PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Aukee, Rintee, Valkee..


pirkko hagman
17.02.08, 18:22
Erilaisissa yhteyksissä, en omissa sukututkimuksissani, olen "törmännyt" sukunimiin Aukee, Rintee, Valkee, Tokee-- siis sukunimen kaksiviimeistä kirjainta ovat samat, kutsuttaisiinko tuota kaksois-/ pitkäksi -vokaaliksi?
Minua kiinnostaisi saada tietää mistä päin Suomea kyseisentyyppiset sukunimet ovat LÄHTÖISIN.

uteliaana Pirkko H:man Helsingistä

Mariaana
18.02.08, 19:50
Hei!

Varmaksi en tiedä onko näillä mitään yhteyttä, mutta opiskeluaikoinani Kotkan seudulta tulleet kanssaopiskelijat käyttivät mm. sanaa jonnee = jonnekin. Muitakin vastaavia sanoja oli, mutta en nyt muista mitä. Olisiko näillä yhteyttä?

t. Mariaana

Mariaana
18.02.08, 20:59
Tarkennan kuitenkin vielä Haminan suunnalle.

Mariaana

AnttiL
18.02.08, 22:10
Ko. nimien kirjakieliset perusmuodot ovat Aukea, Rinne, Valkea ja Toe. Ainakin hämäläismurteissa Aukea ja Valkea ovat Aukee ja Valkee. Sanojen genetiivimuodot ovat Aukeen, Rinteen, Valkeen ja Tokeen.
Kun ruotsinkieliset virkamiehet menneinä aikoina poistivat genetiivipäätteen n, kirjoittivat he perusmuodoiksi Aukee, Rintee, Valkee ja Tokee. Tavallinen kansalainen kunnioitti virkamiestä ja uskoi, että virkamiehen kirjoittama muoto oli oikea.
Siinä kansanomainen selitys, joka ainakin osassa nimiä on täyttä totta. Esim. vanhan Höydes-nimisen kylän nykyinen virallinen nimi on Höytee, ja se on syntynyt siten, että isännät ilmoittivat virkamiehelle olevansa Höyteen kylästä, ja virkamies sen kuultuaan ymmärsi, että nimen perusmuoto on Höytee.