PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kauria Aatami/Adam Suomenniemi


Kauria-70
01.04.13, 08:52
Tämän hetkiset tietoni

Kaurian Aatami/Adam syntynyt 1800 luvulla mutta nähtävästi puolen välin jälkeen (Ilta syntynyt 1911)

vaimo Vappu Laamo (?)

tytär
Ilta Kauria syntynyt 1911 Suomenniemellä

Ilta on äitini äiti joten odottelen virkatodistusta hänestä. Äitini on 70 vuotias joten utelua teen pikku hiljaa. Mutta olen hiukan malttamaton ja siksi jo täälläkin ollaan.

Eli, sukuhaarani tutkimus on aivan alkutekijöissään.
Isopappani tiedot ovat huterat että usko voisi selvittämisestä mennä.

Hän on tietojeni mukaan vaihtanut sukunimensä Kauriaksi salatakseen juutalaisuutensa eli tämä oikea sukunimi on etsintäni yhtenä kohteena.
Äitini muistelee, että Aatami/Adam oli kiertelevä kulkukauppias ja venäjän puolella toiminut.
Äidin yksi sukulainen oli tehnyt sukututkimusta ja törmäsi Adamin kohdalla juuri tähän venäjän puoleen ja jättänyt jaksamisen loppuessa kesken.


Onko Kaurian nimi jotenkin sidoksissa Suomenniemeen jostain syystä?
Teollisuusalue löytyy sieltä ja Kauriansalmi.
Mutta se lienee selitys sille että isopappani on siitä syystä valinnut sukunimekseen Kaurian. Ehkä.

Mikkelin maakunta-arkisto ja Mikkeli muutenkin odottaa käyntiään joten sinneppä kesällä mentävä. Mutta ennen sitä urkitaan täällä

TarjaP
01.04.13, 11:39
Pikaisella syntyneitten HisKi-haulla tuli Kauria-nimellä 39 osumaa sekä Luovutetulta alueelta että mm. Suomenniemeltä jossa on Kauria-niminen kylä. Cauria-nimellä tuli 9 osumaa Suomenniemeltä.

Eräs Adam Kauria on syntynyt 1843 Suomenniemellä, toinen Adam 1849.

Yst. TarjaP

Kauria-70
01.04.13, 17:54
Eräs Adam Kauria on syntynyt 1843 Suomenniemellä, toinen Adam 1849.

Yst. TarjaP

Kauria pappa olisi 1911 syntyneelle lapselle aika vanha isä mutta kiitos, täytyy tutkasta eri vaihtoehtoja.

Kauria-72
04.04.15, 20:37
Tervehdys!

Vieläkö etsit tietoja Kaurioista? Liityin vasta lähiaikoina tähän palveluun ja huomasin viestisi. Olen Suomenniemen sukuhaaraa, jonka kantatila on Suomenniemellä Veihtolassa. Mökkini sijaitsee edelleen Kauriansalmella eli olen kesäasukkaana Suomenniemellä.

Kauria-70
05.04.15, 07:29
Hei!
Mahtava juttu, että otatte yhteyttä. Olen edellä kertonut mitä itse olen kuullut ja olen saanut äitini äidin raamatun käsiini josta nuo nimet ja syntymäajat on saatu esille. Vaikuttaako Teille tutulta?

Kauria-70
05.04.15, 08:40
Anna Laamo oli Adam Kaurian leskeksi jäänyt uusi vaimo. Muutti Pajulahti 4:n Lopperin talossa, jossa Kaurian sukua on asustellut. "

Kahden eri auttajan apujen tietojyvistä tässä toinen:

"Löysinpä muiden tutkimuksista tietoa myös Adamista.

Syntynyt 3.9.1870 Suomenniemellä. Vihitty Annan kanssa 12.3.1911 Suomenniemellä. Tytär Ilta syntynyt 4.7.1911.

Vanhemmat Adamille:
Isä Matti Petterinpoika Kauria, äiti Valpuri Petterintytär

Olen hiukan pääsiäisen kunniaksi kipeä, joten anteeksi sekava vastaukseni.

