Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Erkki Antinpoika Forsberg Kauhajoki
Etsin Erkki Antinpoika (Erich Andersson) Forsbergin vanhempia.
Erkki Antinpoika oli syntynyt nettitiedon mukaan Kauhajoella. 1717 (Ei löydy HisKistä)
Sotilas Erkki Antinpoika Forsberg Kauhajoen Heikkilästä meni naimisiin 22.4.1735 Kristiina Esaijaksentytär Pukkilan kanssa. (HisKi)
Erkki kuoli 8.1742 Kauhajoen Heikkilässä nettitiedon mukaan. (Ei löydy HisKistä)
Ilmajoen, Lapuan komppanian luettelossa vuodelta 1737 on Erkki merkitty ruotiin, johon myös Heikkilä kuului. Sotilaan torpaksi on merkitty Myllymäki. (Torppa ei esiinny HisKissä, vaan talo Heikkilä, jonka maalla kai torppa oli.) Erkki on merkitty 20 vuotiaaksi ja palvelleen silloin 3vuotta. (Tästä ilmeisesti nettitieto syntymä-ajasta. Erkki olisi mennyt naimisiin nuorehkona jos syntymäaika pitää paikkansa.)
Erkistä ja tämän vanhemmista tietoja odottava Antti
Vastaan nyt tähän, vaikka varmaa tietoa en pysty antamaankaan.
Olen tätä Erkki Antinpoika Forsbergin alkuperää pohtinut ennenkin ja todennäköisimmältä mielestäni näyttää, että hän oli kotoisin Päntäneen Kaarlelasta.
Perusteena seuraavaa.
Erkki Antinpojan lasten Marian s. 27.5.1735 ja Antin s. 6.10.1736 kummit näyttävät olevan Pukkilasta ja Yrjänäisestä. Erkin lasten äidin suku oli Pukkila, mutta vaikka Yrjänäsessä oli isäntä Antti Heikinpoika s. 11.1689, en usko Erkkiä hänen pojakseen, sillä Erkki oli vanhempi kuin Yrjänäisessä näkyvä lapsista vanhin. Mutta Erkki ei näytä olleen Yrjänäisen perijä. Sensijaan Antti Heikinpoika Yrjänäisen vaimo Susanna Matintytär s. 28.10.1694 oli Matti Erkinpoika Kaarlelan tytär.
Kaarlelan isäntäparille Antti Matinpoika s. 11.1690 ja Agatha Jaakontytär s. 2.1691 syntyi kastettujen luettelon (HisKi) mukaan poikia seuraavasti: Erkki 7.5.1713, Erkki 28.3.1714 ja Antti 7.12.1715. Haudattujen luettelossa on Erkki 21.7.1715, mutta ikänä vain 3 kk. Pitäisi olla 1 vuosi 3 kk. Ilmeisesti ensimmäinen Erkki on kuollut jo muutaman päivän ikäisenä, koska seuraava lapsi on syntynyt jo ennenkuin 11 kk oli kulunut edellisestä. Rippikirjassa poika Antin syntymäaikana on 29.11.1714, eli vuosi on ainakin väärin, p.o. 1715.
Rippikirjassa (1732-1740 kinkerikirja) Kaarlelassa on lisäksi poika Matti, joka on sotilas Matti Antinpoika Forsberg s. 9.1717, mainitaan myös Heikkilässä. Tämä näyttäisi sulkevan pois sen, että Erkki Antinpoika Forsberg oli Kaarlelasta, mutta Erkki Antinpojan syntymäaikaa ei rippikirjasta löydy ja muillekin ilmoitetut ajat ovat epätarkkoja ja virheellisiäkin. Kyllä siihen vielä kolmaskin yritys Erkiksi sopii lähelle vuotta 1717. Myös se, että Matti Antinpoika Kaarlelalla oli sotilasnimi Forsberg, viittaa siihen, että Erkki Antinpoikakin saattoi olla Kaarlelasta. Voi tietysti olla, että Matti tuli Heikkilään Erkin kuoltua, mutta ei se estä heitä olemasta veljeksiä.
Tämän parempia johtolankoja ei nyt ole esittää, joten itsekukin joutuu arvioimaan, miten todennäköisenä tätä alkuperää pitää ja haluaako etsiä vahvempia todisteita.
Terv. Kari
Kiitos Kari vastauksesta
Ensin minä ajattelin myös Antti Kaarrelaa Erkin isäksi. Huomasin nämä kaksi Erkkiä. Mutta tuo 3 kk vanhana kuollut Erkki sai toisiin aatoksiin. (Vaikka olikin merkitty liian nuoreksi)
Tietenkin sopisi vielä kolmaskin Erkki, joka olisi Isonvihan aikana jäänyt merkitsemättä kastettujen luetteloon.
Matti Antinpoika Fribergiä en tutkinut, muuta kuin katsoin hänen olleen Heikkilässä sotilaana seuraavassa rippikirjajaksossa, ja Erkin poistuneen.
Friberg nimen oletin olevan ruotua seuraavan sotilasnimen joka olisi tullut käyttöön Erkin aikana. Naimisiinmennessä Erkillä ei vielä mainita tuota sotilasnimeä, vaikka olikin jo sotilas.
Tällä yritin tarkistaa vain Erkin kuolinaikaa, kun edellinen rippikirjan kopion oikea puoli oli ihan musta.
Olisikohan Erkki kuollut Pikkuvihan "melskeissä" muualla päin Suomea, kun kuolemasta ei löydy merkintää.
Pitänee vielä tarkistaa jäikö Kristiina Esaijaksentytär asumaan Heikkilään.
Jos jäi, vaahvistaisi se hieman ajatusta, että Erkki ja Matti olivat veljeksiä.
Terveisin ja lisäkommentteja odottava Antti
Hieman voin vastaustani tarkentaa, mutta lähinnä käsitykseni Kaarlelasta Erkki Antinpoika Forsbergin syntymäkotina perustuu hänen lastensa kummeihin.
Sen lisäksi, että Pukkilassa ja Yrjänäisessä oli sukulaisia, jos Erkki oli Kaarlelasta, olivat ne myös Heikkilän naapureita.
