PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Konepajalla 1926-30? Kuva


_eOw_
20.02.08, 13:55
Paikka, aika henkilöt, tapahtuma kiinnostavat...

KimmoV
20.02.08, 20:50
Terve!
Tiedostosi nimen alku oli vr, joten olisiko kyseessä VR:n konepajakoulu?
Kuvan henkilöt ovat varsin nuoria ja ruuvipenkit luokkamaisesti aseteltu. Ei näytä varsinaiselta konepajalta. Google ja Wiki mainitsevat Valtionrautateiden konepajakoulu(i)sta. Myös ainakin Strömbergillä ja Karhulan konepajalla tällaiset oli.

t. KimmoV

_eOw_
22.02.08, 19:15
Näinhän se taitaa olla VR ja konepajakoulu - Helsinki? Vuosi? jne ovat hakusessa - onhan kuvasta varmasti jokunen kopio ja tietoakin jossain.

Tuo toinen kuva taisi viestiini hukkua. Mikä tilaisuus ja missä. Kuvassa mukana isoisä isänsä kanssa.

Antti Järvenpää
22.02.08, 21:50
Tuo konepajakoulun kuva on mielenkiintoinen, vaikka en tiedä missä se olisi otettu. VR:llä oli kai tuohon aikaan konepajat sekä Helsingissä että Viipurissa ja luultavasti molemmissa konepajakoulut. Viipurin konepaja menetettiin sodassa ja sitä korvaamaan perustettiin sitten Hyvinkään konepaja.

Kuvan oikeassa laidassa on ilmeisesti sorveja tai ainakin sinne menee valta-akselilta (keskellä salia) remmit, joilla käyttövoima välitettiin. Olen kerran elämässäni nähnyt käytännössä tällaisen voimansiirron, mutta tuo oli kaiketi aika yleistä vielä 30-luvulla.

Martin Josefsson
23.02.08, 05:21
Minulla on eräässä kirjassa semmoisia pelimanni-ryhmäkuvia vuosilta 1907-1909. Kirjassa ne on otettu pelimannikilpailuissa. Luulisin että sinun kuvasi voisi olla pelimannipäivistä (spelmansstämma). Merkki rinnassa viittaa siihen että se ainakin olisi ollut joku järjestetty tapahtuma. Luultavasti voi poissulkea tanssitilaisuudet ja häät - enemmän en osa sanoa. Arvaan noin 1925, jos silloin vielä käytettiin semmoiset Buster Keaton/Pork Pie-hattuja (vuosiluku siis ainoastaan arvaus). Nuo kulmaiset katot taustalla voisi ehkä kertoa jotain (näyttävät vähän kummallisilta).

Martin Josefsson
23.02.08, 18:52
Voi sittenkin olla että kyseessä on pelimannikilpailu. Tarkistin toisesta kirjasta ja sain sen käsityksen että pelimannipäiviä ei silloin vielä järjestetty. Ne tulivat vasta myöhemmin. Pelimannikilpailuja järjestettiin ensin Ruotsissa vuodesta 1906 ja heti sen jälkeen myös Suomessa. En ole täysin varma että tarkoittaako se myös suomenkielistä aluetta. Ensimmäinen yhteinen pohjoismainen kilpailu järjestettiin Tukholmassa 1927.