Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pertteli, Karinainen alueen tietäjät huom!
Sukututkija JaSKa
27.04.13, 18:00
Yritän kaivaa jostain uusia johtolankoja yhteisen esi-isän selvättämiseksi:
DNA- tutkimustulokset antavat viitteitä, että Perttelin Kuusjoenperän Ruikan talon Eskil Bertilsson s. noin 1650 (Ruikka- sukua?), Salo Hämeenkylän Lars Olsson s. noin 1580 (Yli-Hingistö sukua?), Henrik Eriksson s. 1671 (Paltta-sukua) sekä Mansuetus Jacobi s. noin 1580 omaavat yhteisen esi-isän ehkä noin 1400-1500- luvulta. Edellämainituista kolme sukua ovat asuneet samalla alueella mutta Mansuetus Jacobin oletetun isän Jacobus Olain tiedetään olleen Isokyrön kappalainen 1580 ja myöhemmin Iin kirkkoherra. Jacobuksen isäksi on veikkailtu Olaus Nicolaita, joka taas vaikutti Mustasaari, Närpiö ja Kokkola alueilla kappalaisena sekä kirkkoherrana. Yhteinen nimittäjä näille suvuille siis voisi löytyä Somero, Pertteli jne. suunnalta. Jos jollakulla on antaa pienikin vinkki tutkimussuunnasta, otan tiedon ilolla vastaan.
Pohjanmaan Brenner/Brennerus-suvun alkujuuri on sijoitettu nykyisen Pöytyän alueella olevaan Närppin kylän Vanhataloon. Tämä talo sijaitsee muutaman kilsan päässä Karinaisten nykyisestä kirkosta.
Ja tuon kantaisän on täytynyt asua Närppin kylässä juuri tuohon aikaan.
Tämä nyt ei tarkoita mitään, mutta kun samoilla suunnilla nuo ihmiset liikkuivat Pohjanmaalla niin.............
Sukututkija JaSKa
27.04.13, 19:19
Kiitos Juha vinkistä. Kaikki oljenkorret on kerättävä. Kummasti nuo tuon alueen pappispiirit ovat menneet ristikkäin mutta yhteistä nimittäjää ei vielä ole tosiaankaan vastaan tullut. Olisikin kyseessä jokin muu alue kuin tuo varhaisten saarnamiesten luvattu maa, jossa kirkkoherroja ja pappeja on ollut enemmän kuin niitä kuuluisia sieniä sateella :)
Minulle ei selvinnyt ihan tarkkaan mistä ajanjaksosta on kysymys. Sitä vain ihmettelen, ettei Aulis Oja ole maininnut Närpin Vanhatalon isäntäluettelossa ketään Brenner/Brennerus nimistä. Karinaisten historiassa talon isäntäluettelo on seuraavaa: "Markku Martinpoika 1540-1556, Mikko Matinpoika 1556-1602, Martti Mikonpoika 1602-1605, Sipi Martinpoika 1605-1636, perilliset 1636-1643, talo autiona 1643-1663, Yrjö Akselinpoika 1663-1677, perilliset 1677-1685, Juha Yrjönpoika 1685-1713." Tämä Juha oli Mäenpään Värrin poika ja hänen sukunsa on viljellyt tilaa tähän päivään asti. Oliko joku ennen Juha Yrjönpoikaa tilaa viljelleistä lampuoti? Juhan ottaessa talon viljelyyn se ilmeisesti oli heikkokuntoinen. Muistaakseni henkikirjassa on maininta verovapaudesta.
Pekka Eskola
Se sukunimi otettiin yleensä käyttöön vasta, kun oltiin virassa tms...
tosin en ole SAY:n perusteella löytänyt perusteita tuolle Brenner-suvun alkuperälle
Juha
Sukututkija JaSKa
28.04.13, 18:54
Edellisten kysymysteni lisäksi yritän selvittää onko Mansuetus Jacobi "Fellmanin" käyttämän kirkkoherrasinetin aiheella yhteyttä muihin samaa aihetta käyttäneisiin. Mansuetuksen sinetissä ihminen ja lohikäärme. Samanlainen sinetti ollut käytössä majoitusmestari Siegfrid Munckilla, Hordell- suvulla sekä eräällä Per Månssonilla vuonna 1618. Toki sinetin aihe voi liittyä uskonnolliseen teemaan Pyhän Yrjänän kautta....
Niin jo kouluun lähtijät saivat sukunimen. Jalavan kirjassa "Liber Sholae Aboensis" mainitaan vain yksi Brenner. Vuonna 1705 Johannes Johannis Brenner kotipaikka Ostrobothniens.
Pekka Eskola
Kannattaa tutkia Ylioppilasmatrikkelia mieluummin; lähtöhenkilöksi esimerkiksi tämä herra;
http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=675
Juha
Sukututkija JaSKa
29.04.13, 07:05
Tutkailtuani Brenneruksia, olen löytänyt monta mielenkiintoista yhtymäkohtaa. Vaikutusalue sopii hyvin yhteen esim. Jacobus Olain ja hänen oletettujen esi-isiensä kanssa. Lisäksi Isaacus Brenneruksen yhteys Messeniukseen on mielenkiintoinen, oletetaanhan Mansuetus Jacobin toimineen Kajaanin linnassa vankina olleen Messeniuksen kirjallisen tuotannon taustamateriaalin kerääjänä. Ja vielä tuo yhteys Karinaisiin....Taidanpa tutkia asiaa vielä lisää.