Todennäköistä on myös, että Erkki oli kotoisin lähialueelta ja siinä suhteessa voidaan todeta, että mahdollisia isäehdokkaita on hyvin rajallinen määrä.
Forsberg on kyllä sotilasnimi siinä ruodussa, johon Heikkiläkin kuului, mutta minusta tuntuisi ihan järkeenkäyvältä, että jos kaksi veljestä oli sotilaana, miksipä ei veli voinut mennä samaan ruotuun, jossa jo hänen veljensä oli ollut.
Kuten totesin, mielestäni veljeys ei ole este, että olisivat olleet samassa ruodussa, tosin eri aikaan. Sekin mahdollisuus on, että Erkki ja Matti olivat kaksoset. Tosin molempien kaksosten selviytyminen hengissä aikuiseksi ei
ollut tuohon aikaan kovin todennäköistä, mutta ei mahdotonta.
Sitäpaitsi Matti Antinpoika Forsberg olisi ehtinyt syntyä myöhemminkin kuin 9.1717, sillä hänet vihittiin avioliittoon 1741.
Kummeista löytyy tietoa osoitteista:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7029627, missä on Marian kastemerkintä 27.5.1735, oikean sivun alalaidassa.
Kummit ovat Antti Yrjänäinen ja vaimo, Matti Pukkila ja vaimo ja Maria Matintytär Yrjänäisestä. Antti Yrjänäisen vaimon alkuperän mainitsin jo edellisessä viestissäni. Susanna Matintytär oli Matti Erkinpoika Kaarlelan tytär, joten jos Erkki Antinpoika oli Kaarlelasta, Susanna oli hänen tätinsä.
Yrjänäisessä oli rippikirjan mukaan piika Maria Matintytär, jolla on syntymäaikoina 6.1690 ja 6.1700. Voi olla emännän sisar, vaikka syntymäaika ei tätä varsinaisesti tuekaan, mutta kun niissä on sitä epätarkkuutta.
Toisen Erkki Antinpojan ja Kristiina Esaiantyttären lapsen Antin kastemerkintä
6.10.1736 on osoitteessa:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7029631 oikean puolen sivulla aika keskellä.
Kummit ovat: Tuomas Koski ja vaimo (naapurista) Juho Heikkilä ja vaimo ja piika Susanna Antintytär Yrjänäisestä. Susannan äiti oli tämä Kaarlelasta kotoisin ollut Susanna Matintytär.
Eiväthän nämä kummit ole sitovia todisteita, mutta kyllä kai kummeiksi pyrittiin saamaan sukulaisia, jos se oli mahdollista. Tässä tapauksessa niitä todistettavasti oli Pukkilasta äidin puolelta. Isän puolen kummeiksi sopivat Yrjänäiset hyvin. En nyt ole tehnyt vertailua, keitä Matti Antinpoika Forsbergin lasten kummeina oli, mutta se tarkastelu voisi tarkentaa kuvaa.
Terveisin
Kari
Löytysiköhän Erkin sotilaaksipestautumisesta asiakirjaa?
Voisi antaa vinkin Erkin alkuperästä.
Leski Kristiina Esaijaksentytär palasi synnyinkotiinsa Pukkilaan. (Seuraava rippikirjajakso)
Terveisin Antti
Kimmo Kemppainen
14.06.13, 13:57
Tieto Erkki Forsbergin kuolemasta elokuussa 1742 löytyy täältä:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6066640
Kimmo Kemppainen
Etsin Erkki Antinpoika (Erich Andersson) Forsbergin vanhempia.
Erkki Antinpoika oli syntynyt nettitiedon mukaan Kauhajoella. 1717 (Ei löydy HisKistä)
Sotilas Erkki Antinpoika Forsberg Kauhajoen Heikkilästä meni naimisiin 22.4.1735 Kristiina Esaijaksentytär Pukkilan kanssa. (HisKi)
Erkki kuoli 8.1742 Kauhajoen Heikkilässä nettitiedon mukaan. (Ei löydy HisKistä)
Ilmajoen, Lapuan komppanian luettelossa vuodelta 1737 on Erkki merkitty ruotiin, johon myös Heikkilä kuului. Sotilaan torpaksi on merkitty Myllymäki. (Torppa ei esiinny HisKissä, vaan talo Heikkilä, jonka maalla kai torppa oli.) Erkki on merkitty 20 vuotiaaksi ja palvelleen silloin 3vuotta. (Tästä ilmeisesti nettitieto syntymä-ajasta. Erkki olisi mennyt naimisiin nuorehkona jos syntymäaika pitää paikkansa.)
Erkistä ja tämän vanhemmista tietoja odottava Antti
Jos dokumentteja ei löydy, on vielä ainakin periaatteellinen mahdollisuus yrittää todentaa tätä ajatusta Kaarlelasta Erkin alkuperänä DNA-testeillä.
Tulos voisi olla joko Kaarlelan varmistava tai poissulkeva.
Tarvittaisiin vain kaksi mieslinjaa, joista toinen lähtisi Erkki Antinpoika Forsbergista ja toinen jostakusta, jonka tiedettäisiin kuuluvan Kaarlelan mieslinjaan.
Näin äkkiä ajatellen tällaisten mieslinjojen olemassaolo tuntuu hyvin mahdolliselta.
Erkki Antinpojan poika Antti (s. 6.10.1736) avioitui Liisa Martintytär Könnön (s. 9.1742) kanssa ja heillä oli useita lapsia. Ulkomuistista voin sanoa, että heidän pojallaan Salomonilla oli myös useita lapsia, mutta valmiina ei nyt tätä mieslinjaa nykyaikaan asti ole, kun Erkki ja Liisa eivät ole omia esivanhempiani. Asiasta kiinnostunut, voisi selvittää löytyykö tarvittavia kahta mieslinjaa. Ja sitten suostutella niihin kuuluvat miehet testiin. Itsekin voin katsoa tämän Erkki Antinpojan jälkeläisten mieslinjan, että löytyykö sitä.
