PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Istukkaita 2 kpl Suomessa


Tapani Kovalaine
27.03.08, 21:35
Kun piti tänään selvittää, millainen henkilö on kuolleiden luettelossa mainittu istukas, niin ainoastaan löytyi Googlesta maininta, että vuonna 2005 on tuosta asiasta ollut keskusteltua sellaisella sukututkijain palstalla, jonne ei ole enää mitään pääsyä. Not found.
Hiskistä koko maan haulla löytyi vain kaksi istukasta ja molemmat ovat olleet Hankasalmen seurakunnassa ja kuolleet 1887 (88 v) ja 1888 (35 v).
Ei sattunut sellaista sanastoa käsille, josta vastauksen löytäisi.
Onneksi eräs asiantuntija tiesi: Istukas on talossa vakituisessa hoidossa oleva ruotuvaivainen. Siis ihan eri asia kuin huudokas, joita Hankasalmelta löytyi lähes parikymmentä. Jäin miettimään, onko i stuga peräti istugas? Ja myös sitä, että voiko huudokas päästä vakituiseksi istuikkaaksi?
Kirjaan tämän joka tapauksessa tutkimuslöytöjen joukkoon.
Terveisin Tapani to whom it concern...

Kristina
27.03.08, 22:53
Kolmas löytyi Juhani Ahon novellista "Kun isä lampun osti", perheessä asui Istukas-Pekka. Aihetta on sivuttu valtiotieteellisen tiedekunnan pääsykokeessa 2006.
http://www.valt.helsinki.fi/tiedekunta/valinnat/kysymykset06/arv_talousjasoshistoria.pdf

esg
28.03.08, 10:00
Istukkaita on Suomessa edelleenkin merkityksessä "kesän kasvanut 2-vuotisen juurikasvin yksilö, joka otetaan talteen siemenen saantia varten".
Nimitys ihmistä tarkoittaen viitannee siis istua ja istuttaa verbeihin.
Erkki S.

Tapani Kovalaine
28.03.08, 10:19
Ja minä kun jo ihan luulin, että inhyses i stuga = istukas!