Kauria-72
06.04.15, 17:10
Kauria sukunimi liittyy vahvasti Suomenniemeen. Kauria sukuun kuuluvia on toki suurempi määrä. Nimet vaihtuneet avioliittojen myötä. Kauria nimisiä on Suomessa n. 146 kpl. Nimi on suojattu eli nimeä ei voi vapaasti vaihtaa Kauriaksi.

Kaurioita on kaksi sukuhaaraa, jotka on kaukaisesti sukua keskenään. Nykysukupolvi ei ole tietääkseni juurikaan yhteydessä keskenään. Molemmat sukuhaaraa kotoisin Suomenniemeltä. Kartalta löytyy Kauria niminen paikka sekä Kauriansalmi, joka on tunnetumpi. Kauriansalmi tunnetaan paremmin siellä sijaitsevan huoltoaseman/kaupan takia. Myös legendaarinen Puolmatka ravintola sijaitsi Kauriansalmella. Nimi tulee siitä, että paikka sijaitsee Mikkelin ja Lappeenrannan puolivälissä. Linja-autot pysähtyvät Kauriansalmessa.

Itse kuulun alla olevaan sukuhaaran.

Isoisoisäni ja isoisoäitini:

Eernest Juho kauria ja Miina kauria (omaa sukua Lopperi)

Miina asui mainitsemassasi Lopperin talossa Pajulahdessa.

Heillä oli yhdeksän lasta:
Miina "Vilhelmiina" rantti
Eernest Juho kauria
Viljo Kauria
Esko Kauria
Taavetti Kauria
Aili hujala (omaa sukua kauria)
Hilja kontunen (omaa sukua kauria)
Eino kauria
Olavi kauria

Itse kuulun Viljo Kaurian jälkeläisiin.

Jatkosota koetteli sukua pahasti. Neljä veljeksistä kaatui sodassa. Tämän lisäksi Isoisäni Viljo sai jatkosodassa tuberkuloosiin ja menehtyi nopeasti sodan jälkeen. Isoäitini jäi yksin neljän lapsen kanssa.

Epäilen, että kuulut toiseen sukuhaaraan. Siellä kannattaa tutkia Väinö Kaurian takana olevaa historiaa. Tästä toisesta sukuhaarasta tulee esim. MM karateka Sari Kauria. Väinö Kaurian poika on Simo Kauria, jonka kanssa isäni oli paljon tekemisissä.

Laamo sukunimi on minulle tuntemattomampi. Perheemme tunsi hyvin Kauko ja Silja Hujalan. He asuivat Kauriansalmessa. Minulla on pieni epäilys, että Siljan tyttönimi oli Laamo??! Tästä ei ole tosin mitään varmuutta.

Nimet Kauria, Lopperi, Hostila ja Hujala liittyvät tiiviisti toisiinsa. Kaikki isoja sukuja Suomenniemeltä.

Mikäli käyt Suomenniemen hautausmaalla, niin tulet kohtaamaan suuren määrään Kaurioita. Suvun yleisin nimi pojilla on Taavetti.

Adam Kauria tai ilta Kauria ei kuulosta tutulta. Tästä syystä epäilen, että sukujuuresi on Väinö Kaurian puolella.

Kauria-72
06.04.15, 17:30
En tunne sukuhistoriaa eernestiä kauemmaksi. Eli onko Adam ja Eernestillä jokin kytkös? Eernestin vanhemmat ei ole minun tiedossa.