Perustelen sitä, että Erkki Antinpoika oli todennäköisimmin Kauhajoelta sillä, että tietojen perusteella hän oli hyvin nuori avioituessaan. Tuskin mistään kaukaa tullutta niin nuorta kulkumiestä olisi hyväksytty Pukkilan talon tyttären mieheksi. Kyllä Erkki oli talollisen poika ja tausta oli tunnettu.
T. Kari
Kiitos Kari tiedosta ja vaivannäösta!
Kari, ajattelin myös DNA-testiä.
Katsoin myös, löytyykö Erkistä mieslinjaa tähän päivään.
Pääsin alkuun: Erkillä oli poika Antti (Olisiko Erkin isän ja veljen mukaan????)
Antilla oli ainakin poika Juho, jolla oli useita lapsia, joista muutama oli poika.
Heistä en vielä tutkinut jatkuiko mieslinja. Juhon taloon tuli kuitenkin isannäksi vävy.
Koska teen vain omaksi ilokseni tätä tutkimusta en oikein innostu DNA-testin teettämisestä. Pitäisi olla suuremman joukon intressissä.
Ja kun DNA-testi ei välttämättä vahvista Erkin alkuperää. Voi vain kumota yhteyden Kaarelaan. Tässä kun olen omia juuria selvitellyt olen huomannut, että ilmajokiset, kurikkalaiset, jalasjärviset ja kauhajokiset ovat melkein kaikki jotain kautta "sukulaisia", monesti useaa kautta. Täten saattaa Erkin ja Antin isälinjat näyttää samoilta, vaikka eivät olisikkaan veljeksiä, vaan vähän kauempaa "sukulaisia" isälinjoissa.
Kun vähän aikaisemmin oli Kauhajoen väkiluku ollut aika pieni, lisää se mahdollista samaa isälinjaa. Esimerkiksi Liakan teoksen Ilmajoen pitäjä oli vuonna 1641:
Päntäneellä: Isäntiä 5 ja kokonaisväkiluku *) 11
Kauhajoella: Isäntiä 14 ja kokonaisväkiluku*) 48
Miedossa: Isäntiä 11 ja kokonaisväkiluku*) 26 (Mietaaseen kuului kai tuolloin myös osaa Kauhajokea)
*) = on kai nokkaluku
Terveisin Antti
Linkki Kimmo Kemppainen
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6066640
Samalta sivulta löytyy myös Matti Antinpoika Forsberg ja Susanna Heikintytär.
Matti on Kaarelasta ja Susanna Käyrästä.
Koski Myllymäki
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7026676
Jeremias
Uusi hypoteesi Erkki Antinpoika Forsbergin alkuperästä.
Palaan tähän aiheeseen muutaman kuukauden tauon jälkeen, kun asia joutui uuteen tarkasteluun AnttiYR:n kanssa sähköpostitse käydyn keskustelun jälkeen. Aihe tuli käsitellyksi monesta näkökulmasta. Tuon tämän uuden hypoteesin esiin, koska mitään tiedossani olevaa aiemmin esitettyä alkuperämahdollisuutta ei voi pitää mitenkään varmana ja saattaa olla useampiakin, joita Erkin alkuperä kiinnostaa.
Esitän kohtuullisen pelkistetyn version perusteluista, muuten tekstistä tulisi väsyttävän pitkä, voi tämäkin jo olla sitä.
Jää kuitenkin myöhemmin nähtäväksi, voidaanko nyt esittämäni mahdollisuus todistaa oikeaksi.
Periaatteena tarkastelussa oli se, että kun Erkin taustasta ei ole oikeastaan mitään tietoa, pitää yrittää selvittää häneen ja hänen jälkeläisiinsä liittyvien myöhempien tietojen avulla, millainen sukuverkosto hänellä oli taustalla.
Erkki Antinpojan ikä ja kuolinaika mainitaan Pohjanmaan jalkaväkirykmentin luetteloissa, joita pääsee katsomaan SSHY:n jäsensivuilta sotilasasiakirjoista.
Pääkatselmusluettelossa 1737-1737 WA 1224-1225 s. 498, kuva 250, Erkin ikä on 20 vuotta ja syntynyt Pohjanmaalla ja lisänä kommentti "gud karl".
Luetteloissa 1743-1762 WA 626-627 s. 154, kuva 182, sivun alareunassa mainitaan Erkki Antinpoika Forsbergin kuolleen 11 heinäkuuta 1742.
Selvittelyssä oletuksena on myös, että Erkin taustalla on kauhajokelaista sukua.
Rippikirjaan Erkki ilmestyy Heikkilässä 1736 eli samaan aikaan, kuin Kauhajoen rippikirjat alkavat. Hänelle ei ole missään vaiheessa merkitty syntymäaikaa, mikä tarkoittanee, että kastemerkintää ei ole olemassa, mihin sopii hyvin se, että hän syntyi juuri isonvihan aikaan 1717.
Erkki Antinpoika ja Kristiina Esaiaantytär Pukkila vihittiin 22.4.1735 Kauhajoella ja jo noin kuukauden kuluttua 27.5.1735 syntyi tytär Maria. Ehkä Erkki ei saanut nuoren iän takia vihkilupaa aikaisemmin. Tuolta ajalta löytyy muitakin 17-vuotiaana vihittyjä nuoria miehiä, joten syntymävuotta 1717 voidaan pitää
oikeana. Toinen lapsi Antti syntyi 6.10.1736. Näiden lastenkummeissa on lähinnä naapureita, mutta eniten Yrjänäisestä, mikä on vihje, mutta ei ratkaise mitään.
Marian vaiheita en ole erityisemmin selvittänyt, mutta hänet vihittiin karvialaisen Juho Martinpojan kanssa 8.10.1758 Kauhajoella. Mariaa on vähän hankala löytää Karviasta, koska ilmeistä on, että hänen tiedoissaan on aluksi etunimikin väärin ja syntymäaika virheellinen ja vaihtuvakin Ikaalisten ja myöhemmin Karvian rippikirjoissa. Mutta muita sopivia Juho Martinpoikia ei osunut silmiini kuin Ikaalisten kirjoissa KarvianPatola ja sitten Karvian kirjoissa tao nimeltä Patoranta. Aluksi Patolan Juho Martinpojan vaimo on vuodesta 1759 lähtien Valpuri Erkintytär s. 7.4.1740, myöhemmin samalla syntymäajalla vaimo on Maria Erkintytär. Vuodesta 1777 lähtien Patolassa Maria Erkintyttären syntymäaika on 27.6.1740 ja sitten Karviassa vuodesta 1811 lähtien 27.6.1727.
