Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kiitos luennosta!
Liisa Rinkinen
10.03.08, 20:41
Lämmin kiitos SSS:lle Markus Rantapuun viedeoluennosta Ikäihmiset ja tietotekniikka!
Tunsin historian lehtien havinan nauttiessani sukkaa kutoen mielenkiintoisesta luennoinnista täällä Etelä-Karjalassa!
Juuri tätä on tietotekniikka ja SSS:n toiminta parhaimmillaan!
Saisimmepa tulevaisuudessa kaikki seuran luennot nettiin samalla tavalla!
Vielä kerran KIITOS!
liisa rinkinen
tellervoranta
11.03.08, 07:43
Kun on taas kerran " piuhat rassattu", niin hyvinhän se Adminin videoima juttu näkyy täälä Tervolassakin ....:):rolleyes::cool::p:.
Kiitos esitelmästä. Näkyy upeasti ! Lisää tällaistä. :rolleyes: :D::D:
Terv. Hollolasst SARIAINEN :D:
Helppo yhtyä edellisiin kiittelijöihin. Kiitos siis esitelmän pitäjälle ja kuvaajalle. Hyvin näkyi ja kuului Keski-Suomessakin. Pirkko
Kerttu Korhonen
11.03.08, 17:35
Kiitos myöskin kuvaajalle. Juuri tätä kaivataan täällä periferiassa.:) Hyvin näkyi,hyvin kuului..
Hei,
Kyllä minun on kerrottava, että valtavan kaiun takia en saanut puheesta mitään selvää. Yritin eilen illalla ja tänään päivällä, mutta yritykset oli lopetettava koska korvia alkoi särkeä.
Minulla on pari kuukautta vanha tietokone ja muu laitteisto, joten vika saattaa olla jossakin muualla.
Nythän minä keksinkin: Vika onkin minun korvissani. Olen monet kymmenet vuodet ollut rakennustyömaiden metelissä ja se lienee vienyt kuulon pilalle.
Toisaalta taas, tuo esitelmähän olikin tarkoitettu ikäihmisille - luulen, jotenka se ei ollutkaan tarkoitettu minun kuultavakseni ollenkaan.
Terveisin
Ossian Mesterton 78 vee
Kiitos kaikille palautteesta!
Tuossa Markus Rantapuun esitelmässä käytettiin muistaakseni kameran omaa mikrofonia. Lapuan Sukututkimuspäivillä tallennuksia tehtiin sitten erillisen mikrofonin kera - toivottavasti se auttaa tuon äänen suhteen.
Ilmoitamme Suku Forumissa, kun on uutta katsottavaa ja kuunneltavaa tiedossa seuran jäsenille!
Apuvoimia tallentamiseen otetaan edelleen vastaan - ilmoittaudu vaikka allekirjoittaneelle.
Suomen Sukututkimusseura
Juha Vuorela
webmaster
...Tuossa Markus Rantapuun esitelmässä käytettiin muistaakseni kameran omaa mikrofonia. Lapuan Sukututkimuspäivillä tallennuksia tehtiin sitten erillisen mikrofonin kera - toivottavasti se auttaa tuon äänen suhteen...
Käytössä oli erillinen suuntaava mikrofoni joka oli ns. pistoolikiinnityksellä kameraan, eli ei mikään yksinkertainen sisäinen mikki. Kameran laatutaso oli keskimääräistä parempi. Kuvaaja varmaan keskimääräistä huonompi.
Ääni, samoin kuin kuva, on pakattu tehokkaasti siten ettei videotiedoston koko olisi liian suuri - eli ääni ei missään tapauksessa voi olla HiFi -laatua.
Omista kannettavista koneista en ole havainnut kaikua - mutta olisi varmaan selvitettävä minkälaisissa ympäristöissä/millaisissa kokoonpanoissa kaikua esiintyy.
Miten ääni oli muilla? Oliko kenelläkään tarpeeksi hyvä ääni kaiuttimissa? Mikäli kaikkien korvat alkaa särkeä niin menetelmää varmaan kannattaa miettiä uudestaan.
Hasse
tellervoranta
12.03.08, 07:56
Ainakin minun vanhassa rakkineessa :oo: ääni oli hyvä.....
