PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Skotlannin ukko"


Kaarina Hanhinen
26.04.13, 13:09
Kävin viime syksynä ruskaretkellä Raattamassa Vuontispirtillä. Viikon aikana teimme vaelluksia lähialueilla. Oppaamme kertoi erään siirtymämatkan aikana "Skotlannin ukosta", jonka asuttaman pihapiirin ohitse ajoimme. Siinä ei ollut enää rakennuksia, mutta kaunis nurmikko ja joitain puskia oli selvästi joskus asutulla paikalla. Mielenkiintoni heräsi, josko joku tietäisi enemmänkin tästä henkilöstä?

riffi
26.04.13, 14:34
Voisiko olla kyseessä tämä "Kotlannin ukko" ?
http://www.hetan-jussa.fi/136466990

Aiccu
26.04.13, 14:56
Mini-äijähän se. Hänestä on paljonkin kerrottuja ja kirjoitettuja tarinoita, digitalisoitunakin. Myös Yrjö Niemelän kirjassa Monenmoisia muisteluksia, on yksi tarina tästä "kuuluisuudesta".

Tuo niitty muuten, Lommoltunturin alapuolella oli mieheni isoäidin kotipaikka 1800-luvun lopulla, kun hänen isänsä Aaron Möykkynen toimi metsänvartijana. Perhe asui juuri tuossa niityllä, jossa talon raunioita on vieläkin nähtävissä.

Anoppini kertoi äitinsä usein tarinoineen tuosta heidän naapuristaan, Kotlannin äijästä ja hänen eriskummallisista tavoistaan. Ehkäpä tämä "kansainvälinen vaikutus" oli osasyy siihen, että tuo Ellen-neito lähtikin parikymppisenä Muonion periltä kohti Michigania...tuli tosin takaisin myöhemmin ja asettui Kittilään.

Kaarina Hanhinen
26.04.13, 15:45
Kiitos. Muistin että olisi ollut "ukko", mutta äijä olikin. Hienoa, että tämäkin mieltä askarruttanut asia täällä selvisi.
Oppaamme kertoi erään paikallisen perheen pyytäneen "Kotlannin äijältä" lainaa. Äijä oli ostanut heiltä heidän ainoan lehmänsä. Lehmä oli jäänyt perheen navettaan ja he lypsivät sitä niinkuin ennenkin. Teoriassa se oli äijän lehmä, koska hän oli siitä maksanut, mutta käyttöoikeus jäi perheelle.

Aiccu
26.04.13, 16:12
Mini-äijällä oli tosiaan taipumusta hyväntekeväisyyteen - tai sitten ylenpalttiseen oikedenmukaisuuteen. Pallasjärven tilasta on myös olemassa monia maalauksia, kuten mm seuraavassa. Olen nähnyt niitä pari muutakin.

http://www.metla.fi/hanke/3463/pdf/Kaija-ja-Erkki-Hiilivirta-kunniamaininta.pdf

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/kotlantiaeijaen-hommia

http://www.kirjastot.fi/fi-FI/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=4d1f1512-f781-46c2-8a1c-584243f47a8d