Maria kuoli Patorannassa 18.11.1825 yli 90-vuotiaana, hautausmerkinnässä iäksi kyllä mainitaan 98 vuotta ja lähes (?) 5 kk. Juholla ja Marialla oli useita lapsia, mutta enempää nyt ei Mariasta ole tiedossani. Näyttää kuitenkin siltä, että Juho Martinpojan vaimo oli koko ajan Maria Erkintytär s. 27.5.1735.
Päättelyni perustuvat enimmäkseen Antti Erkinpojan, s. 6.10.1736, vaiheisiin.
Antti ilmestyy Kauhajoen rippikirjoihin 1754 Pukkilassa, vuosina 1755-1761 Antti oli Ala-Pukkilassa, jossa mainitaan myös e.m. Maria Erkintytär 1755-1758 ja hänen kohdallaan mainitaan Karvia. Vuosina 1762-1769 Antti oli pappilassa, 1769-1775 Yli-Arossa ja vuodesta 1776 kuolemaansa 1805 asti Filppulassa.
Antti Erkinpoika ja Marketta Heikintytär vihittiin 28.12.1762 Kauhajoella. Heidän poikansa Johannes syntyi 3.12.1763. Marketta kuoli jo 8.12.1764 Kauhajoella.
Johanneksesta tuli myöhemmin Kurikan Yli-Reinikan isäntä, koska Marketta Heikintytär oli Reinikasta kotoisin. Marketan isänisä oli Heikki Tanelinpoika, joka oli alkuaan Iso-Kurikka. Näistä tiedoista tuli ensimmäisen kerran mieleen, että Antin ja siten hänen isänsä Erkinkin täytyi kuulua sellaiseen sukuverkostoon, johon Iso-Kurikalla oli yhteydet vanhastaan ja se nyt tarkoitti lähinnä Knuuttilan suhdeverkostoa, johon kuuluivat lähimpinä Filppula ja Aro ja Yrjänäinen ja muitakin.
Kun aiemmin ehdolla olleet talot eivät näillä päättelyillä sopineet Erkin alkuperäksi, piti lähteä etsimään sopivaa perhettä, johon olisi voinut syntyä lapsi 1717. Kaarlelan hylkäsin, koska siellä on kaksi poikaa , joiden väli on 21 kuukautta ja Erkin olisi pitänyt sopia siihen väliin, mikä tuntuu epärealistiselta. Ehkä periaatteessa hyvissä oloissa olisi ollut mahdollista, mutta olot olivat kaikkea muuta. Kauhajoen vihittyjen luettelosta löytyi kuitenkin pari, jota en ollut koskaan aikaisemin noteerannut, lähinnä siksi, että siitä on hyvin vähän tietoja eikä varmaa tunnistusta voi niiden perusteella tehdä.
Kauhajoella vihittiin 5.9.1715 Antti Antinpoika ja Marketta Jaakontytär, joka oli Hakolasta (Hackola). He saivat 26.10.1716 Carl-nimisen pojan, joka kuoli jo parin päivän päästä. Kastemerkinnän mukaan Antti ja Marketta olivat tuolloin Aron asukkaina. Sitten haudattujen luettelosta löytyy vielä tieto mitä ilmeisimmin saman parin kahden pojan kuolemasta 8.12.1729 on kuollut Pukkilan asukkaan Antti Antinpojan 7-vuotias Antti ja 15.12.1729 5-vuotias Johannes. SAY:ssa Pukkilassa on 1731-1732 renki Antti ja vaimo, mutta sen jälkeen tästä parista en ole mitään tietoja löytänyt. On syytä epäillä, että he ovat kuolleet johonkin kulkutautiin ja jostakin syystä vain puutuvat haudattujen luetteloista. Siitä on havaintoja, että niistä puuttuu hautausmerkintöjä.
Marketta Jaakontyttären osalta vihkimerkinnässä mainitaan Hakola, joka ei ollut talo, mutta ehkä torppa kirkonkylällä ehkä Yrjänäisen maalla. Jotakin tietoa Hakolasta on muistakin merkinöistä. Kun hakee kastetuista Marketta Jaakontytärtä, löytyy 30.5.1694 syntynyt Marketta, jonka isä oli Jaakko Erkinpoika. Hakolassa oli asunut Jaakko Erkinpoika ainakin 1704. Voidaan pitää melkoisen varmana, että Marketta oli tämän Jaakon tytär. Antti Antinpojan iästä voidaan vain olettaa, että olisi ollut likimain samanikäinen kuin Marketta.
Kastettujen luettelosta löytyy vain yksi sopiva, Antti Sipinpojan poika Antti s. 30.11.1695. Tämä Antti Sipinpoika oli jo ennestään tuttu. Pohdin hänen alkuperäänsä Suupohjan Sukututkijoitten jäsenlehdessä nro 38, syyskuu 2010.
Hän ilmestyi viimeistään 1690-luvulla, ehkä jo 1680-luvun lopulla, Kauhajoelle. Hän oli syntynyt 11.1667 (RK) ja oli vaimonsa kanssa SAY:ssa jakson 1695-1714 alussa Päntäneen Tarkassa, jossa isäntänä oli hänen isäpuolensa ja asukkaina myös hänen äitinsä ja sisarensa ja tämän mies. Samalla jaksolla vähän myöhemmin Antti Sipinpoika asui Yrjänäisessä ja Knuuttilassa. Sitten viimeistään vuodesta 1724 lähtien hän on SAY:ssa Kauhajärven isännän paikalla ja vielä 1730. Antti Sipinpoika kuoli 1748. Rippikirjassa mainittu Antin vaimo Maria Laurintytär ei ollut hänen lastensa äiti. Lasten äiti oli Maria Pertuntytär Kurikan Lohikoskesta. Antti Sipinpojalle on merkitty Kauhajoen kastetuissa vuosina 1691-1699 neljä lasta, joista kolme vuoden 1695 loppuun mennessä ja kolme haudattua vuoden 1696 loppuun mennessä. Kastetuista puuttuu varmuudella v. 1697 (RK) syntynyt Matti. Aiemmin päättelin, että kaikki kolme ensiksi syntynyttä olivat kuolleet ihan pieninä, mutta kun haudatuissa ei mainita lasten nimiä, niin voi olla, että 1695 syntynyt Antti eli aikuiseksi ja se kolmas haudattu lapsi myös puuttui kastetuista. Joku oli voinut syntyä jo ennen kastettujen luettelon alkua 1691. Ketään muutakaan sopivan ikäistä Antti Antinpoikaa ei Kauhajoelta ole tiedossa.
