PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suomen sodan tapahtumat Lautelassa


ahopaann
06.04.13, 18:46
Olen lukenut joitakin aikoja sitten Anders Perssonin kirjan "Suomen sodan unohdetut sankarit" (Gerillakriget i Finland). Se käsittelee kyseistä sotaa talonpojan näkökulmasta.

Kirjan sivulla 224 mainitaan tapahtumista Kiikalan pitäjän Lautelan kylässä, Salon itäpuolella. Siellä asui entinen kersantti Erik Hellstedt, joka oli joutunut viranomaisten silmätikuksi kieltäydyttyään kyyditsemästä venäläisiä ja yllytettyään seudun asukkaita tottelemattomuuteen. Hän oli myös kieltäytynyt vannomasta uskollisuusvalaa venäläisille.

Kun nimismies Tenlén maaherran käskystä oli mennyt hakemaan tätä vangittavaksi 5. heinäkuuta 1808, seurasi tästä joukko tapahtumia, jotka myöhemmin johtivat siihen, että elokuun 11. pvnä Tenlén lähti toisen kerran saattajineen Lautelaan ja vangitsi keskiyöllä talollisen Johan Sarkin ja kolme entistä sotilasta, Erik Svenskin, Gabriel Nylander-Gevärin ja Mikael Ekin, joiden katsottiin olevan samassa juonessa Erik Hellstedtin kanssa.

Päähenkilö löytyi vasta iltapäivällä tyhjästä heinäladosta. Kaikki viisi pantiin rattaille. Hellstedtiä ja Svenskiä, jotka olivat ikämiehiä, ei pantu köysiin. Viiden kasakan saattamina heitä lähdettiin viemään Turkuun.

Tämän jälkeen Tenlénin torkahdettua välillä heinäladossa oli joukko muita talonpoikia hyökännyt vankikuljetuksen kimppuun Rekijoen sillalla ja vapauttanut vangit.

Onko kukaan tätä forumia seuraava tutkinut näitä tapahtumia? Minua kiinnostaa lähinnä, mistä nuo entiset sotilaat olivat kotoisin. Olen ollut yhteydessä itse kirjailijaankin, mutta koska kirjan julkaisemisesta on jo runsaasti vuosia, ei hän enää muistanut kaikkia yksityiskohtaisia tapahtumia, ja kerätty lähdemateriaalikin oli jo ehditty hävittää.

JaskaS
06.04.13, 20:24
Ainakin Turun läänin jalkaväkirykmentin Perniön komppanian ruodun 85 sotamies Erik Svensk oli sotilaslähteiden mukaan syntyisin Taalainmaalta (katselmus 1790 (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15394&pnum=518)).
Rippikirjan (RK 1804-1809 (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=6113&pnum=94)) mukaan s. 18.9.1759, k. 30.6.1827 Somero Lautela.

:) Jaska

ahopaann
07.04.13, 11:45
Kiitos vastauskesta. Epäilin itsekin, että voisivat olla Turun seudulta.

Saman niminen sotilas löytyy myös Savosta, mutta syntynyt v. 1785 pääkatselmusluettelon mukaan v. 1746. Tarkempi tieto kadoksissa. Tuon maininnan "ikämiehiä" johdosta olisi voinut soveltua tähänkin henkilöön.

Samannimisiä on tosiaan voinut olla muuallakin, mutta sotilaat lienevät myös liikkuneet paljon. Ainakin jostain olen lukenut, että Savoonkin olisi värvätty jossain vaiheessa sotilaita Turun läänistä.

maentaka
08.04.13, 13:13
Kersantti Erik Hellstedt omisti Terttilän Piekkalan. Hänen isoäitinsä oli Beata Arvidintr. Hammar (s. 2.9.1691 Kisko, Kurkela, Pipo). Hammarin keskusteluketju katosi tuonnoin mustaan aukkoon, enkä tietenkään ollut tallettanut tietoja. Voisiko joku laittaa yhteenvedon vanhemmista Hammareista?

Timo W
08.04.13, 14:39
Erik Hellstedt.

http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=9697


http://runeberg.org/samlandt/3/0186.html

maentaka
09.04.13, 15:45
Kiitoksia tiedoista. Arvid Hammar oli mukava lisä Hammareihin. Erik Hellstedtistä mulla jo olikin kaikenlaista.