Kauria-70
06.04.15, 21:07
Kiitos tiedosta. En tiennyt, että nimi oli edes suojattu :D.
Muutin sukunimeni vajaa vuosi sitten Kauriaksi.
Äitini tiesi, että sukuhaaroja olisi 2-3 ja näin on ollut oikeassa jos
niitä on 2.
MUTTA tässä on pieni mystinen osuus, josta olen äitini kanssa keskustellut.
Äitini vanhempi sisko oli enemmän Kauria suvun historiasta perillä mutta hän on menehtynyt pari vuotta sitten. On nimittäin tarina, että Adam oli muuttanut sukunimensä tullessaan Suomenniemelle Venäjän vainojen vuoksi.
Äitini muistaa, että hänen isän puoleinen mummonsa, joka asui samassa torpassa/talossa Kiteellä Jouhevaarassa kuten tapana oli, haukkui Ilta os.Kauria-äitiä siitä, että on juutalaista verta. Tämän vuoksi olen nyt vähän umpisolmussa, kosken tiedä miten saisin kiinni totuudesta. Mahdollisesti se ei onnistu, kun Adam Kaurian vanhemmiksi on ilmoitettu kirkonkirjoihin Matti Petterinpoika ja äidiksi Valpuri Petterintytär..(sukunimet kai sattumalta Petteri-alkuisia....hmmm). Mutta kiitos tiedoistanne. Täytyy tulostaa ja tutkia tähän asti saatuja tietoja.

Kauria-70
06.04.15, 21:24
juu, näytti tuo Petterinpoika Kauria nimi olevankin tuossa eli ei ollut kyse sukunimestä.

Tässä keskustelua tuosta asiasta jos Teille näkyy:

http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=31721

penanni
07.04.15, 14:23
Hei!

Pieni kommentti Kauria-72:n aikaisempaan viestiin:

Kauko Hujalan puoliso oli Silja Rantti, ja hänen vanhempansa puolestaan Väinö Davidinpoika Rantti ja Miina Kauria.

Lopperin ja siihen kiinteästi liittyvien (tässäkin ketjussa esiintulevien muiden) sukujen historiaa käsitellään seuraavassa hienossa kirjassa:

"UNOHTUMATON YLÄTUPA, Muistoja suuresta suvusta". / Marja Mattila ja Marja Heinänen 2010


Ystävällisin terveisin,
- penanni

Kauria-70
07.04.15, 16:32
Hei. Kiitos tarkennuksesta.

:confused: Mistä saisin tuon kirjan omaksi. Tuusulan ja lähialueen kirjastoissa ei kyseistä painosta löydy. En ole vielä Helsingin puolta kysynyt.


Ei millään löydy asian yhteyttä Väinö Kauriaan, josta kaukainen sukulaiseni ;) kertoi.

Tämä osoite Pajulahti 4 löytyi isoäitini alkuperäisestä, tallessa olevasta lastenkirjasta. Eli hänen vanhempiensa osoite viittaa taloon jota kutsuttiin Lopperin taloksi.
Hmm. Heh heh...tää on niin tätä. Arvuuttelua. Oliko Lopperin talossa mahdollisesti asuneet Adam Kaurian vanhemmat Matti Petterinpoika Kauria ja Valpuri Petterintytär Soukkio...uuhuh.

Kauria -72 kertoi, että hänen isoisovanhempansa ovat asuneet myöskin tuossa Lopperin talossa mutta eivät nähtävästi ole minun äitini sukuhaaralla. Onko Väinö sitten Adamille miten läheinen sukulainen. Eli kysyisin seuraavaksi KUKA on Väinö Kauria.

Adam Kauriasta kerrottiin, että on syntynyt Kiesilänkylässä Kokkolan talossa vuonna 1870.

Tuo kirja varmasti jotain antaisi tähän epätoivoiseen sekoiluun :)


t. K. Kauria

penanni
07.04.15, 20:20
Hei!

Omat tutkimukseni ovat kohdistuneet Loppereihin ja aineistosta löytyy ilmeisesti tarkoittamasi Väinö Kauria, mutta en löydä tästä Väinöstä yhteyttä kysyttyyn Adam Kauriaan.

Googlauksen perusteella mainittu kirja vaikuttaisi löytyvän ainakin Sukututkimusseuran kirjastosta ja esim. Suomenniemen kirjastosta.