Siitä olen varma, että Antti Sipinpojalla oli jokin sukulaisuussuhde tähän Knuuttilan sukuryhmään, mutta se on toisen tarkastelun aihe ja oletukset ovat vailla varmaa näyttöä.
Teoriani on kuitenkin se, että Antti Sipinpoika, joka oli Kauhajärven isäntänä 1724-1730, oli Erkki Antinpoika Forsbergin isän isä.
Ehkä on mahdollista vielä selvittää, onko teoria oikea vai väärä.
Tulkoon vielä mainituksi mielenkiintoinen yhteensattuma vai liekö seurausta siitä, että oletukseni pitää paikkansa.
Antti Erkinpojan poika toisesta avioliitosta, Salomon s. 1769, oli Enon pappilan torpparina Vähämäki-nimisessä torpassa ja Salomonin poika aikanaan 1870 alkaen Enon Isomäki-nimisessä torpassa. Nämä torpat olivat maarekisterissä samassa kylässä kuin Enon pappila, mutta maantieteellisesti ne olivat yli 30 km:n päässä, Hyypässä Kauhajärvellä, Kauhajärven talon naapurustossa.
KariKK
Palaan vielä Erkki Antinpoika Forsbergiin. V. 1710 huhtikuussa syntyi Antti Erkinpoika Muurahaiselle Erkki-niminen poika, mutta en löytänyt hänestä tietoja sen jälkeen. Kauhajoen historiakirjassa on mainittu että isä Antti lähti Muurahaisista sotilaaksi mutta ei kerrota minne. Onko kenelläkään tietoa tämän Erkki Antinpojan kohtalosta? Voisiko olla sotilas Frosberg vaikka ikä ei täsmää sotilastietoihin.
Raimo
Palaan vielä Erkki Antinpoika Forsbergiin. V. 1710 huhtikuussa syntyi Antti Erkinpoika Muurahaiselle Erkki-niminen poika, mutta en löytänyt hänestä tietoja sen jälkeen. Kauhajoen historiakirjassa on mainittu että isä Antti lähti Muurahaisista sotilaaksi mutta ei kerrota minne. Onko kenelläkään tietoa tämän Erkki Antinpojan kohtalosta? Voisiko olla sotilas Frosberg vaikka ikä ei täsmää sotilastietoihin.
Raimo
Niin kauan, kun ei ole varmaa näyttöä siitä, kuka Erkki Antinpojan isä oli, voi tietysti erilaisia oletuksia tehdä.
Mutta kun Antti Erkinpoika Muurahaisesta eikä hänen vaimostaan Agda Juhontyttärestä (oli muistaakseni Ikkelästä) eikä kenestäkään heidän lapsestaan ole yhtä ainutta varmaa merkintää vuoden 1710 jälkeen eikä varsinkaan isonvihan jälkeen (noin 1720 jälkeen), eivät pelkkä nimi ja patronyymi riitä perusteeksi pitää Erkki Antinpoikaa Antti Erkinpoika Muurahaisen (e Nirva) poikana. Kun Antti Erkinpoika lähti sotilaaksi, todennäköisyys on aika pieni, että hän olisi selvinnyt hengissä isonvihan ajan yli. Samalla hänen muunkin perheensä selviämismahdollisuudet olivat huonot.
Luulen, että jos tähän kysymykseen yleensäkään on mahdollista saada varmaa vastausta, se voisi hyvässä tapauksessa selvitä DNA-testauksella. Mutta se vaatisi sellaisen hypoteesin, joka osoittautuisi oikeaksi. Pitäisi olla isälinja Erkki Antinpoika Forsbergista ja toinen, joka olisi nyt sitten Antti Erkinpoika Muurahaisen veljen tai isän veljen jälkeläisistä, jos uskoo tähän. Mutta, jos tämä oletus on väärä, ei ehkä selviä muuta kuin se, että ei ollut oikein.
Tietysti voi olla se mahdollisuus, että jo tehdyistä testeistä löytyisi vastaavuus Forsbergin isälinjan testitulokseen. Mutta tämä ehkä ei ole kovin todennäköistä.
- KariKK
Terve,
Tulen tähän ketjuun toiselta suunnalta. Eli etsin Martti Martinpoika Patolan (Koskela) puolison Riitta Erkintyttären alkuperää.
Martti Martinpoika Karvialta vihittiin Kauhajoella 13.10.1765 piika Riitta Erkintyttären kanssa s. 1741.
Martin ja Riitan lasten kummitiedoissa vilisee Maria Erkintytär ja myös Antti Erkinpoika. Tämä johdatti sitten Erkki Forsbergiin.
Tässä Riitta on Antin kanssa Kauhajoen Pappilassa, josta sitten muuttaa Karvialle https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=7026777&aytun=2556397.KA&j=96
Tässä Riitta, Antti ja Maria ovat Kristiinan kanssa Alapukkilassa ja Maria muuttaa Karvialle.
Tässä Kristiina on lasten Thomas, Maria ja Antin kanssa Pukkilassa https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=7026677&aytun=2556397.KA&j=17
Mielestäni Erkillä ja Kristiinalla on 4 lasta, joista Thomaksen ja Britan kastemerkintöjä ei löydy kastetuista. Thomas s. 1734, Maria 1735, Anders 1736 ja Brita 1741. Heistä Maria ja Brita naivat Patolan veljekset Karvian Patorannasta. Patolan isäntähän on Mårten Patola aka Springare oli Porin jalkaväkirykmentin Kyrön komppanian sotilas.
