PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 170000 SA-kuvaa netissä ilmaiseksi


mika68
25.04.13, 14:28
Puolustusvoimien Kuvakeskus on julkaissut lähes 170 000 sotien aikaista valokuvaa netissä osoitteessa www.sa-kuva.fi .
SA-kuvien kokoelma vuosilta 1939-1945 on kaikkien käytössä maksuttomasti. Joukossa on kuuluisia sotakuvia talvi- ja jatkosodasta sekä rivisotilaiden ja kotirintaman arjesta kertovia kuvia. Kuvia on myös Lapin sodasta.

tkukkonen
26.04.13, 07:55
Aamuyöllä kun en saanut unta, päätin vilkaista tietokantaa. Ei ollut ruuhkaa.

Minusta haku ei toimi odotetusti. Hakuavain JR 1 tuottaa tuloksena mm JR 11. Vasempaan paneliin tulee haulla esikatselukuvia. Panelin alaosassa oleva katseluryhmän valinta ei toimi kunnolla. Aluksi on näytössä kuvat ryhmästä 1. Kun valitsen hiirellä ryhmän 2 tai muun numeron tai "Seuraava", esikatselukuvat eivät vaihdu. Kokemus on sama kahdella selaimella. Vasta kun valitsen "esitys", saan läpikäydyksi kuitenkin muitakin kuvia kuin ryhmän 1.

Eräällä nimihaulla kun hakutuloksia oli paljon, katseluryhmänumerot olivat 1-5, sitten numerojonossa oli aukko ja viimeisenä oli 26. Valitessani "esitys", voin katsoa kuvista vain alkuosan, en siis kaikkia kuvia ryhmästä 1 ryhmään 26.

1941 alkuviikoilta otetut kuvat kaakkoisrajaltamme olivat ehkä 15 km säteeltä niputettu yhteen ja samaan paikannimimääritykseen. On sattumanvaraista, onko kunnan nimen lisäksi kylänimeä mukana. Yleensä on vain toinen. Sanallisista selityksistä löysin vääriä tulkintoja kohteista jotka ovat Suomen puolella.

kkylakos
26.04.13, 08:44
Minusta haku ei toimi odotetusti. Hakuavain JR 1 tuottaa tuloksena mm JR 11.
No, tuo on edes loogista, vaikkakin käyttöä hankaloittavaa eikä helpottavaa. Itse kokeilin sukunimeä Ilmavalta, joka tulkittiin taivutusmuodoksi ja kaikissa tuloksissa oli jotain ilmavaa.

tkukkonen
26.04.13, 09:11
No, tuo on edes loogista, vaikkakin käyttöä hankaloittavaa eikä helpottavaa. .... Loogista olisi "JR1" sulkemaan pois JR 11 ynnä muita. Vaan kun se ei toimi. Kokeillessa tuota tulos on nolla, mutta siitä ei tule palautetta.

tkukkonen
22.05.13, 09:40
Kuvien hausta olen saanut neuvoja. Jos kuvaajan nimen panee tekstihakukenttään, ja jos päivämäärät ovat oletusarvoissaan, kuvaajalle kirjatut otokset tulevat esikatseluun. Jos sukunimi on esim Penttilä, joukkoon tulevat kuitenkin myös Penttilän kylä ym mahdolliset paikannimet. Toistaiseksi puhdas metatiedoilla haku ei onnistu.

Kun esikatselussa mielenkiintoiseksi todettu tarkka kuva ladataan (levykkeen symbolia käyttäen), sen mukana tulevat myös kuvan metatiedot (esim kuvaaja, kuvaava teksti ym). Nämä metatiedot voi saada esille ainakin ilmaisella Microsoftin Pro Photo Tools ohjelmalla. Latauslinkki alla. Katso myös liitekuvaa. Esikatselukuvien mukana (hiiren oikea näppäin > lataa kuva) metatiedot eivät siirry.

Windows 7:n explorer eli hakemistonäkymä osaa näyttää metatiedoista vain pienen osan, kun tiedostonimen ja päivämäärän oheen lisätään "otsikko".

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=13518

Antti Järvenpää
25.05.13, 09:10
Olen myös koittanut hiukan katsella näitä kuvia, mutta kuvanhaku tuottaa kaikenlaista.

Olisi hyvä jos tänne kirjoitettaisiin kokemuksia ja vinkkejä, miten hakua kannattaa käyttää.

aaaalto
25.05.13, 11:59
Loogista olisi "JR1" sulkemaan pois JR 11 ynnä muita. Vaan kun se ei toimi. Kokeillessa tuota tulos on nolla, mutta siitä ei tule palautetta.

Haku JR 56 ilman lainausmerkkejä toi minkä tahansa JR:n kuvia. Haku lainausmerkeissä "JR 56" vain JR 56:n 62 kuvaa. Ja "JR56" ilman välilyöntiä toi 5 osumaa lisää.


Arno

Heidi Kannisto
26.05.13, 02:00
Minun täytyi hieman googlettaakin etsiessäni JR 31 kuvia. Ne olikin nimittäin aika pitkälle nimetty Osasto Ilomäki -nimellä. Sieltähän löytyy Vallilan rykmenttiä ymv. omaa nimistöä. Lisäksi kannattaa koittaa kaikkia sodittuja paikkoja, joissa joukko-osaston tietää liikkuneen.

Mietin tässä sitä, että kun tuli eilen illalla googlemapsin avulla etsittyä ne Helsingin Kallion pommituksissa osumaa saaneet talot, että mahtaako tuolla olla resursseja lisätä niihin kuviin osoitteet, jos ne sinne toimittaa? Sama kysymys jos tunnistaa kuvissa esiityviä henkilöitä?

kkylakos
27.05.13, 09:06
Mietin tässä sitä, että kun tuli eilen illalla googlemapsin avulla etsittyä ne Helsingin Kallion pommituksissa osumaa saaneet talot, että mahtaako tuolla olla resursseja lisätä niihin kuviin osoitteet, jos ne sinne toimittaa? Sama kysymys jos tunnistaa kuvissa esiityviä henkilöitä?

Itse lähetin yhden Eiran talon osoitteen lisätietolomakkeella. Ei ole vielä tullut esille ja jäin myös miettimään tuota resurssikysymystä. Mutta jos tietoja itselleen kokoaa, niin voi kai ne tuonnekin lähettää?