PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Inkeriläisiä Suomessa


Eero Lehtinen
29.02.08, 16:37
Hyökkäysvaiheen aikana 1941 toimitettiin tänne Suomeen inkeriläisiä pois saksalaisten jaloista ja sijoitettiin eripuolille Suomea.Suurin osa heistä jouduttiin sitten palauttamaan takaisin silloiseen Neuvostoliittoon.
Onko noista inkeriläisistä arkistotietoa paikkakuntakohtaisesti olemassa jossakin?Tiedän sijoituspitäjän ja talon mutten perheen nimeä. ETL

Tapjus
29.02.08, 23:14
Inkeriläiset olivat pääosin evankelisluterilaisia ja heistä löytyy normaalit tiedot Suomen sijoituspaikkakunnan seurakunnista muuttotietoineen. Ruotsiin paenneista muuttotieto mihin muuttanut puuttuu. Inkerin pakolaisten srk asiakirjoja säilytetään myös Mikkelin maakunta-arkistossa.
Tampereella kirjastossa on jonkinverran Inkerinmaahan ja inkeriläisiin liittyvää kirjallisuutta. Inkeriläisiin liittyvää hajatietoa on jonkinverran Internetissäkin. Eräs paikka johon on kerätty tietoa on www.inkeri.com (http://www.inkeri.com). mutta yhtä kattavaa tietokantaa en internetistä ole löytänyt. Mikäli onnistuu pääsemään viime vuosisadalle, löytyy Venjoen rippikirja viime vuosisadan lopulta SSHY-digiarkiston jäsensivulta ja se auttaa ko alueelta kotoisin olevien esivanhempien löytämisessä hyvin, koska useidin sukupolvien yhteisasuminen oli tavallista.

Eero Lehtinen
01.03.08, 01:26
Kiitos Tapjus tiedoista.Oletin että siirtopaikkakunnan kirkonkirjoista löytyisivät tiedot mutta ainakin kyseinen srk.ei ollut merkinnyt mitään.Mikkeli saattaa siis tietää.Kiitos. ETL

Erkki Kiuru
06.03.08, 16:44
Paras opas inkeriläisten tutkimuksiin on Kansallisarkiston tutkijapalvelun opas nro 3, Markku Leppänen:Inkeriläiset arkistolähteissä 1995. Tämä 23 sivuinen moniste sisältää käsittääkseni "kaiken mahdollisen" inkeriläisiin sukuihin liittyen.

Tärkeimpiä arkistolähteitä lienevät seuraavat:
Kansallisarkisto:
-inkeriläisten seurakuntien kirkon arkistot, mikrofilmattu, osa kaukolainattavissa, arkistoluettelo 380-381
-sisäasiainministeriön arkistot koskien sodan aikaisia ja sodan jälkeisiä inkeriläisiä
-inkeriläisten oleskelu- ja työlupahakemukset sekä kansalaisuushakemukset
-EKP ja Valpon arkistot
-Inkerin tilikirjamateriaalia, oikeusistuinmateriaalia ja Inkerin arkisto
-useita yksityisarkistoja
-Inkerinmaan karttoja

Maakunta-arkistot:
-Inkerin pakolaisseurakunnan arkisto 1921-1948, Mikkelin maakunta-arkisto
-lääninhallitusten ulkomaalaisluettelot 1943-1945 ao. alueen maakunta-arkistossa
-poliisilaitosten ja nimismiespiirien arkistot ao. alueen maakunta-arkistossa
-henkikirjat
-siirtoväenhuoltojohtajan arkistot, väestönsiirtoleirien arkistot, Parolan ja Loimaan leirit Hämeenlinnan maakunta-arkisto, henkilökortistoja, luetteloita jne.

Sota-arkisto/Kansallisarkisto/:
-erilaisia kortistoja ja luetteloita
-heimopataljoonan tiedot

Ulkoasiainhallinnon keskusarkisto:
-kortistoja ja luetteloita maahantulosta, inkeriläisten asemasta ja palauttamisesta

Lisäksi runsaasti muita arkistolähteitä.

Toimi aluksi seuraavasti:
Kun tiedät paikkakunnan ja talon, niin voit toimia seuraavasti:
-katso ao. paikkakunnan rippikirjoja, jos niissä olisi erikseen inkeriläiset, muun väestön seassa he eivät ole.
-katso ao. seurakunnan "paperi"arkistoa 1943-50, siellä voi olla hakemuksia seurakunnan jäseneksi, kastetietoja, vihkitietoja jne.
-katso ao. ajalta henkikirjat, tämä on varma lähde!
-katso maakunta-arkistossa ao. paikkakunnan nimismiehen arkisto, tämä on varma lähde! Löydät ulkomaalaisluetteloita, luetteloita palautettavista inkeriläisistä, siirtoväen kortiston

Onnea etsintään!

Eero Lehtinen
06.03.08, 17:35
Kiitos huomattavan täydellisestä vastauksestasi.Tällä hetkellä tiedän ettei kirkko noteerannut heitä mitenkään-ainakaan kyseisen paikkakunnan srk.virasto.Kansallisarkisto suosittelee väestönsiirtokorttien lukemista ja niihin liittyvien väliaikaisten työsopimuspiirien työlupa-anomuksia.Samoin mahdollisesti kansanhuollon arkistoa.Niin että hakupaikkoja löytyy!! Kiitollisin terveisin,ETL

Tuiju Olsio
01.04.11, 22:30
Löytyykö noista tässä ketjussa mainituista tietolähteistä tietoa, minkä nimisiä inkeriläisiä oli sijoitettuna sodan aikana Tuuloksen Syrjäntaan kylässä? Tai löytyykö tieto mahdollisesti Tuuloksen kirkkoherranvirastosta? Tai mahdollisesti inkeriläiset oppilaat koulun matrikkelista? Onko Tuuloksesta oppilasluetteloita tuolta ajalta? Mistä tiedon voisi helpoiten saada? Kyselen tätä eräälle ystävälle, joka ei ole sukututkija.

Eero Lehtinen
02.04.11, 14:37
En tiedä vastauksia Sinulle Tuiju sen enempää kuin että minulle jäi mielikuva siitä ettei seurakunta ollut kovinkaan kiinnostunut "tilapäisistä?" seurakunnan jäsenistään -- ei ainakaan Jämsän seurakunta.
Ylläolevista vastauksista voisi päätellä että paras tietolähde olisi ko.paikkakunnan nimismiehen arkistot. Tietysti edellyttäen että niitä saa tutkia?
Pelkkä Netin käyttö tuo tuskin tulosta.

ETL

Tuiju Olsio
02.04.11, 17:32
... voisi päätellä että paras tietolähde olisi ko.paikkakunnan nimismiehen arkistot. Tietysti edellyttäen että niitä saa tutkia?
Pelkkä Netin käyttö tuo tuskin tulosta.

ETL Kiitos Eero. Tähän seuraava kysymys. Tuuloksen nimismiehen arkistot tuolta ajalta lienevät Hämeenlinnan Maakunta-arkistossa?