T: Sami
Terve,
Tulen tähän ketjuun toiselta suunnalta. Eli etsin Martti Martinpoika Patolan (Koskela) puolison Riitta Erkintyttären alkuperää.
Martti Martinpoika Karvialta vihittiin Kauhajoella 13.10.1765 piika Riitta Erkintyttären kanssa s. 1741.
Martin ja Riitan lasten kummitiedoissa vilisee Maria Erkintytär ja myös Antti Erkinpoika. Tämä johdatti sitten Erkki Forsbergiin.
Tässä Riitta on Antin kanssa Kauhajoen Pappilassa, josta sitten muuttaa Karvialle https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=7026777&aytun=2556397.KA&j=96
Tässä Riitta, Antti ja Maria ovat Kristiinan kanssa Alapukkilassa ja Maria muuttaa Karvialle.
Tässä Kristiina on lasten Thomas, Maria ja Antin kanssa Pukkilassa https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=7026677&aytun=2556397.KA&j=17
Mielestäni Erkillä ja Kristiinalla on 4 lasta, joista Thomaksen ja Britan kastemerkintöjä ei löydy kastetuista. Thomas s. 1734, Maria 1735, Anders 1736 ja Brita 1741. Heistä Maria ja Brita naivat Patolan veljekset Karvian Patorannasta. Patolan isäntähän on Mårten Patola aka Springare oli Porin jalkaväkirykmentin Kyrön komppanian sotilas.
T: Sami
Minusta näyttää siltä, että rippikirjojen syntymäajat ovat ainakin Tuomas Erkinpojan ja Maria Erkintyttären osalta hieman virheelliset.
En laita tähän linkkejä, mutta Alapukkilassa rippikirjasssa jaksolla 1762-1768,
s. 99, Tuomas (s. 12.1734) mainitaan veljeksi, mikä viittaa isäntään
Mikko Erkinpoikaan (s. 9.1722). Olen tätä vuosia sitten selvitellyt ja olen sitä mieltä, että Tuomas Erkinpoika on se, joka on syntynyt Kurikassa muistaakseni Saaren torpassa Ojalassa 9.12.1733.
Vanhemmat on mainittu esim. Kauhajoen rippikirjassa1748-1754 Arossa sotilastorppa Lukissa s. 26, Erkki Yrjönpoika (s. 5.1677) ja Agneta Yrjöntytär
(s. 12.1696).
Mutta en tiedä todisteita, että he olisivat Riitta ja Maria Erkintyttärien vanhemmat.
Riitta ja Maria voisivat olla Isojoen Åstorpista.
Isojoen kastetuissa Erkki Sveninpoika Åstorpilla mainitaan tyttäret Maria, s. 16.5.1736 ja Brita, s. 14.9.1741.
Näitä kumpaakaan tytärtä ei nähdäkseni mainita Isojoen haudatuissa.
Ainakin Britan syntymäaika täsmää rippikirjan kanssa kuukauden ja vuoden osalta.
Jos Maria oli Britan sisar, niin Marian syntymäajassa vuosi on rippikrjassa vuoden verran pielessä, kuukausi oikein ja päivämäärä rippikirjassa 27 ja kastemerkinnässä 16.
En ole tarkistanut Isojoen rippikirjoja, löytyvätkö Brita ja Maria niistä, joten
Marian osalta alkuperä ei tässä nyt tule varmistetuksi.
Näyttäisi, että rippikirjoja ei Isojoella ole ennen vuotta 1757.
Kun Maria oli jo 1755 Alapukkilassa, ehkä ei löydy mainintaa Isojoella.
Brita oli Alapukkilassa 1759-1760,-62, joten ehkä on mainttu Isojoellakin.
Jatkoa edelliseen kommenttiini Maria Erkintyttären osalta.
Jäi tarkistamatta oliko Maria Erkintytär Kauhajoelta.
Maria Erkintyttären syntymäaika 27.5.1735 on oikein eikä Maria ollut Isojoen Åstorpista, vaan oli Erkki Antinpoika Forsbergin tytär ja Antti Erkinpojan
(s. 6.10.1736) sisar.
Siten Tuomas, Antti, Maria ja Brita olivat kolmen eri Erkin lapsia.
4.1.1756 kuolee Eric Swenssonin ja Walb Mattsdotterin tytär 14 v ja 3 kk ikäisenä, joka täsmäisi heidän tyttärensä Britan syntymäaikaan. Lisäksi Britaa ei näy 1757 Isojoen rippikirjoissa. 1738 on vielä Lappväärtissä, mutta onko 1738-57 rippikirjat jossain muualla tai sitten hävinneet?
https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=10055161&aytun=2574321.KA&j=119
4.1.1756 kuolee Eric Swenssonin ja Walb Mattsdotterin tytär 14 v ja 3 kk ikäisenä, joka täsmäisi heidän tyttärensä Britan syntymäaikaan. Lisäksi Britaa ei näy 1757 Isojoen rippikirjoissa. 1738 on vielä Lappväärtissä, mutta onko 1738-57 rippikirjat jossain muualla tai sitten hävinneet?
https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=10055161&aytun=2574321.KA&j=119
Todennäköisesti olet näiden tarkistusten jälkeen oikeassa, että myös Brita Erkintyttären isä oli Erkki Antinpoika Forsberg.
Erkki Antinpoika on kuollut ilmeisesti pikkuvihan aikaan n. 1742, ehkä sotilasluetteloista löytyisi tarkempi aikakin.
Brita syntyi pikkuvihan aikaan, mikä luultavasti selittää kastemerkinän puuttumisen.
Muuten Tuomas Erkinpojan isä, vanha sotilas Erkki Yrjönpoika oli hautausmerkinnän 13.8.1751 mukaan Pukkilan asukas, vaikka rippikirjassa
olikin Arossa. Periaatteessa Brita voisi olla tämän Erkin ja Agneta Yrjöntyttärenkin tytär, koska Agnetan syntymävuosi oli 1696, mutta
silloin kai Brita olisi mainittu Alapukkilassa Mikko Erkinpojan sisareksi.
