paavalinpojan poika. Kukahan oli sitten Carinin 2. p:so Hans Viborg? Myös Kurjalan Carinin syntyperä on jäänyt minulle avautumatta.

Nils Fredlanderia on käsitelty Savon suvuissa tällä foorumilla.

PH

Pekka Hiltunen
29.06.13, 17:23
Korjaus edelliseen: Jöns Mickelsson siis tietenkin nai Viborgin Hansin lesken ja leskeydyttyään vielä hänen jälkeensä Erik Flemingin lesken Anna Engelbrektintyttären.

Holger Lund on yhdistänyt artikkelissaan Genoksessa 1937 Muurla-suvun tähti-risti -kuvion Sjärnkors-Holma -sukuun, joka on ollut aiemminkin esillä Astrenius-ketjussa.
http://www.genealogia.fi/genos/8/8_116.htm

PH

Timoko
27.10.13, 14:38
Onko Lars Mattson Teitin puoliso Margaret Muurlan sukua ja onko hänen esivanhemmista mitään tietoa? Paltan sivuilla tieto Hansdotter.

Pekka Hiltunen
27.10.13, 18:54
Onko Lars Mattson Teitin puoliso Margaret Muurlan sukua ja onko hänen esivanhemmista mitään tietoa? Paltan sivuilla tieto Hansdotter.

Kun Margareta i Muurla mainitaan 1488, ja kun Lars Mattsson Teit on syntynyt 1500, olen arvellut, että kyseessä on Margareta den yngre eli Hans Muurlan ja Margaretan tytär. Hansin tiedetään käyttäneen kilvessään tähteä ja kypärässään ristiä. Häntä on koetettu ympätä sekä Taivassalon että Holman Stjärnkorseihin. Ristin sijoittaminen kypärään voisi kuvastaa ristiretkiläistaustaa. Esivanhempia ei kai kukaan ole saanut kaivetuksi päivänvaloon.

PH

Juha
27.10.13, 18:58
Eikös se risti voi yksinkertaisesti kertoa uskonnon tärkeydestä eikä mistään noin kaukaa haetusta??



Juha

Timoko
27.10.13, 21:53
Tähti ja risti voi olla myös tällainen:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/kirkonkirjat/kuopio/rippikirja_1728-1738_msrk_tk1623-1624/192.htm

Pekka Hiltunen
28.10.13, 14:48
Eikös se risti voi yksinkertaisesti kertoa uskonnon tärkeydestä eikä mistään noin kaukaa haetusta??

Ei tätä ole kaukaa haettu. Aika monet ratsumiehet osallistuivat erinäisiin ristiretkiin milloin kenenkin hallitsijan nimissä ja kyseessä voisi olla vaikka jonkun paavin vasallin eli rajakreivin huovin jälkeläinen.

Haarniska painoi kymmeniä kiloja eikä sitä yleensä, kypärä mukaan lukien, kannettu ennen kuin päästiin taistelukentille ja tosi kähinöihin. Ei osoita mitään erityisiä kristillisiä arvoja asettaa risti kypärään vain siitä syystä, ettei se perinteisesti ole kuulunut kilven kuviointiin: kun paavin ja kristilisen yhteisön nimissä taisteltiin ja tapettiin, viittaa risti kypärässä käsittääkseni juuri tämmöisiin touhuihin.

Maunu II Särkilahti asetti ristin vaakunakuvioonsa. Ei olletikaan ollut hänen soveliasta yleensäkään tunnuksessaan käyttää kypärää, vaikka niin epäilemättä ovat voineet tehdä hänen ritari-esi-isänsä. Luulenpa, että Taivassalon ja Holman Stjärnkors-suvut voidaan yhdistää niin kaukaisessa historiassa, etteivät Svea Riken asiakirjat sinne asti yllä - enkä varmaankaan ole ensimmäinen, joka asiaa arvuuttelee.

PH

Knaapi
28.10.13, 17:33
En tunne tätä asiaa, mutta periaatteessa tuen Pekka Hiltusen näkemystä. Minusta ei ole "kaukaa haettua" etsiä (dokumenttien ulkopuoleltakin) juuria Suomen keskiaikaisille ja 1500-luvun aatelissuvuille. Näillä oli varmasti yhteyksiä Ruotsiin ja muualle Eurooppaan. Ei Suomenkaan keskiaikainen aateli tänne tyhjästä putkahtanut. Anbytarforumissa Leif Tennare on esittänyt useita kiinnostavia hypoteeseja - täysin tietoisena siitä, että ne joko pysyvät tai kaatuvat myöhempien löydösten ja argumenttien mukaan.

Kivipää
28.10.13, 17:58
On hyvä pitää mielessä myös Ragvald Ragvaldssonin (stjärnkors) suku. R.R. taisi omistaa mm. Särkilahden ennen ns. Särkilahti-Stjärnkors-sukua.
_________________
Matti Pesola