Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kontraktsprosten ?
Heikki Koskela
18.03.08, 08:41
Onko kyseessä arvonimi vaiko papin virka-asemasta johtuva? Pelkkä rovastihan on arvonimi. Entä otsikossa mainittu?
Seppo Niinioja
18.03.08, 09:59
Onko kyseessä arvonimi vaiko papin virka-asemasta johtuva? Pelkkä rovastihan on arvonimi. Entä otsikossa mainittu?
Pitipä selvittää tämä kontrahtiprovasti, joka tulee usein Bergholmin Sukukirjassa vastaan.
Tietosanakirjani vuodelta 1912 kertoo näin:
Kontrahtirovasti, ks. Lääninrovasti.
Lääninrovasti on rovastikunnan kirkollisen elämän ja toiminnan lähin valvoja. Tuomiokapitulin määräyksestä hän voi myöskin pitää tarkastuksia seurakunnissa. Lääninrovastin tehtävät ovat määrätyt Suomen kirkkolain 428-436 §§:ssä.
Kontrahtikunta (ks. Kontrahti), rovastin johtama kirkollinen hallintopiiri, johon kuuluu suurempi tai pienempi luku yksityisiä seurakuntia. Suomen hiippakuntain jako kontrahtirovastikuntiin on v:n 1869 kirkkolain mukaan tuomiokapitulien tehtävä. V. 1910 oli Suomessa 48 kontrahtikuntaa, niistä 44 lutherilaista, 4 kreikkalais-venäläistä.
Rovasti --- Korkeampain kirkollisten viranomaisten nimityksenä r. esiintyy Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Slesvig-Holsteinissa ym. Suomen kirkkolaissa r on läänin-r. (ks. t.) Sitäpaitsi r on arvonimi, jonka piispa antaa vanhemmille ansiollisille papeille.
Näin siis vuonna 1912. Lääninrovastin virkahan on edelleen olemassa.
Seppo Niinioja
Heikki Koskela
18.03.08, 10:21
Pitipä selvittää tämä kontrahtiprovasti, joka tulee usein Bergholmin Sukukirjassa vastaan.
Kontrahtikunta (ks. Kontrahti), rovastin johtama kirkollinen hallintopiiri, johon kuuluu suurempi tai pienempi luku yksityisiä seurakuntia. Suomen hiippakuntain jako kontrahtirovastikuntiin on v:n 1869 kirkkolain mukaan tuomiokapitulien tehtävä. V. 1910 oli Suomessa 48 kontrahtikuntaa, niistä 44 lutherilaista, 4 kreikkalais-venäläistä.
Näin siis vuonna 1912. Lääninrovastin virkahan on edelleen olemassa.
Seppo Niinioja
Kiitos Sepolle!
Kontrahtirovasti oli siis itseasiassa virkaan kuuluva nimitys tuolloin. Bergholmin kirjan lisäksi Wilskmanin kirjassa esiintyy mainittu virkanimike myös usein.
Heitä löytyy kyllä vieläkin, ainakin meillä Porvoon hiippakunnassa
Antti Järvenpää
18.03.08, 11:24
Olen myös joskus tätä nimitystä miettinyt, ja tullut siihen tulokseen, että kontrahti (kontrakt) tarkoitti sopimusta, jossa kontrahtin haltija sai tehtäviään vastaan jonkun edun. Näin ollen kontrahtirovastilla oli tuloja tuon kotrahdin perusteella siitä läänistä mitä kontrahti koski (rovastikunta), mutta pelkkä rovasti oli vain arvonimi. Ainakin minun lapsuudessa puhuttiin vielä aika yleisesti kontrahteista. Vanhemmat ihmiset käytti tuota termiä aika yleisesti, vaikkei sen merkitystä kersana ymmärtänyt. Miehet saattoivat kysyä toiselta, että millaisen kontrahin teit.
En tiedä meneekö näin? Kenties jollakin on parempi selitys.
Heikki Koskela
18.03.08, 13:16
Sitten vielä kysyn kontrahtirovastiin liittyen, kun kerran tietoa löytyy. Mikä mahtoi olla se työkenttä tai virka, jota kyseinen rovasti hoiti?
Antti kirjoittaa: Olen myös joskus tätä nimitystä miettinyt, ja tullut siihen tulokseen, että kontrahti (kontrakt) tarkoitti sopimusta, jossa kontrahtin haltija sai tehtäviään vastaan jonkun edun. Näin ollen kontrahtirovastilla oli tuloja tuon kotrahdin perusteella siitä läänistä mitä kontrahti koski (rovastikunta), mutta pelkkä rovasti oli vain arvonimi.
Kontrahti oli siis sopimus jostakin, esim. työsuorituksesta. Sana on tuttu varmaan vieläkin ainakin puhekielessä. Mitähän papin kontrahtiin kuului, kun hänen virkanimikkeensä oli noin komea.