Kirjan omaksi hankkimista varten kannattaa googlata 'Hujanen - Hujala- sukuseura'. Sieltä sivuilta löytyy sukuseuran hallituksen pj yhteystietoineen, ja hän tietänee kirjasta enemmän.

Ystävällisin terveisin,
- penanni

Kauria-72
07.04.15, 20:37
Vain isoisoäitini Miina Kauria (OS. Lopperi) asui Lopperin talossa. Muutti ilmeisesti pois tavattuaan isoisoisäni Eernest Kaurian.

Isoäitini sisko oli emäntänä Lopperin talon naapurissa ns. Lyytikkälän talossa. Sukunimi oli Nieminen. Harmi, että hän menehtyi pari vuotta sitten. Hän olisi varmaan tuntenut paremmin Lopperin talon historiaa. Ehkä olisi ollut tarkempia tietoja myös Ilta Kaurian taustoista?! Lyytikkälän talo on nykyään museona. Kannattaa käydä tutustumassa kesäaikaan.

Pitää hankkia mainitsemanne kirja. Se varmaan valoittaa myös Eernestin ja Miinan taustoja minulle. Käsitykseni mukaan maanviljelys- ja metsätaloudella on perinteisesti Kaurian suvussa eletty?

penanni
07.04.15, 21:54
Hei!

Silmäilin läpi Kauria- aineistoja, ja tältä näyttäisi:

- Tässä ketjussa kysytyn Adam Kaurian (s. 3.9.1870) mieslinja johtaa Kauri(al)an Lahti-Kauriaan, esim. Matts Mattsinpoika Kauriaan s. 1751).

- Esillä ovat olleet myös Ernesti ja Väinö Kauria. Heidän yhteinen esi-isänsä näyttäisi olevan Johan Johaninpoika Kauria (s. 17.3.1791), ja tämä mieslinja taas johtaa Kauri(al)an Kauriaan, esim. Johan Thomaksenpoika Kauria.

Siitä en ole selvillä, miten kaukaa löytyy yhteistä Kaurialle ja Lahti-Kaurialle.

Ystävällisin terveisin,
- penanni

Kauria-70
08.04.15, 10:55
Kiitos. Tässä suunnitellaan Suomenniemelle kesäreissua.
Kuulema aikas hiljainen kylä. Tuon (suku)kirjan kun saisin ennen sitä, olisin viisaampi. Lyytikkäläntalo varma tutustumiskohde!

Oliko Adam Kaurialla sisaruksia tai onko näistä hänen vanhemmistaan enempää tietoa, täytyy tutkia sen mitä pystyy.

Lopperin talon historia myös kiinnostaa. Nyt rauhotun ja yritän keskittyä töihin. Kiitos.

Anssi K.
08.04.15, 16:39
Tiedoistani löytyy moniakin ketjussa mainittuja Kaurioita. Voin katsoa tarkemmin, jos löytyisi vastauksia kysymyksiinne. Laittakaan vaikka yksityisviestiä, niin katson löytyisikö tietoja sukulaisistanne.

Anssi K.
08.04.15, 21:03
Vaikuttaisi, että yhteinen esi-isä näille suvuille on mahdollinen. Yhteinen esi-isä ajoittuisi aikaan ennen isovihaa. Palaan asiaan tuonnempana.

Anssi K.
09.04.15, 19:20
Asia ei ole ihan niin yksiselitteinen kuin vaikutti.

Vuosien 1751 ja 1750 henkikirjoissa Pajulahti 9:n ja 10:n asukit ovat seuraavat:

Pajulahti 9:ssä Erkki Kauria vaimoineen (Erich Kauria mh) ja yhtiömies Niilo Kauria vaimoineen (Nils Kauria mh).

Pajulahti 10:ssä Mikko Kauria vaimoineen (Michell Kauria mh), isä Heikki (Hindrich) ja Mikon tytär Maria (vain vuonna 1751 mainittu).

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12734115
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12728473

Vuoden 1748 henkikirjassa Pajulahti 9:ssä Erkki Antinpoika vaimoineen (Erich Andersson mh) ja yhtiömiehenä Niilo Kauria ja vaimonsa (Nills Kauria mh).

