PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : mistä nimi turpeinen ja keränen`?


jack65
27.03.08, 10:06
hei ! olen suunitellut nimen vaihtoa mutta pitäisi löytää jokin uusi ja mieluinen , mutta haluasin käyttää vanhoja suvun nimiä, turpeinen tai keränen , löytyneekö näihin jotain?
john

Helena V.
27.03.08, 10:20
Hei,

Kannattaa tutkia ainakin
Suomalaiset sukunimet, Pirjo Mikkonen, Sirkka Paikkala, 1993.
Löytynee kirjastoista.

t. Helena V.

Seppo Niinioja
27.03.08, 12:25
Hei,

molemmat nimet ovat Mikkosen ja Paikkalan kirjan mukaan jo 1500-luvulla esiintyneitä itäsuomalaisia nimiä, kuten yleensäkin. Sisältö on jossakin määrin epäselvä.

Ehkä näitkin eilisillan TV 1:n uutisissa klo 20.30 nimilautakunnan puheenjohtajan prof. Urpo Kankaan mielenkiintoisen haastattelun (nähtävissä netissä n. 16 minuutin kohdalla). Nimilautakunnan jäseniltä edellytetään mm. sukututkimuksen tuntemusta! Suomalaisilla on uskomaton määrä, 140 000 eri sukunimeä ja 3500 muutetaan vuosittain.

Nimilautakunta on oikeusministeriön alainen. Tässä pari linkkiä:
http://www.om.fi/1018.htm
http://www.laki24.fi/hehoyh-nimet-nimilautakunta.html

Suomalaisuuden Liitto, jonka ideologiaan en halua äidinkielestäni huolimatta samaistua kaiketi otti aikanaan käyttöön ns. suojatun sukunimen käsitteen. Omakin sukunimeni on aikanaan 1930-luvulla suojattu. Liitto julkaissee edelleen vihkosia vapaista sukunimistä ja suojatuista sukunimistä. Käsittääkseni nykylainsäädännön mukaan väestörekisterissä olevat sukunimet ovat automaattisesti "suojattuja" siinä mielessä, että nimeänsä ei voi vaihtaa nyt väestörekisterissä olevaan, ellei voi vähintäänkin osoittaa sen olleen suvussa aikaisemmin käytössä.
Suojatuista sukunimistä esim. tässä:
http://www.laki24.fi/hehoyh-nimet-suojattusukunimi.html

Sitten vielä vakiokysely taas kerran: Aina silloin tällöin tulee mieleen testata nimilautakunnan kantaa siihen, että muuttaisin nimekseni Ståtenfelt seitsemännen polven isälinjan esivanhemman, Tyrvännön rakuuna Emanuel Jaakonpoika Ståtenfeltin (1705-1777), HisKissä ja Mustissa kirjoissa Slotenfelt mukaan. Ei ole löytynyt toista saman sotilasnimen käyttäjää tai jälkeläistä, paitsi ne, jotka olen löytänyt. Kaikki tiedot ovat tervetulleita.

Seppo Niinioja

Heikki Koskela
27.03.08, 12:46
Täällä Alajärvellä on Turpela-niminen talo, joka sattuu olemaan myös sukulaistalo minulle. Turpelan talon osalta asia on täällä kulkenut siten, että vuonna 1668 syntynyt isäntä asui Tårp-nimisessä talossa. Myöhemmin talon nimeksi muotoutui Turpela, jollasena nimi on säilynyt tähän päivään saakka.

Samasta talosta on lähtenyt sukua muualle. Tämä sukuhaara otti nimeksi Turpeinen, joka sekin on vielä olemassa naapuripitäjässä Kyyjärvellä.

Mikkonen-Paikkala kertoo sanasta Turpeinen, mutta he väittävät Alajärvellä olevan Turpelan johtuneen nimestä Turpeinen. Näin ei ole ainakaan rippikirjassa esiintyvien tietojen perusteella. Alkuperäinen nimi Tårp saattaisi merkitä torppaa (torp) ja siitä olisi täällä päin syntynyt Turpela.

Keränen on kerrottu em. kirjassa ja minun on uskominen siihen mitä se sanoo. Sanan alkuperäistä merkitystä selitetään lisänimellä Keräpää.