Brita näkyy Alapukkilassa ensi kerran 1759 eli n. 18-vuotiaana. Suurinpiirtein samanikäisiä olivat myös Maria Erkintytär ja Antti Erkinpoika ensimmäisten merkintöjensä aikaan.
SAY:ssa https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=834823&aytun=hak-2528.KA&j=19 Thomas on merkitty veljeksi ja vuoden vanhemmaksi kuin piika Maria. Anders tulee vähän myöhemmin rengiksi ja sitten myös Brita.
Pekka Hiltunen
05.02.20, 17:01
Todennäköisesti olet näiden tarkistusten jälkeen oikeassa, että myös Brita Erkintyttären isä oli Erkki Antinpoika Forsberg.
Erkki Antinpoika on kuollut ilmeisesti pikkuvihan aikaan n. 1742, ehkä sotilasluetteloista löytyisi tarkempi aikakin.
Brita syntyi pikkuvihan aikaan, mikä luultavasti selittää kastemerkinän puuttumisen.
Muuten Tuomas Erkinpojan isä, vanha sotilas Erkki Yrjönpoika oli hautausmerkinnän 13.8.1751 mukaan Pukkilan asukas, vaikka rippikirjassa
olikin Arossa. Periaatteessa Brita voisi olla tämän Erkin ja Agneta Yrjöntyttärenkin tytär, koska Agnetan syntymävuosi oli 1696, mutta
silloin kai Brita olisi mainittu Alapukkilassa Mikko Erkinpojan sisareksi.
Brita näkyy Alapukkilassa ensi kerran 1759 eli n. 18-vuotiaana. Suurinpiirtein samanikäisiä olivat myös Maria Erkintytär ja Antti Erkinpoika ensimmäisten merkintöjensä aikaan.
Liitteessä täytyy kai olla samaa sukua, kun talot ovat jälkipolvissa tuttuja... Nämä kenties löytyvät Genistä google-haullakin... Minulla on tiedostossani eräs (eräitten lasteni) sukuhaara, jossa voi olla kummeja ja ehkä avioloiittojakin etsityn suvun jäsenten kanssa.
PH
PekkaLehtonen
05.02.20, 17:54
SAY:ssa https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=834823&aytun=hak-2528.KA&j=19 Thomas on merkitty veljeksi ja vuoden vanhemmaksi kuin piika Maria. Anders tulee vähän myöhemmin rengiksi ja sitten myös Brita.
Millä tavalla tämä Tuomaan veli Mikko (Erkinpoika) olisikaan Matin (Esanpoika Pukkilan) vävy, kuten 1745-1748 mainitaan vai onko 1749:stä alkaen eri Mikko ?. Mikko Erkinpojan vaimohan oli Agneta Yrjöntytär.
Ikaallisten ikäkirjan mukaan on Maria Mattsdotterin s. 1730 puoliso
https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=6066641&aytun=1591706.KA&j=209
PekkaLehtonen
05.02.20, 18:37
Ikaallisten ikäkirjan mukaan on Maria Mattsdotterin s. 1730 puoliso
https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=6066641&aytun=1591706.KA&j=209
Joo, sekoitin sukupolvet. Mikko Erkinpojan vaimo on Maria Matintytär Pukkila, joten Mikko on Matti Esanpoika Pukkilan vävy.
Liitteessä täytyy kai olla samaa sukua, kun talot ovat jälkipolvissa tuttuja... Nämä kenties löytyvät Genistä google-haullakin... Minulla on tiedostossani eräs (eräitten lasteni) sukuhaara, jossa voi olla kummeja ja ehkä avioloiittojakin etsityn suvun jäsenten kanssa.
PH
Huomasin tämän kommenttisi vasta tänään ja nyt käsitykseni on seuraavanlainen.
Tietääkseni ei ole vieläkään konsensusta siitä, kenen poika Erkki Antinpoika
Forsberg oli.
Lueskelin äsken tämän ketjun vanhoja kommentteja jostain vuodelta 2013
ja on todettava, että osan asioista olin unohtunut.
On kyllä esitetty käsityksiä, että Erkki Antinpojan isä olisi ollut Muurahaisen e Nirvan Antti Erkinpoika, jolle on Kauhajoen kastettujen luettelossa merkitty poika Erkki 1.4.1710. Ristiriitana tähän vaihtoehtoon on edellä vanhassa kommentissani mainittu Erkin ikä vuonna 1737, jolloin hänet mainitaan 20-vuotiaaksi.
Ehkä varmempi vastaus Erkki Antinpoika Forsbergin alkuperään vaatisi
hänen mieslinjaisen jälkeläisensä Y-DNA-testauksen.
Vertailuaineistoa on jo jonkin verran olemassa.
Jatkan vielä kommentointia tähän ketjuun korjatakseni edellä vanhassa kommentissani ollutta virheellistä tietoa.
Kyse on kommentista #10, päiväys 24.09.13, 15:30.
Tekstin loppupuolella olen todennut, että SAY:ssa Kauhajärven isäntänä
1724-1730 mainittu Antti olisi ollut Antti Sipinpoika, joka näkyy Kauhajoen rippikirjoissa vuosina 1736-1748 Kauhajärven isännän Matti Antinpojan isänä.
Antti Sipinpojan alkuperää on tarkastellut Pekka Lehtonen kirjoituksessaan
Suupohjan Sukututkijat ry:n jäsenjulkaisussa nro 49 toukokuussa 2018.
Lehtosen tarkastelun perusteella Kauhajärven isäntä 1724-1730 oli toinen Antti, hyvin todennäköisesti Antti Matinpoika, joka oli kotoisin Kauhajoen Pukkilasta. Hänen kastemerkintänsä 23.3.1679 on Ilmajoen kastettujen luettelossa, kuollut 30.7.1754 Kauhajoella Hyypän Juonessa.
Omasta mielestäni tämä päättelytulos on oikea ilman varauksia.
Tällä ei sinänsä ole merkitystä tarkasteltaessa sitä ehdottamaani mahdollisuutta, että Erkki Antinpoika Forsberg olisi ollut tämän Antti Sipinpojan
pojanpoika ja Kauhajärven isäntänä olleen Matti Antinpojan veljenpoika.
