PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Toivo Kuulan 1. avioliitto


Heikki Koskela
23.03.08, 19:46
Mielihaluni on nyt kirjoittaa Toivo Kuulan ensirakkaudesta. Syy toimeliaisuuteeni on pitkästyminen runsaaseen vapaa-aikaan enkä oikein tiedä, mitä sillä juuri nyt tekisin. Onhan tässä mukana nurkkapatriotismia. Syy nurkkakuntaisuuteen selviää pian. Siispä lyhyt tarina:

Toivo Kuula rakastui Vaasassa Rauha Maria Cecilia Nelimarkkaan jo kouluaikana ja vannoi Rauhalle "ikuista rakkautta". Hän kutsui alusta alkaen tulevaa vaimoaan Siljaksi.
Rauha Maria Cecilia Aleksintytär Nelimarkka oli syntynyt 22.11.1883 Saarijärvellä, mutta muutti vanhempiensa mukana Vaasaan, missä hän kävi koulunsa. Hänen isänsä Aleksi Heikinpoika Nelimarkka oli syntynyt Alajärvellä 23.2.1858 suurperheen (13 lasta) nuorimmaisena. Toiseksi nuorimmainen oli Erkki, joka syntyi 6.7.1855 ja oli professori Eero Nelimarkan isä. Rauha Nelimarkka (Valo) ja Eero Nelimarkka olivat siis serkuksia.

Häät pidettiin 1905. Mutta jostain syystä avioliitto ei kestänyt kovin pitkään. Syitä eroon ei voida analysoida tässä. Lapsikin syntyi ja kasteessa nimen Aino. Hän kuoli hyvin pian ja haudattiin Pylkönmäelle. Luultavaa on, että esikoisen kuolema vaikutti myös avioeron syntyyn. Kuulaa esikoisen kuolema kosketti kovin ja hänen kerrotaan säveltäneen tuolloin tunnetun kuorolaulun "Tuuti lasta tuonelahan" ja myöhemmin yksinlaulun "Kesäyö kirkkomaalla".

Kauniisti rakkauden lupauksin alkanut avioliitto päättyi 1910. Molemmat löysivät uuden puolison. Silja toimi opettajana ja Toivon kohtalona oli tulla tapetuksi erään innokkaan jääkärin toimesta Viipurin seurahuoneella vapaussodan jälkimainingeissa.

Surullisillakin tarinoilla on kultareunus.