Antti Järvenpää
18.03.08, 14:20
Uskoisin, että kontrahtirovastin tehtävät olivat jotakuinkin samat kuin nykyisten läänin rovastien http://fi.wikipedia.org/wiki/Lääninrovasti , mutta kenties jollakin on asiasta enempi tietoa.
Enilgt Wikipeda är
Kontraktsprost är en präst, som utses av stiftets (http://sv.wikipedia.org/wiki/Stift) biskop (http://sv.wikipedia.org/wiki/Biskop) att ha överinseende över och samordna det kyrkliga (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kyrka) arbetet inom ett kontrakt (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kontrakt). Kontraktsprosten kan av biskopen delegeras att förrätta visitation (http://sv.wikipedia.org/wiki/Visitation), installation av nyvigda präster (http://sv.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4st) och diakoner (http://sv.wikipedia.org/wiki/Diakon) och invigning av kyrkorum.
=
Lääninrovasti on yksi rovastikunnan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Rovastikunta) kirkkoherroista, joka toimii rovastikunnan kirkollisen toiminnan ohjaajana ja valvojana.
Lääninrovastin valitsevat rovastikunnan papit ja lehtorit lääninrovastin vaalissa. Tuomiokapituli (http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomiokapituli) nimittää yhden kolmesta eniten ääniä saaneista kirkkoherroista lääninrovastiksi. Lääninrovastin toimikausi on kuusi vuotta.
Kirkkojärjestyksen 19. luvun 8 §:n mukaan lääninrovastin tehtävänä on rovastikunnassa
Mvh
Ben-Eric Pahlman
Seppo Niinioja
18.03.08, 18:46
Seuraavassa on vielä kirkon omaakin infoa sekä jo kerrottua: http://www.helsinginhiippakunta.evl.fi/yhteystiedot/laaninrovastit/ . Tarkempaa tietoa tehtävistä löytynee mm. kirkkolaista.
Nordisk familjebok, Uggleupplagan, Stockholm 1911 kertoo mm. tällaista kontraktsprostista:
http://runeberg.org/nfbn/0488.html (http://runeberg.org/nfbn/0488.html)
Kontraktsprost, den prästman, som har öfver-inseendet
öfver ett kontrakt (se Kontrakt 2). Han tillsättes
af biskopen (enligt praxis bland kontraktets
kyrkoherdar), sedan denne inhämtat kontrak-tisternas
förslag, utan att konsistorium i detta fall
behöfver höras. Kontraktsprosten har öfverinseende
öfver de kyrkliga förhållandena i kontraktet,
utför där biskopens och domkapitlets uppdrag,
såsom vi-sitationer, kyrkoherdeinstallationer,
kyrko- och kyrkogårdsinvigningar, ekonomiska
besiktningar af boställen, af- och tillträdessyner
o. s. v., hvarom rapporter sedan insändas till
domkapitlet. För besvär och reseomkostnader
åtnjuter han en tunna spannmål från hvarje pastorat
inom kontraktet (den s. k. "prostetunnan"). _
J- P-
Kontrakt ei tuossa siis tarkoitakaan sopimusta, vaan hiippakunnan suurempaa tai pienempää osaa (ks. alla), kontrahtikuntaa, kuten siteeraamassani vanhassa Tietosanakirjassa sanotaan. Suomessa oli voimassa Ruotsin mallin mukainen järjestelmä.
Kontrahtikunnan nykyinen nimitys on rovastikunta. Suomessa on ruotsin kielessä kontrakt-sanan sijasta käytetty nimitystä prosteri, ainakin Leinbergin teoksessa Finlands territoriala församlingars namn, ålder, utbildning och utgrening vuodelta 1906 ja nykyisinkin. Porvoon hiippakunnassa on 9 prosteri-nimistä osaa.
Arvattavasti kontrahtirovasti ei enää saa viljatynnyreitä vaivanpalkakseen...
Toivottavasti ei tullut puhutuksi perättömiä. Pastorat ja prosteri ovat tahtoneet hämätä aiha silloin tällöin.
Seppo Niinioja
http://runeberg.org/nfbn/0487.html (http://runeberg.org/nfbn/0487.html)
Kontrakt (lat. contra1’ctus). 1. Jur. a) Se Aftal.
– b) Den handling, hvari ingånget aftal skriftligen
uppsatts. – 2. I Sverige en af ett större eller
mindre antal pastorat bestående underafdelning af
ett biskopsstift, öfver hvilken en kontraktsprost
(se d. o.) har öfverinseendet. (Undantagsvis
finnas i riket två pastorat, som ha församlingar
inom olika stift och sålunda äro delade äfven på
kontrakt.) F. n. (1910) äro kontrakten med inräkning
af domprosterierna till antalet 188 och fördela sig på
de tretton biskopsstiften sålunda: -----
1. A. W. 2. K. S. 3. P. W.*
Heikki Koskela
19.03.08, 06:34
Kiitokset kaikille! Olen ymmärtänyt asian ytimen. Kontrahtirovastin tehtävät tuntuvat olevan samankaltaiset kuin lääninrovastinkin.
Hyvää Pääsiäistä!
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.