PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Perttelin ja Uskelan rippikirjoista


Juha
28.03.08, 11:30
Itselleni tuli uutena juttuna eteen se, että Uskelan vuosien 1824-1835 rippikirjoihin sisältyvät myös Perttelin kirjat.

Toisaalta samat kylät löytyvät myös Perttelin kirjoista 1823-1830.

Mutta jos siis jotain on tuolla ajanjaksolla Perttelistä kateissa, niin katse kohti Uskelaa.


Ja nämähän löytyvät Digiarkistosta - kiitosta vain kuvaajille.

Seija Randell
28.03.08, 12:37
Näinhän se on, että Uskelan emäkirkon kylät ovat olleet likeisesti tekemisissä Perttelin kylien kanssa, ja kirjat ovat siten nykyihmisen mielestä "sekaisin". Toisaalta Salon kappelin kirjoista sitten löytyy nykyinen Muurla, ja myös Teijon kirjoja joltakin ajalta. (Siinä ko. alueen kuulumisesta Perniöön tai Uskelaan ihan kiisteltiin.)

Angelniemi oli Halikon kappeliseurakunta, ja sen kirjoja löytyy aika paljon Hallikon skannatuista kirjoista.

Ja sitten: Perttelin skannatuista syntyneistä jne. löytyy Uskelan emäkirkon kylien tapahtumat myös.

Olisi hyvä saada nämä kutakin pitäjää koskevat vinkit poikkeuksista näkyviin jotenkin jonnekin, mutta ei taida oikein helposti olla toteutettavissa.

Julle
28.03.08, 12:52
<Olisi hyvä saada nämä kutakin pitäjää koskevat vinkit poikkeuksista näkyviin jotenkin jonnekin, mutta ei taida oikein helposti olla toteutettavissa.>

Hei!

Vilkaisepa seurakunnan kohdalta Lisätietoja seurakunnasta linkistä! Vaikkapa Perttelin ja Uskelan kohdalta. Mielestäni hienosti tehty!
Tuskin sitä paremmin voidaan enää toteuttaa.
Toinen juttu on sitten, meille luetun ymmärtäminen ilman paikkakunnan tuntemusta. Itse olen huomannut, että paljon ei voi ymmärtää, jos ei tiedä edes kylien nimiä ja viereisiä seurakuntia. Kartasta on tosin joskus apua.
Toisaalta on siellä ilmoitettu mikä seurakunta on eronnut toisesta ja mikä tai mitä kyliä on liitetty milloin.

Seija Randell
28.03.08, 13:05
No, minä tarkoitin siis sitä, että miltä ajalta mistäkin kirjasta löytää mitäkin.
Salon ja Uskelan kirjoista on kyllä ansiokas artikkeli, joka lienee aikoinaan julkaistu Genoksessakin. Siinä selvitellään nimenomaan sitä mistä mitäkin löytää.
Jos ei yhtään tunne paikkakuntaa tai historiaa, on vaikeaa.

Muuta ko. sivuista: ne kyläluettelot ovat aika puutteellisia. Halilkosta puuttuu iso osa kylistä, ja sitten on semmoisia kun ei ikinä ole mikään kylä ollut, ei koskaan siis, todistettavasti. Halikossahan on lähes sata kylää ja Perniössä jopa yli, eikä noilla sivuilla löydy kuin murto-osa. Tein joskus Halikkoon korjauksen, mutta eipä ole huolittu.

Kirjasta Suomenmaa (1968) löytyy muuten silloiset henkikirjoituskylät, ja se luettelo on kattava.

kkylakos
28.03.08, 13:10
Muistutuksena,

Digiarkiston Wikiin (http://www.digiarkisto.org/wiki/index.php/Etusivu)voivat kaikki kertoa tietämänsä. Siellä on tosin palvelimenvaihto tulossa, joten tämä ei ole paras aika aloittaa.

JaskaS
28.03.08, 13:42
Tiedoksi: HisKin lisätiedoissa olevat kyläluettelot pohjautuvat Suomenmaa-teokseen 1920-luvulta.
Näkyisi olevan esim. Perniössä kymmenkunta vähemmän kuin Digi-Wikiin 1875 maakirjasta poimitut 106 kylää.

:) Jaska

Seija Randell
28.03.08, 21:45
Hiskin linkin kautta saatavissa kylätiedoissa Halikossa on vain jotakin kolmasosa kylistä, ja sitten on ainakin yksi nimi, joka ei ole kylä. En tiedä, mistä se on keksitty. Mitäpä sillä muuten väliä, mutta kun rupeaa epäilemään sitten muitakin tuulesta temmattuja juttuja.
Digiarkistossa Halikosta ei ole tietoja. Olisi tietysti ihan faktaan perustuvaa, jos esim. Suomenmaa 1968- kirjan mukaan lisäisi. Tosin tuoreimmat aluemuutokset ovat sitten 1948-luvulta, että ne pitäisi vielä ottaa huomioon.

JaskaS
28.03.08, 23:13
Hei,
Menee jo hieman ohi ketjun alkuperäisaiheen aiheen, mutta lätkäisin Halikon kylä- ja taloluettelon Digi-Wikiin, kun olin ne aiemmalla keskenjääneellä rupeamalla edellisenä talvena kerännyt 1875 maakirjasta. Nimien kirjoitusasut jäivät tarkistamatta. Samalla meni Angelniemikin, joka a.o. maaluettelossa oli siellä seassa.
Toivottavasti siitä on jotain iloa.

:) Jaska

Juha
29.03.08, 00:13
Kiitoksia Jaska,

Tämä hommahan toimi kuten se legendaarinen junan vessa :)


Erinomaista dialogia ja ennen kaikkea yhteistä hyvää.


Juha

Anteroinen
21.03.23, 10:55
Kysymyksenä: mistä löytyisi Uskelan rippikirjat 1878-1897? SSHY:stä ne näemmä puuttuvat, vaikka myöhemmät rippikirjat onkin digitoitu. Toisaalta ne on ilmeisesti ainakin mikrofilmattu (Linkki (https://arkisto.fi/uploads/Aineistot/MMA/SRKmikrokorttiluettelo/salouske.html)).

Juha
21.03.23, 18:04
Salosta


Juha