Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Talon historiaa etsimässä
Riitta Pyyhtiä
25.02.08, 22:13
Ostimme syksyllä talovanhuksen, jonka historiaa nyt yritämme selvittää. Tiedämme, että tässä on toiminut kyläkauppa ainakin 1900-luvun alusta asti, mutta mahdollisesti jo 1800-luvulla. Alkuun oli yksityinen kauppias, myöhemmin paikallinen osuuskauppa.
Tietääkö kukaan neuvoa, mistä kannattaisi etsiä lisää tietoa noin vanhoista asioista?:rolleyes:
Ystävällisiä neuvoja kaipailee
Riitta
Itse suunnistaisin ensimmäiseksi paikalliseen kirjastoon tutkimaan pitäjästä tehtyjä historiikkeja. Kirjastosta voisi hyvällä onnella löytyä jopa jotain Osuuskauppoihin liittyviä itsenäisiä historiateoksia.
Samalla voisi kysäistä, onko omassa kirjastossanne vanhojen sanomalehtien vuosikertoja. Jos ei ole, niin sitten niitä löytänee esimerkiksi yliopistojen kirjastoista - esimerkiksi Turussa niitä voi selata mikrofilmeiltä.
Tokihan kaupalla on jotain mainoksia ollut jo tuolloin ja missäs muualla niitä olisi julkaistu kuin sanomalehdissä.
Kuntakokouksissa tehtiin sitten päätöksiä kaupankäyntiin liittyvistä luvista, joten kunnan arkistosta voisi myös löytyä jotain.
Tietysti sitten rippikirjat - niistä ainakin selviäisi kuka talossa milloinkin asui.
Tässä nyt jotain alkua....
Kari Pitkänen
25.02.08, 22:41
Terve.
Laita vaan missä ko kauppa oli. Joku saattaapi tietää mikä on talon lähihistoriakin. "Kyläläinenkin" ehkä?
Kaarniranta, Kim
"Elämää rahaa käärien ja velkoen". Pohjois-Karjalan maaseudun sekatavarakauppiaat ja heidän velallisensa 1860- ja 1870-luvulla.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Mitens henkikirjat?
Maanmittaushallitus/konttorit, sieltä ainakin saa tietoa. Lähtisin itse tästä:
http://www.maanmittauslaitos.fi/Tuotteet_ja_palvelut/Arkistopalvelut/Tutkijalle/
KP
Riitta Pyyhtiä
25.02.08, 22:42
Kiitos vinkeistä! Kirjastoa olemme jo kolunneet ja sieltä löytyikin osuuskaupan historiikki - ja sen mukana talomme sai rutkasti ikää lisää. Meille nimittäin myytiin 1920-luvun talo...
Vintin eristeitä löytyi lukuisia lehtiä ja niiden osia 1800-luvun loppupuolelta. Niistä voi lukea mielenkiintoisia uutisia, kuten Tolstoin "uudesta" teoksesta Ylösnousemus - (myöhemmin selvisi, että vuosi oli 1899!).
Ehkä poikkeamme vielä maakunta-arkistoon. Olisikohan siellä tietoa tonttikaupoista tai talon ostoon liittyviä dokumenneja?
T. Riitta
Kari Pitkänen
25.02.08, 22:47
Todennäköisesti. Maanmittauslaitoshan on kimpassa arkistojen kanssa.
KP
Riitta Pyyhtiä
25.02.08, 22:48
Talomme sijaitsee täällä Turun lähialueella Paimiossa. Kyseessä on Sukselan entinen kauppa, jossa toimi Paimion Kauppaosuuskunnan vanhin kyläkauppa vuodesta 1905 alkaen ja sitä ennen Albert Kehinojan pitämä yksityinen kauppa.
Kari Pitkänen
25.02.08, 23:16
Jyväskylä Maakunta-arkisto:
- Teemme palveluyhteistyötä Maanmittauslaitoksen arkiston (http://www.narc.fi/Arkistolaitos/jyma/ajankohtaista.htm) kanssa. Maanmittausarkistojen alkuperäisten aineistojen tutkiminen tapahtuu maakunta-arkiston tutkijasalissa.
Maakunta-arkistossa tehdään omien aineistojen pohjalta virallisia selvityksiä sekä talo-, suku ym. tutkimuksia.
Tilasin itse aikanaan eräästä sukumme tilasta selvityksen aikakaudelta 1920 ja siitä aikaisempaan 1850 paikkeille. Tuli kaikenlaista tietoa, kauppakirjaa kopio kopion perään ym ym. papintodistusta.
Paljon historian havinaa ainakin sen alueen pitäjän muuhun eloon katsoen.
Rakennukset sinällään muuttaa muotoa aikojen saatossa mutta tieto paikasta siellä on mielenkiintoista. Ja keitä siellä liikuskeli aikoinaan
En muista hintaa mutta ei hirvittävää kun ei muistu mieleen.
KP
Kannattanee poiketa myös kunnan arkistonhoitajan pakeilla.
Martin Josefsson
26.02.08, 02:55
Yritä http://sukutilat.sarka.fi/
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.