PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilaita suvussani?


Kari Pitkänen
17.02.08, 19:59
Varmaankin monilla on mielessä josko suvussa oli sotilaita. Olisiko rippi ym kirjoissa tullut vastaan. Tai jos ylipäätään on tietoja. Luulisi että joku olisi ollut edes sotapalveluksessa,
tai ruodussa ehkä sotilastorpparina. Sitten törmääkin siihen että mistä etsiä ja etsiäkö edes nimellä? Sotilaana kun niin oli myös sotilasnimi joka taas todennäköisesti vaikeuttaa selvittelyä.
Sirkka Karskealan kirjasta (Kirjassa paljon mielenkiintoista asiaa näistä sotilasjutuista.)

Ruotujärjestelmä 1700 ja listaa jos jonkinlaista 1642 jälkeen:
Jalkaväestä kirkkoherran luettelo ( mantalslängd). Kutsuntalautakunnan väenottoluettelot jne.

- Koska pitäjän miesten piti olla väenotossa mukana kuulutettiin kolmena peräkkäisenä sunnuntaina missä ruodutus suoritetaan. Tässä tilaisuudessa ryhmiteltiin talot ruoduiksi. 8-10 perintö tai kruununtaloa muodosti yhden ruodun, 16–20 rälssi-lampuotitilaa yhden vapaudenmailin sisäpuolelta.

Ruodun miehet asuivat yleensä lähekkäin. Olivat talollisia, näiden poikia, vävyjä ja renkejä jne.
Tuli luetteloita nihdeistä, sotilaat joutuivat katselmukseen ja perusyksiköistä ”munstringrullet”Ja muuta sellaista rulla-aineistoa.

Minun sukujani on Savosta, pääsääntöisesti Kuopio-Nilsiä suunnilta. Nyt kun on sukujakin löytynyt jo polvia 1600–1500-luvuillekkin ja sisaruksiakin perheineen polviin melkoisesti. Tulee väkisin mieleen että ei kai kaikki päässyt luistelemaan väenotosta. Tai oliko annettu sitten sotilastorppaa joillekin lähisuvusta. Toisaalta, saattoihan se vain arpa mennä kai ohikin?

Jos haluaisin selvitellä oliko suvussani mitään tai ketään tekemisissä ruotulaitoksen tai muuten pääsääntöisesti sotilaana (suvustamme tuskin löytyy ”kentsuja”), niin minkälainen urakka minulla on edessä ja missä?
Tällä haavaa ei tiedossa ainuttakaan sotilasta. Siis ennen 1900-lukua.
Asia kiinnostaa kuitenkin. Väinön palstoilla kurkkimassa ja SSS:kin

Kari P

vainoh
18.02.08, 15:54
Ehkä on kuitenkin helpompi edetä toisin päin: jos rippikirjassa (tai historiakirjoissa) sanotaan että joku on sotilas, niin sitten voi lähteä jäljittämään häntä sotilasasiakirjoista.

Toisin kuin HisKi historiakirjoista, sotilaista ei ole olemassa (ainakaan vielä?) mitään valtakunnallista hakukonetta jolla pääsisi etenemään nimestä joukko-osastoon päin. Täytyy ensin tietää (oletettu) joukko-osasto, ja lähteä siitä selvittämään oliko kyseinen mies siinä. Ruotsissahan on Centrala Soldatregistret (http://soldat.dis.se/soldater.php), mutta ei sekään taida kattaa ihan kaikkia osastoja.

Toiseksi täytyy huomioida että kunakin aikana oli aivan erilaiset systeemit, joten sotilaaksi otto yms toimi eri tavalla. Karkea jaotus kai olisi:
1. vanhempi ruotulaitos 1540-luvulta 1600-luvun lopulle
2. uudempi ruotulaitos 1682-1809
3. autonomian ajan suomalaiset ja venäläiset joukko-osastot
4. autonomian ajan asevelvollisuusarmeija 1880-luvulta lähtien

-
Väinö Holopainen

Jäppinen
18.02.08, 16:18
Hei!

Olen hieman huono näissä sotilasasioissa vaikka niitä onkin suvussani "pilvin pimein",Taas törmäsin yhteen uuteen sotilaaseen.Jäinpä ihmettelemään mikä on kahdennussotilas.:confused:

kyselee Hannele

JaskaS
18.02.08, 20:51
Hannele,
onkohan tuolla kahdennussotilas-nimityksellä tarkoitettu samaa, joka useimmin on käännetty kaksikassotilaaksi. Pohjan sodan aikana varustivat ruodut yhteisesti ylimääräisen sotilaan. Riippuen ruotujen määrästä oli tuo sotilas dublering (tvåmänning), triplering (tremänning), fyrmänning, femmänning. Suomeksi on näkynyt vastaavina nimityksinä kaksikas, kolmikas, nelikäs, viisikäs.

:) Jaska

Jäppinen
19.02.08, 09:25
Hei Jaska

Luultavasti tarkoittaa juuri tuota kaksikasta.En oikein tiedä näistä sotilas asioista.Kuitenkin tuo sotilas on ollut Narvassa 1700-luvun alussa eli siis sen Suuren Pohjan sodan aikana.

Hannele

Kari Pitkänen
19.02.08, 14:22
Kiitos vaan Väinö selkiinnyttämisestä. Taidanpa paneutua ensin tuonne nuorempiin kohtiin. Ja tarkistelemaan mahdollisia henkilöitä.

Kari P.

irinjy
19.02.08, 21:07
Koetapa sivulta www.genealogia.fi ja sieltä katselmusrullat. Ainakin minä löysin oman sukuni sotilaan pelkällä sukunimellä.