PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kadonnut 1918? Eero Viljam Haapamäki e. Munter (s.1901 Ruovedellä)


khaapamaki
04.05.13, 15:31
Eero Viljam Haapamäki e. Munterista (s. 27.1.1901 Ruovesi, Ala-Ruhala, Haapamäki) liikkuu suvussa tarina, että hän olisi ollut kansalaissodan aikaan, 17-vuotiaana katsomassa Ruoveden Harakkalassa tulipaloa, ja sieltä pidätetty ja viety Tampereelle "leirille". Sen jälkeen Eerosta ei oltaisi enää kuultu.

Toisen tarinan mukaan Eero olisi kuollut lapsena keuhkotautiin. Vuoden 1900-1909 rippikirjassa on kuitenkin vielä elossa.

Sotasurmaprojektin sivuilta ei löydy mitään viittausta siihen, että Eero olisi kuollut kansalaissodan melskeissä saati, että olisi ylipäätään kuollut tai kadonnut noina vuosina. Käsittääkseni sotasurmaprojektin tietokanta on varsin kattava, mikä laittaa epäilemään vankileiritarinaa. Voisiko arkistoissa olla kuitenkin yksi Eeron mentävä aukko...

Olisiko jollain hallussa parempaa tietoa asiasta tai neuvoa miten voisin yrittää selvittää Eeron kohtaloa?

kkylakos
20.05.13, 12:45
Suvussa on 1900-luvun aikana/jälkeen varmaankin tehty perukirjoja, joissa Eeron olisi pitänyt olla perillisenä? Jossain vaiheessa julistettu kuolleeksi? Kyseisestä ajankohdasta voisi olla hedelmällisempää lähteä liikkeelle kuin tarinoista. Eli kysyä seurakunnasta kuolinaikaa, jollei sopivia perukirjoja sukuselvityksineen ole käytettävissä.

khaapamaki
21.10.17, 16:46
Kansallisarkistosta VRO:n asiakirjoista löytyi vastaus tähän vanhaan kysymykseeni. Eero oli todellakin joutunut sotavangiksi jäätyään kiinni Tampereella. Eero sai syytteen avunannosta valtionpetokseen, mutta kesällä 1918 tuomio muutettiin ehdonalaiseksi. Eero ei kuollut siis vankileirillä vaan hieman myöhemmin vuonna 1925, kuka ties juuri keuhkotautiin kuten suvun "muisti" kertoo.

Leo Suomaa
22.10.17, 06:55
Kyseisestä ajankohdasta voisi olla hedelmällisempää lähteä liikkeelle kuin tarinoista.

Tästä kyseisestä ajankohdasta eli vuodesta 1918 puhuttaessa katoamisista ja "katoamisista" kertovissa tarinoissa on yleensä semmoista tietoa, jota ei asiakirjoista löydy. Esim. paikalla ammutuista ei tehty pöytäkirjoja.