PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kainuun Toivaset


Punkka
13.06.13, 13:57
Kiinnostaisi kovasti tietää, onko joku tutkinut Kainuun Toivasia, joita HisKin mukaan on ollut monessa eri Kainuun seurakunnassa. Mikäli on olemassa tutkimustietoja, olisin kiitollinen, jos saisin tietoja siitä, mistä päin Savoa Toivaset ovat Kainuuseen tulleet.
Erään tutkimuksen mukaan, joka ei koske Toivasia, mainitun sukunimen omaavia henkilöitä on jo 1500-luvulla tullut mm. Juvalta, Säämingistä, Rantasalmelta ja Tavisalmelta.
Odottelen vastausta kyselyyni.:oo:

Punkka
15.06.13, 12:26
Vastaanpa itse itselleni, kun ei muita vastauksia ole tullut. Toivasten sukuseura olisi hyvin kiinnostunut näistä Kainuun Toivasia koskevista tiedoista. Tällä hetkellä kun ei ole muuta tietoa kuin se, että HisKin mukaan paljon Toivasia Kainuun eri pitäjissä on.:confused:

Kimmo Kemppainen
15.06.13, 15:15
Kainuun Toivasia käsiteltiin täällä pitkän kaavan mukaan "ennen vedenpaisumusta" (ennen palvelimen kaatumista).

Kuhmossa oli vanhahko Toivas-populaatio ja Hyrynsalmelle tuli yksi yrittäjä 1600-luvun lopussa. Olen muistaakseni joskus katsonut, löytyisikö Kuhmosta Hyrynsalmen Toivasten kantaisän aikaisempia vaiheita, mutta sillä kertaa en löytänyt yhteyttä.
Kimmo Kemppainen

Kataja
15.06.13, 16:42
Ajatellaanko nykyään, että kaikki Toivaset ovat samaa lähtöä?
Omissa muistiinpanoissani on nimikirjasta kopioitu olettamus, että nimi tulee muinaissuomalaisesta miehennimestä Toiva. Näin ollen olisi mahdollista, että monelle paikkakunnalle muodostui oma Toivas-suku.
Marjatta

Punkka
15.06.13, 17:39
Ei suinkaan nykyäänkäänajatella että kaikki Toivaset olisivat samaa lähtöä. Jo pelkästäänkirkonkirjoja tutkimalla ei aina pääsee täyteen varmuuteen joistain suvuistaovatko he Toivasia. Esim. Rantasalmen kirkonkirjoissa sekoittuu välilläkirjojen kirjoittajilla nimet Toivanen ja Tolvanen. Mutta kuitenkin esim. ArvoM.Soinisen kirjassa Pohjois-Savon asuttaminen keski- ja uuden ajan vaihteessatuodaan esille vanhoihin maakirjoihin perustuen kuinka nykyisen Kuopion seudullaoli rantasalmelaisilla (Toivasillakin) eräalueita joista he maksoivat veroa.Muutenkin näyttää siltä että osa pohjois-Savon ja sitä tietä Kainuunkinasutuksesta on tullut etelämpää Savosta. Jopa Oulujoen alueen historiassamainitaan uuden ajan asutuksen osittain tulleen Savosta. Asia kiinnostaa minuaToivasten sukuseuran jäsenenä ja harrastelija tutkijana.