Kuuntelin luentoa läppäriin liitetyillä kuulokkeilla ja kuuluvuus oli ok. Läppärin kaiuttimilla en edes kokeillut. Kuulokkeet on tässä konkurssissa niin halvat vehkeet, että niihin kannattaa investoida. Ei siis valituksen aihetta. Pirkko
ametsapuro
12.03.08, 19:17
Hyvin kuuluu ja näkyy. Kuulokkeet ovat Bilteman 15 euron kuulokkeet, joten ei todellakaan mikään suuri investointi. Samat kuulokkeet ovat skype-käytössä mainiot.
Kokeilin suurentaa videota, jolloin tuota vielä kyllä katseli, mutta laatuhan kärsii. Siinä koossa missä aukee, oli laatu parhain. Tykkäsin kovasti että video oli sivulla upotettuna. Soitin oli helppokäyttöinen.
Sellaista olisin toivonut että olisi näppäinkomennolla saanut videon pysähtymään ja samalla jatkuisi. Esim. Windows Media Playerin kun saa välilyönnillä pause ja pause pois. Se on vaan niiin näppärää kun saisi hetkeksi hiirtä käyttämättä taukoa. Saattaapi olla haaveita, mutta aina pitää haaveilla.
Ja suuret kiitokset videosta, sillä työpäivän päätteeksi ei matkusteta Helsinkiin paikan päälle kuuntelemaan luentoja, mutta näin ne ovat saavutettavissa myös ei-helsinkiläisille. Pelkkä äänitallennekkin olisi ollut mukavaa, mutta video on jo aivan ihanaa. Suuri kiitos tästä! ihanaa kun tekniikka kehittyy kokoajan :D:
-Anne
...Sellaista olisin toivonut että olisi näppäinkomennolla saanut videon pysähtymään ja samalla jatkuisi. Esim. Windows Media Playerin kun saa välilyönnillä pause ja pause pois. Se on vaan niiin näppärää kun saisi hetkeksi hiirtä käyttämättä taukoa. Saattaapi olla haaveita, mutta aina pitää haaveilla...
Tässä soittimessa ei ole näppäinkomentoa mutta jollei viitsi yrittää osua siihen paussi -painikkeeseen niin toinenkin mahdollisus on näpäyttää hiirellä kuvaa kerran. Toisella näpäytyksellä jatketaan videon katselemistä.
Ehkä vielä löytyy jossain parempi soitin tähän tarkoitukseen...ja haaveista totta...
Hasse
.
Miten ääni oli muilla? Oliko kenelläkään tarpeeksi hyvä ääni kaiuttimissa? Mikäli kaikkien korvat alkaa särkeä niin menetelmää varmaan kannattaa miettiä uudestaan.
Hasse
Kuuntelin pöytäkoneen kaiuttimilla ja ääni oli oikein selkeä ja hyvä. Ei ottanut korviin.
Hieno juttu.
Päivi
ametsapuro
12.03.08, 20:10
Ehkä vielä löytyy jossain parempi soitin tähän tarkoitukseen...ja haaveista totta...
Ei, älä ymmärrä minua väärin. Soitin on hyvä!
Se että se aukeaa selaimeen ei aiheutta käyttäjillä ylimääräistä tuskaa sillä aina puuttuu se sopiva soitin tai jotain on pielessä.
flash on melkein kaikilla. Tämä on hyvä, älkää vaan vaihtako.
Mä vaan aina _haaveilen_ näistä näppäinkomennoista. En ole tuon hiiren ylin ystävä. Ja kaikkeahan ei aina saa, vaikka kuinka tahtois.
Valtamerilaivaa odotellessa....
-Anne
Entä oletko kokeillut kynähiirtä? Se on parempi kuin tavallinen hiiri. Sillä on helppo klikata. :)
Muuten asiasta..... Minusta flash player on melkein parempi kuin Windows media player..... tietysti riippuu paljon kuvauksen laadusta. Tämä esitelmä oli hyvä.... eikä se suurentamisesta parane. :rolleyes: Äänen kuuluminen on tärkeintä.
Ihmettelen hiukan, kun monet puhuvat kuunnelleensa kuulokkeilla läppäristään.... miksi ? Onhan niissä omat sisäiset kaiuttimet. Olen huomannut, että kuulokkeet voivat joskus huonontaa kuuluvuutta..! :eek:
Lisää vain näitä esitelmiä, että täällä susirajankin takana tiedetään missä mennään.
