PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vanha Laukaantie


JouniK
01.05.13, 16:42
Tämä ei liity sukututkimukseen muuten kuin siten että sukulaisetkin ovat tätä tietä köpötelleet.

Kerran ”keskellä ei mitään” tavallisen metsäautotien (niin luulin) varrella alkoi tulla vastaan outoja liikennemerkkejä. Osoittautui että kyseessä ei ollutkaan mikä tahansa metsätie, vaan historiallinen Vanha Hämeentie, jota käytettiin ennen kuin 1700-luvun lopussa alettiin rakentaa uutta tietä Jämsästä Längelmäelle. Vanhasta Laukaantiestä kerrotaan mm. Kuhmoisten historiassa (Suvanto 1965, s. 341) ja Jämsän historiassa.

Tie näkyy 1840-luvun kartassa vasemmalla sinisenä viivana, joka tulee Isojärven Ouninpohjan ja Paskurilammen välistä ja suuntaa sitten pohjoiseen (ylös) kohti Jämsää.

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/23733/2144%2006%20kuhmoinen.jpg?sequence=2

Suurelta osin vanha tie on jäänyt uusien alle tai hävinnyt, mutta Köntin kievarin pohjoispuolella vanha tielinja kulkee noin kilometrin uuden tien länsipuolella (kartassa katkoviivalla).

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/asetukset/asetukset.html?map.x=266&map.y=412&e=394505&n=6851664&scale=16000&tool=siirra&styles=normal&lang=fi&showSRS=EPSG%3A3067&feature=ktjraja&tool=siirra&lang=fi

Tällä osuudella maanomistajat ovat joitakin vuosia sitten entisöineet siltoja ja tiemerkintöjä eri ajoilta ja Köntin kievarin pihassa on opastetaulu. Köntin omistaa tietääkseni metsäyhtiö UPM.

Museotie sijaitsee lähellä ysitietä Länkipohjan ja Jämsän välillä. En kuitenkaan suosittele kelirikkoaikaan.

Talollisen vaimo
03.05.13, 20:37
Jos saisin itse päättää miten aikani vietän, niin patikoisin näitä vanhoja teitä :D:

TÄtä
http://www.vanhakartta.fi/historialliset-kartat/tie-ja-liikennekartat/**mapview?handle=hdl_123456789_22338
olen monena iltana tutkaillut, ja yrittänyt hahmottaa sitä nykykartalle. Jossain kohti ihan selkeä (kun on edes vähän paikallistuntemusta) mutta esim. Kyyjärven kohta ja Iiruu-Hoisko väli eivät minulle "aukene". Onkohan tämä yleinenkin "tauti", lähes pakkomielle vanhoihin teihin?
Lapset aina "pelkäävät", milloin taas mökkimatka venähtää, kun äidin pitää käydä tsekkaamassa matkan varrella joku hiekkatien pätkä ;)

Eeva A.

Jukka H
04.05.13, 19:22
Ajoin muutama vuosi sitten tuon tienpätkän Vororotista etelään. Karttaviitteessä Riihivuoren länsipuolella kulkeva katkoviiva oli silloin vielä piirretty koko matkalle Ouniin asti. Sitten kun olisi ollut aiheellista kääntyä, ei kääntömahdollisuutta enää ollut. Melkoisessa kivikossa tultiin 25 metriä korkeaa jyrkännettä Paskurinvuorelta alas. Kelirikko tai ei, reitille aikovan on syytä lähteä eteläpäästä. Jos siitä noususta selviää, edes nelivetoisella, on loppu helppoa. - Viisaampi ei yritäkään vaan tutustuu Vororotin luonnonmonumenttiin ja Köntin talon piiriin pohjoisesta käsin.

Härjillä tai ratsuin tuota Hämeen/Laukaan tietä lienee aikoinaan kuljettu.

JouniK
06.05.13, 10:11
En suosittele läpiajoa Ouninpohjan suunnasta moottoriajoneuvolla. (Pyöräilyreitti se taitaa olla.) Kankaanpää-Pykälistö -väli ei ole edes yksityistie vaan kärrypolkuna uusimmassa kartassa ja se menee kahden pihan läpi, joten sinne ei ole syytä mennä ilman maanomistajan lupia. Paskurin länsipuolella on parempi tie, mutta siellä on kieltomerkit.

Laillisesti Vororottiin ja museotielle ajetaan pohjoisen suunnasta ysitieltä Järvenpääntien ja Vuorisjärventien kautta ja takaisin samaa reittiä. Jos ei halua ajaa Köntin pihaan, auto kannattaa jättää jo Hangasjärvelle menevän tien risteykseen, se on leveä.

Mahdoton ajatus ei ole patikointikaan suoraan ysitieltä esim. Partalan risteyksen tuntumasta, jos 5-10 km lenkkejä muutenkin tekee.