Pajulahti 10:ssä edelleen Mikko Kauria vaimoineen ja Mikon isä Heikki.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13464414

Vuonna 1747 Pajulahti 9:ssä isäntänä Niilo Kauria (+ vaimo) ja yhtiömiehenä Erkki Antinpoika (+ vaimo). Pajulahti 10:ssä tilanne sama kuin aiemmin.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12750845

Vuonna 1746 Pajulahti 9:ssä mainittu enää Niilo Kauria vaimoineen, ei yhtiömies Erkkiä. Pajulahti 10:ssä Mikko Kauria vaimoineen.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12750130

Eli vaikuttaisi siltä, että Pajulahti 9:ään vuonna 1747 merkitty Erkki Antinpoika ei ole sukua kumpaisellekaan, vaan tullut talon isännyyttä jakamaan jostain muualta kuin talon "sisältä".

Sen sijaan Pajulahti 9:n Niilo Kauria ja Pajulahti 10:n Heikki Kauria saattaisivat ollakin sukua keskenään. Palaan asiaan myöhemmin.

Aloitin nyt hieman hassusti näistä vuosista, mutta pyrin selkeyttämään asiaa lisää.

Käsittääkseni sukua on tutkittu varsin laajastikin, mutta mitään virallista julkaisua ei ole olemassa.

Kauria-70
09.04.15, 19:36
Liityin tänään jäseneksi. odotan nyt tunnuksia tmv että pääsen myös kimppuun.

Olette korvaamaton apu. Yritän saada kiinni hännästä ja oppia

Tarkkaa hommaa, huomasin eilen kun tuijottelin netistä näitä antamianne tietoja. Oli töissä silmät sikkuralla, työ kun on päätetyötä suurimmaksi osaksi.

:)

Anssi K.
11.04.15, 11:02
Vuosien 1774-1785 rippikirjassa Kaurialan (Vitas)Kauriassa ensimmäisessä asumuksessa ovat olleet veljekset Tuomas ja Juho Niilonpojat perheineen.

Toisessa perhekunnassa ovat sitten Erkki Antinpojan jälkeläiset.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/suomenniemi/rippikirja_1774-1785_mko1-3/22.htm

Yllä oleva talo on siis Pajulahti numero 9:n.

Erkki Kauria näkyy kuolleen noin 1769, sillä vuonna 1769 henkikirjassa mainitaan Erkin vaimo, mutta vuonna 1770 vaimo on merkitty leskeksi.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13470221
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13489535

Lahtikauriassa majaa ovat pitäneet Matti Matinpoika (Matts Mattsson) perheineen ja toisessa asumuksessa Simo Heikinpoika perheineen.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/suomenniemi/rippikirja_1774-1785_mko1-3/24.htm

Vuosien 1767 ja 1768 henkikirjat paljastavat, että vuonna 1767 Simo Heikinpojan yhtiömiehenä on ollut Mikko Heikinpoika, mutta vuonna 1768 yhtiömiehenä on ollut Matti Matinpoika.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12253350
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13472847

Mikko Heikinpoika on ollut 1774-1785 rippikirjassa Lahtikauriassa itsellisenä. Matti Matinpoika lienee tullut isännöimään Kauriaan jostain muualta.

Anssi K.
11.04.15, 11:12
Mikko Heikinpoika ja Simo Heikinpoika ovat veljeksiä, vuoden 1757 henkikirjassa isä Heikkikin on vielä mainittu.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13461697

Vahvistusta myös vuosien 1758 ja 1759 henkikirjoista.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13476960
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13474777

Pajulahti 9:ssä (Vitaskauria) Niilo Kaurian (Tuomaan ja Juhon isä) vaimo on leskenä, kuin myös 1756.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13477781