Terv. SARIAINEN :D:
Martin Josefsson
13.03.08, 04:18
Mycket smart drag att lägga ut föreläsningar på webben! Hoppas att det ökar samarbetet mellan GSF och de lokala föreningarna. Åtminstone så stimulerar det säkert många medlemmar från "glesbygden" att komma in i GSF:s "rullor" och "livsfilosofi" och det torde väl vara bra för att i det långa loppet skapa kontakterna som ju är så viktiga.
För min del duger nog både bild- och ljudkvaliteten i den här videofilmen. Det viktiga för mig är ju ändå själva informationen som jag får, men visst ser jag hellre på en video än att jag läser det som text från en webbsida, så nog har själva upplevelsen en viss betydelse också nog.
Bildkvaliteten på dagens videokameror är väldigt bra i normal belysning men däremot så ligger ju kamerornas ljudkvalitet långt efter. Trots att man betalar över 1000 euro för en videokamera så är den inbyggda mikrofonen inte alls bra. Det är synd att den obalansen finns och det är ju fel mot konsumenterna.
Ljudkvalitet är ju en väldigt relativ sak eftersom ljud är så abstrakt och få människor är vana att analysera ljudkvalitet. De två svagaste länkarna i den här videoinspelningens ljudkvalitet är nog efterklangen ("ekot") och störningarna ("surret"). Vissa faktorer är ju bra skötta i denna inspelning men jag räknar ändå upp alla faktorer som jag nu kommer på. Man kan tänka på följande saker då man spelar in ljudet:
- Manuell inspelningsvolym är vanligtvis lämpligare att använda än automatisk inspelningsvolym, om kameran har den funktionen. Då slipper man det pumpande bruset.
- Inspelningsvolymen bör ställas in rätt. Nuförtiden är det ju digitalt ljud som gäller så mätaren skall inte slå högre upp än till 0 dB. Slår det över så blir det genast distorsion. Slår den för lågt så blir bruset för starkt.
- En separat mikrofon ger vanligtvis mycket bättre ljudkvalitet än en inbyggd. Redan en separat 50 euros mikrofon ger bättre ljud.
- En mikrofon med "riktad karakteristik" ("pistolmikrofon") är att föredra i det här sammanhanget.
- Använder man en "shock mount" som separerar mikrofonen från kamerans mekaniska vibrationer så hörs inte kamerans motorer och bandtransport på inspelningen.
- Ju kortare avstånd det är mellan mikrofonen och föreläsarens mun, desto mindre rumsakustik hörs i förhållande till själva pratet. I studiosammanhang brukar ett avstånd på 25-40 cm vara lämpligt, men den önskan går ju sällan att uppfylla i samband med videoinspelningar. Akustiken är ofta bra i ett "akustiskt sett skräddarsytt" auditorium men i klassrum och i andra små rum kan akustiken vara väldigt dålig trots att lärare och andra folk använder rummen flera timmar per dag.
- En mikrofonkabel mellan kameran och mikrofonen gör att man kan placera mikrofonen till exempel vid talarstolen där föreläsaren står. Man kan också använda en liten "myggmikrofon" som kläms fast på föreläsarens kläder - trådlös eller med kabel.
- Ljudputsning med separat dataprogram eller plugin (insticksprogram) fungerar idag väldigt effektivt och det passar speciellt bra att använda det på just sådana här inspelningar som består av endast prat och störningar. Brus och maskinljud går att få bort nästan till 100 % om pratet är tillräckligt starkt. Lite sämre blir det om bruset är starkt i förhållande till pratet. Enklast är det nog ändå att göra inspelningen bra från första början.
- Kompressering av ljudet (utjämning av ljudvolymen/dynamiken) gör att pratet blir lättare att uppfatta. Kompressor kan man lägga på med ett separat dataprogram eller med en plugin. Det borde i så fall göras efter att man har putsat bort brus och annat oljud. Kompressor fungerar ungefär som den automatiska ljudinspelningsfunktionen men är mycket snabbare, mera effektiv och kan förstärka till exempel konsonanter som annars är svaga.
- Equalizer (och kanske exciter) kan man också använda för att göra pratet tydligare.
… men som sagt så dög nog kvaliteten i videoinspelningen, för min del, redan nu.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.