Mutta korjaus lienee silti paikallaan, että täällä tiedot olisivat mahdollisimman
tarkasti oikein.
Pekka Hiltunen
10.02.20, 18:32
Jatkan vielä kommentointia tähän ketjuun korjatakseni edellä vanhassa kommentissani ollutta virheellistä tietoa.
Kyse on kommentista #10, päiväys 24.09.13, 15:30.
Tekstin loppupuolella olen todennut, että SAY:ssa Kauhajärven isäntänä
1724-1730 mainittu Antti olisi ollut Antti Sipinpoika, joka näkyy Kauhajoen rippikirjoissa vuosina 1736-1748 Kauhajärven isännän Matti Antinpojan isänä.
Antti Sipinpojan alkuperää on tarkastellut Pekka Lehtonen kirjoituksessaan
Suupohjan Sukututkijat ry:n jäsenjulkaisussa nro 49 toukokuussa 2018.
Lehtosen tarkastelun perusteella Kauhajärven isäntä 1724-1730 oli toinen Antti, hyvin todennäköisesti Antti Matinpoika, joka oli kotoisin Kauhajoen Pukkilasta. Hänen kastemerkintänsä 23.3.1679 on Ilmajoen kastettujen luettelossa, kuollut 30.7.1754 Kauhajoella Hyypän Juonessa.
Omasta mielestäni tämä päättelytulos on oikea ilman varauksia.
Tällä ei sinänsä ole merkitystä tarkasteltaessa sitä ehdottamaani mahdollisuutta, että Erkki Antinpoika Forsberg olisi ollut tämän Antti Sipinpojan
pojanpoika ja Kauhajärven isäntänä olleen Matti Antinpojan veljenpoika.
Mutta korjaus lienee silti paikallaan, että täällä tiedot olisivat mahdollisimman
tarkasti oikein.
Kiitän täsmennyksestä. Pukkila on minunkin (lasteni äidin) tiedostossa.
PH
Koska käsittääkseni Erkki Antinpoika Forsbergin alkuperä on edelleen
varmistamatta, esitän tässä vielä asiaan liittyvää tietoa.
Antti Erkinpoika Muurahaisen e Nirvan (kaste 18.11.1677) vaiheista ei oikein
ole tietoa vuoden 1710 jälkeen, jolloin hän on lähtenyt sotilaaksi.
Mutta ainakin yksi kymmenisen vuotta myöhemmin syntynyt tytär on yhdistettävissä Erkki Antinpojan vaimoon Agata Juhontyttäreen,
jonka kastemerkintä on 26.1.1679 Ilmajoen kastetuissa.
Agatan vanhemmat olivat Juho Aukustinpoika Ikkelä ja hänen vaimonsa Susanna Klemetintytär Heikkilä.
Antti Erkinpoika Nirva ja Agata Juhontytär Ikkelä vihittiin Kauhajoella 10.3.1701.
Heille syntyi Kauhajoella ainakin viisi lasta vuosina 1701-1710.
Heistä Antti Antinpoika , s. 7.8.1708, oli sotilas Wijkberg Alaseinäjoen Jouppilassa 1739-1741 (rk:n sivu 77).
Antti Antinpojan mainitaan kuolleen joulukuussa 1741.
Jouppilassa mainitaan vähän Antin jälkeen leskiäiti (Mr E)
Agatha Johannis 1739 ja huomautus, että on Kauhajoella.
Agata löytyy Kauhajoen rippikirjoista Kokosta ennen ja jälkeen Jouppilan oleskelua. Jaksolla 1748-1754 Kokossa, s. 18, on Agata Johan (Byf),
syntymäaika on väärä 24.1.1676, mutta hänestä on kyse. Agata kuoli heti seuraavan jakson alussa 12.1.1755.
Sitten on aika pitkään askarruttanut, että kuka oli Kurikassa 18.4.1805 kuollut Anna Antintytär, josta hautausmerkinnässä on seuraavat lisätiedot: gamla bonde enk Anna Anders Käyräs dr Skyttä. Häntä on ollut hankala yhdistää vanhempiinsa, koska häntä ei näy missään vanhempiensa yhteydessä. Varmuudella hän on ollut Kurikassa Kohtalassa 1745, vihitty Jaakko Jaakonpoika Skytän kanssa 6.10.1745 Kurikassa.
Nimi Käyrä viittaa Kauhajoelle Päntäneelle, mutta sopivan isä-Antin tunnistamiseen tämä ei riitä.
Nyt kuitenkin FTDNA:n äitilinjan testituloksissa on tämän Anna Antintyttären naislinajaisen jälkeläisen testitulos olemassa, haploryhmä on U5b1b1a1a.
Toisaalta on tiedossa, että Juho Aukustinpoika Ikkelän vaimolla ja siten myös tyttärellä Agata Juhontyttärellä oli sama haploryhmä. Tämä riittää hyvin päättelyyn, että suurella todennäköisyydellä Anna Antintyttären äiti oli Agata
Juhontytär ja todennäköisesti Antti Käyrä v. 1720 oli Antti Erkinpoika, joka oli alunperin Nirvasta. Siten Antti Erkinpoika olisi ollut elossa 1720. Tai sitten Agatan mies v. 1720 oli joku toinen Antti, mutta lienee epätodennäköisempi vaihtoehto.
Mutta jos Antti Erkinpoika oli elossa vielä 1720, voisi n. 1717 syntynyt Erkki Antinpoika Forsberg olla myös Antin ja Agatan poika, jos 1710 syntynyt Erkki olisi kuollut isonvihan aikana. Sellaista merkintää ei ole tiedossa.
Erkki Antinpoika Forsberg ja Antti Antinpoika Wijkberg olivat samaan aikaan
sotilaina Ilmajoen komppaniassa, mutta muita yhteyksiä en ole havainnut Erkillä Agata Juhontyttäreen tai hänen lapsiinsa.
Johtopäätös tästäkin on, että Erkki Forsbergin alkuperä tuskin selviää ilman Y-DNA-testiä.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.