Niilo Kauria kuollut noin 1755, sillä vielä tuolloin on mainittu vaimon kanssa.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13478029


http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13489535

Lahtikauriassa majaa ovat pitäneet Matti Matinpoika (Matts Mattsson) perheineen ja toisessa asumuksessa Simo Heikinpoika perheineen.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/suomenniemi/rippikirja_1774-1785_mko1-3/24.htm

Vuosien 1767 ja 1768 henkikirjat paljastavat, että vuonna 1767 Simo Heikinpojan yhtiömiehenä on ollut Mikko Heikinpoika, mutta vuonna 1768 yhtiömiehenä on ollut Matti Matinpoika.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12253350
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13472847

Mikko Heikinpoika on ollut 1774-1785 rippikirjassa Lahtikauriassa itsellisenä. Matti Matinpoika lienee tullut isännöimään Kauriaan jostain muualta.

penanni
13.04.15, 10:46
Hei!

Matts Mattsinpojan puoliso on ollut Maria Michelintytär.... Voisiko olla selitys Mattsin bolagsman- roolille (vävy?)?

Ystävällisin terveisin,
- penanni

Kauria-70
04.08.15, 19:49
Hei taas. Täällä Suomenniemellä lomailen etsien Kaurian sukua. Hautausmaalla on heitä riittämiin. SSHY N TUNNUKSET hukassa, olen sen keväällä maksanut mutta en löydä sähköpostista tervetuloa ilmoitusta... anyway, kysyn nyt ainoastaan adam kaurian sisarten nimiä ja onko osoite Pajulahti 4 mahdollisesti torpan järjestysnumero... kävin Lyytikkälän talossa jossa näin epäiltiin.

Lopperin talossa asustaa Kauria ja aikaisemmassa viestissä mainittiin, että Anna Laamo oli asustanut 1 miehen jälkeen lopperin talossa Pajulahti 4 jossa myös Kaurian suku on asustanut...eli, helvet...ti, täällä mökillä tajuan, että se äidinäidin lapsuuden osoite on Lopperin talossa, joka oli siis Lyytikkälä-museon naapurissa. Ja kerrottiin että Lopperi-talot asuttuna. En tietenkään voinut mennä kyselemään, ovatko he sitä "oikeaa" sukuani ja tietääkö he asioita menneisyydestä. Huh huh... nyt minun pitäisi selvittää, onko isoisoisäni haudattu suomenniemelle.

Kirjoitan tabletilla ja olen pahoillani kirjoitusasusta

Anssi K.
04.08.15, 21:44
Hei taas. Täällä Suomenniemellä lomailen etsien Kaurian sukua. Hautausmaalla on heitä riittämiin. SSHY N TUNNUKSET hukassa, olen sen keväällä maksanut mutta en löydä sähköpostista tervetuloa ilmoitusta... anyway, kysyn nyt ainoastaan adam kaurian sisarten nimiä ja onko osoite Pajulahti 4 mahdollisesti torpan järjestysnumero... kävin Lyytikkälän talossa jossa näin epäiltiin.

Lopperin talossa asustaa Kauria ja aikaisemmassa viestissä mainittiin, että Anna Laamo oli asustanut 1 miehen jälkeen lopperin talossa Pajulahti 4 jossa myös Kaurian suku on asustanut...eli, helvet...ti, täällä mökillä tajuan, että se äidinäidin lapsuuden osoite on Lopperin talossa, joka oli siis Lyytikkälä-museon naapurissa. Ja kerrottiin että Lopperi-talot asuttuna. En tietenkään voinut mennä kyselemään, ovatko he sitä "oikeaa" sukuani ja tietääkö he asioita menneisyydestä. Huh huh... nyt minun pitäisi selvittää, onko isoisoisäni haudattu suomenniemelle.

Kirjoitan tabletilla ja olen pahoillani kirjoitusasusta

Olen keväällä laittanut sinulle yksityisviestin, jossa Lopperin talon rekisterinumero selviää.

Tässä yksi linkeistä uudelleen.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=30489968

Samoin yksityisviesteistä pitäisi löytyä Aatamin (s. 1870) sisaruksetkin, jos tarkoitat häntä.