Sukututkija JaSKa
29.04.13, 07:12
Ilmeisesti Karinaisten tilan isäntänä on kuitenkin jossain vaiheessa ollut joku Matti, koska ainakin Mikko Matinpoika löytyy listalta. Martinus Matthaei Brennerus s. 1516 on kansallisbiografian mukaan talollisenpoika Marttilan Karinaisten Närpin kylästä
Eskil Bertilssonista: Ruikan isännän Esko Paavonpojan (s. n. 1616, Kuusjoki, Kuusjoenperä) tytär Liisa nai Esko Pertinpojan (Eskil Bertillsson) s. 1623. Esko Pertinpojan isä ilmeisesti Bertill Ruicka (Pertti Ruikka) s. n. 1590, k. n. 1665-67 Perttelin Kuusjoenperällä.
Esko Paavonpoika oli tietääkseni Ruikan sukua, samoin mahdollisesti Bertill Ruicka, jolla tiedetään ollen poika Eskil s. 1623. Jos siis Esko Paavonpoika ja Bertill Ruicka olivat veljeksiä niin Liisa Eskontr ja Esko Pertinpoika olisivat näinollen serkukset. Mutta naiko Liisa nimenomaan Bertill Ruickan pojan Eskilin vaiko jonkun muun Eskilin?
Bertill Ruickasta en ole onnistunut muita tietoja löytämään. Kovasti kiinnostaa kaikki häneen liittyvä!
Timo Verhon Kuusjoen talollisperheet -tutkimuksessa vanhin tiedossa oleva Ruikka -suvun jäsen on Olav, s. n. 1485 k. n. 1540.
Sukututkija JaSKa
03.06.13, 18:23
Brennerus suvun lisäksi olisin kiinnostunut löytämään varhaisia Fordell- suvun tietäjiä. Siinäkin vaikuttaisi olevan mielenkiintoisia yhtymäkohtia mainittuihin DNA-osumiin.
Sukututkija JaSKa
04.06.13, 07:34
Ja eilisiltaisen penkomisen jälkeen näyttäisi olevan DNA- yhteyksiä myös Karjalohjan Rantalaiho (Boman???)- sukuun. Siis nyt myös sen suvun tuntijat voisivat auttaa. Lisäksi huomasin, että DNA:n kautta sukujuuret voisivat viitata Baltiaan......
Eli nyt DNA:n kautta yhteyksiä: Yli-Hingistö, Paltta, Ruikka, Remes ja Rantalaiho........kaikilla vahvana alueena Salo, Pertteli, Somero......
Sukututkija JaSKa
04.06.13, 07:59
Eikös sinulla Juha ole joitain Boman/Rantalaihoja sukupuussasi, oletko tutkinut tarkempaan?
Pistin blogiini Henrik Rantalaihon esivanhempia - Henrik syntyi 1843 Suomusjärven Alhaisten talossa.
http://juhansuku.blogspot.fi/2013/06/henrik-rantalaihon-esivanhempia.html
Juha
Sukututkija JaSKa
04.06.13, 16:21
Kiitos Juha, mielenkiintoista tutkittavaa! Tuo Göötanmaa kummittelee aika monessa. Ilmeisesti sieltä on saattanut tulla useampikin samaan sukuun kuuluva Suomeen samoihin aikoihin, koskapa sukuja ei sitten millään saa yhdistettyä toisiinsa.
Sukututkija JaSKa
24.06.13, 15:26
Jatkoa aiheeseen: yksi DNA-osumista on siis Remes. Remes- suku ilmoittaa vanhimmaksi tunnetuksi esi-isäkseen Ihanus (Juho) Remeksen, joka syntyi ilmeisesti noin 1520 Rantasalmen Tuusmäessä ja muutti jossain vaiheessa Kiuruveden suuntaan. Varsinais-Suomen alueellakin on tavattu Remes- Remala-Remainen-Remas-Rennare nimillä kirjattuja henkilöitä esim. Loimaan Immolassa. Remas, Remanen sukua on ollut. mm. Loimaan nimismiehinä 1400-1500- luvuilla. Nimi Rennare kiinnostaa siksi, että Rantasalmen Tuusniemen Hattulassa on asunut myös Rennare- sukuisia ainakin 1500- luvun puolessa välissä ja tämän Oluf nimisen kerrotaan olleen Säämingin Putkilahden nimismies. Voisiko kyseisen Olufin suku olla lähtöisin Varsinais-Suomesta ja olla jopa samaa Rennare- sukua kuin Immolan suku. Jossain lähteessä kerrotaan Danbom/Cederbom- suvun polveutuvan Remainen suvusta ja kyseisillä sukunimillä mainittuja henkilöitä löytyy Suomusjärven Alhaisista sekä Laperlasta ainakin renkeinä. Alhaisessa on asunut Rantalaiho-Boman sukua. Kysymys kuuluu; onko kenelläkään hajua Rennare ym. suvuista ja onko ko. sukulla mahdollisesti yhteyttä Brennerus-Brenner- sukuihin
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.